Augusztus utolsó napjaira sem jött a termelők által várt fordulat, a terménypiaci jegyzések túlnyomó többsége továbbra is enyhén csökkenő tendenciát mutatott. Az egyik legérdekesebb fejlemény továbbra is a franciaországi búzahelyzet alakulása volt – változatlanul az itteni gyenge eredmények és a világ más tájain tapasztalt jó hozamok közötti versenyről szólnak a hírek.

A francia helyzet már nem romlott – némi malíciával szólva: már nincs hova –, és ez most már megnyilvánult abban is, hogy a múlt heti záróárakhoz képest a jegyzés péntek délután a párizsi tőzsdén decemberi szállítási határidőre 4,5 EUR/to-val van lejjebb, mint volt egy hete. Ez most azért is fontos, mert ezzel a csökkenéssel a fundamentális és a technikai elemzések alapján várt ármozgás következett be – a múlt hétvégi, még kétesélyes tendencia egyértelműen a csökkenés irányába mozdult el.

Ezt a folyamatot erősítette, hogy a hét elejére hirdetett tendert Egyiptom elhalasztotta a vártnál magasabb árakra való hivatkozással, és új vételi tendert írt ki a hét végére. Az elutasított ár 171 USD/to volt FOB ukrán kikötő áron, ami a legutóbbi tender eredményéhez képest kb. 5 USD/to-s növekedést jelentett volna. Igaz, már a legutóbbi eredményes tender esetén is a felkínált 300 ezer tonna áruból csak egyetlen 60 ezer tonnás tételt, a legolcsóbbat kötötték le. Ez egyértelmű üzenet a piacnak, a legnagyobb vevő nem szándékozik emelni az árakon, jelentős csökkenést vár.

A kukorica jegyzése is inkább csökkenő volt, itt kevésbé játszott szerepet a fizikai üzletek beárazása, de annál nagyobb jelentőséget kapott a száraz, meleg időjárás mind Nyugat-Európában, mind az Egyesült Államokban. A héten aszerint mozogtak napon belül a jegyzések, hogy éppen melyik időjárás-jelentés volt a meghatározó – szárazság jön-e hamarabb vagy az enyhülés.

Kiemelt figyelmet kapott egy magántermésbecslő cég által végzett termésbecsléssel foglalkozó körút az Egyesült Államokban, ugyanis több térségben véleményük szerint kisebbek lesznek a hozamok, mint amit az USDA két héttel ezelőtti jelentésében jelzett. Van olyan állam, ahol a vélemények szélső értékei között akár 15-20 százalékos hozameredmény-eltérés is volt.

Mindemellett az európai helyzetben is volt változás, az egyik legalaposabb elemző cég, a Tallage idei kukoricatermésre vonatkozó adataiban a héten két változás volt. Mondhatnám úgy is, a két legfontosabb európai kukoricatermelő országra vonatkoztak ezek a változások, a várható francia termést a hónap elejei becslésükhöz képest most 6 százalékkal várják alacsonyabbra, és ezzel az elmúlt tíz év legalacsonyabb termését várják. Itt is a már említett időjárási tényezők játsszák a fő szerepet, és ez a csökkenés már Európa kereskedelmi mérlegét is jelentősen ronthatná, ha nem lett volna a másik főszereplő, hazánk adatában is jelentős, 8 százalékos módosítás az augusztus elejei adatokhoz képest.

Összességében az EU-28-as kukoricatermés alakulása még mindig jobb, mint a tavalyi volt, hiszen még a kb. 800 ezer tonnás francia kiesés és a magyar, kb. 600 ezer tonnás többlet mellett is az összes kukoricatermés meghaladja majd várhatóan a 60 millió tonnát. A kukoricatermés alakulását ábrázoló diagramon azt is feltüntettem  – szintén a Tallage adatai alapján –, hogy a 2008-2012 közötti 5 szezon alapján milyen volt az átlagos termésmennyiség. Az idei termés így nem tűnik annyira rossznak, a 2008-2015-ös évek átlagától alig tér el, az átlagos 64 millió tonnától a lemaradás néhány százalékos csupán.

kukorica

Figyelemreméltó volt még a héten az is, hogy az ukrán és az orosz területeken is jól haladtak a betakarítással, gyakorlatilag Ukrajnában végeztek, és az Agritel által megosztott információk alapján szakembereik az ukrán búzatermésnél igazolva látják a várakozásokat, és 8,6 százalékos hozamnövekedést regisztráltak. Így az össztermést 26,66 millió tonnára teszik, 4,28 to/ha-os hozammal és 6,22 millió hektárral számolva.

Az árpa esetében szintén jelentős volt a hozamok növekedése, 12,5 százalékkal haladta meg az idei eredmény a tavalyit, és ért el 3,42 to/ha-t. A repcénél már változatlanok voltak a hozamok, az összes termés 1,4 millió tonna lett.

Oroszországban a búza és az árpa kétharmadával végeztek eddig, a hozamok itt is jobbak lettek, a búza eddigi átlaga 3,4 to/ha (2015: 3,13), az árpáé 2,5 to/ha (2015: 2,42to/ha). Mindezek a tényezők természetesen itthon is éreztették hatásukat, még ha kicsit tompítva is.

A búzánál egyre több eredményt lehet megismerni, és határozottan javul a helyzet. Míg egy-két hete is még a gyenge minőségről lehetett csak hallani, addigra most jönnek elő a tényleges, független laboratóriumok által végzett eredmények, melyek nem egy-egy mintából származnak, hanem a tételek alapos – és egyébként a szabványok által is előírt módon végzett – mintázásának elemzéséből. Ezek a javuló eredmények a termelők számára azt is jelentik, hogy akinek az idén sikerült jó minőséget elérnie, az jogosan számíthat arra, hogy értékelni is fogják áruját.

Az átlagosnál több európai gyenge, illetve takarmányminőségű búza- és a jó egyéb takarmánygabona-eredmény miatt véleményem szerint az alsó szegmens árában akár jelentős további árcsökkenés is bekövetkezhet.

búza

A búzánál egyre több eredményt lehet megismerni, és határozottan javul a helyzet – fotó: Shutterstock

Az egyéb kalászos gabonáknál nincs számottevő kereslet – csak egy-egy érdeklődés bukkan fel néha-néha, úgy tűnik, a takarmányosok megvették, amire szükségük volt.

Az olajosmagvak ára is inkább tartott volt, a napraforgó és a repce árszintje is alig változott, bár mindkét termék jegyzése kissé erősödött – a napraforgó esetében ezt a hónap elejei szintekhez képest már-már jelentősnek is lehet minősíteni. Az látszik, hogy a júliusi árcsökkenéssel szemben most már reálisabb szint kezd stabilizálódni.

A kukorica jegyzésében sem itthon, sem külföldön nem következett be jelentősebb fordulat – itthon az októberi és a novemberi jegyzésre van forgalom, ott nőtt a nyitott kötésállomány, enyhén csökkenő árak mellett. Hasonló tendenciát várok a következő napokra is, enyhén csökkenő irányban mozdulhatnak el az árak a jelenlegi információk alapján.

Agroinform.hu – Bidló Gábor