A szeptemberi és az októberi esőzések, valamint a kukorica betakarításának lassú előrehaladása a búza vetésének csúszását okozták Magyarország dél-keleti területein.
A Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint az őszi vetések befejeződtek novemberben, időben és optimális körülmények között zajlottak a munkalatok.Őszi búzát 1,09 millió hektáron vetettek, közel azonos nagyságú területen, mint egy évvel korábban. A növények állapota kiváló, a fejlettségük megfelel az ilyenkor elvárható szintnek.

A Budapesti Értéktőzsde (BET) árupiaci szekciójában az európai ártrendet követve a malmi búza fronthavi jegyzése október eleje óta 20% -kal 55 ezer forint/tonnára, a takarmánybúzáé 16%-kal, 52 ezer forint/tonnára emelkedett december második hetére.Az AKI PAIR adatai alapján a magyarországi fizikai piacokon november közepe óta a malmi búzát 48 ezer forint/tonna, a takarmánybúzát 42 ezer forint/tonna körüli áron lehetett felvásárolni. Ez enyhe növekedést jelent az októberi árakhoz képest, ugyanakkor 30%-kal elmarad az előző év azonos időszakának átlagárától.

A teljes agrárpiaci jelentés megtalálható a cikk tetején, a nyomtatás ikonja melletti pdf dokumentumban.