A Strategie Grains 138 millió tonna lágy búza terméssel számol jövőre, ami 2 százalékkal felülmúlja az ideit. A gabonapiaci elemzőcég előrejelzése szerint a lágybúza vetésterülete 4 százalékkal nő jövőre az Európai Unióban, ami ellensúlyozza a várhatóan 1 százalékkal csökkenő átlagos hozamot. A durumbúzatermés 4 százalékos csökkenését a termésátlag romlására vezeti vissza a prognózis.

Az elemzőcég szerint Nagy-Britanniában, Svédországban, Dániában összességében 5,8 millió tonnával nő az ideihez képest a lágybúza várható termésmennyisége, miközben 2,4 millió tonnával csökken Németországban, Franciaországban, Spanyolországban, Lengyelországban, Csehországban és Délkelet-Európában. A Strategie Grains szerint az EU-szintű árpatermés 54,5 millió tonna lesz, 8 százalékkal kisebb az ideinél, részben mivel mintegy 4 százalékkal csökken a vetésterület és az átlagos hozam is.

Illusztráció: online.wsj.com

A francia elemzőcég szerint jövőre az idei 64,5 millió tonnával gyakorlatilag megegyező mennyiségű, 64,7 millió tonna kukoricát takarítanak be az Európai Unióban. Magyarország mellett Franciaországban, Németországban és Olaszországban nőhet a termés, az idei évihez képest együttesen mintegy 2,4 millió tonnával.