A belpiaci kígyóuborka termelői ára 255 forint volt kilogrammonként a 40. héten, ami 42 százalékkal meghaladta a 2012. év azonos hetének átlagárát. A megfigyelt hetekben a belföldi termesztésű körtefajták közül a téli tárolásra kevésbé alkalmas Clapp mellett, a hosszabb tárolást is bíró Alexander/Bosc kobak (325 forint/kg), illetve Vilmos (300 forint/kg) is szerepelt a kínálatban.


A Budapesti Nagybani Piacon az argentínai citrom az egy évvel korábbi árhoz viszonyítva 24 százalékkal magasabb, 505 forint/kg áron még jelen volt a 40. héten, a korábbi tapasztalatok alapján azonban hamarosan eltűnik a kínálatból.
A Budapesti Nagybani Piacon a 2013. évi betakarítású barna héjú vöröshagyma termelői ára 2013. 22-40. hetében 49 százalékkal haladta meg (127 forint/kg) a 2012. év ugyanezen időszakának átlagárát.
A franciaországi Élelmezésügyi, Mezőgazdasági és Halászati Minisztérium október 1-jei előrejelzése szerint Franciaországban 44,1 millió hektoliter bor készülhet 2013-ban.
Magyarországon a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa szerint az idei évi szőlőtermésből 2,5 millió hektoliter bor kerülhet a pincékbe.
Az AKI PÁIR adatai alapján a belföldön termelt borok értékesítése 4 százalékkal csökkent, értékesítési ára 20 százalékkal emelkedett 2013. január-szeptember időszakában az előző évihez viszonyítva.


Budapesti Nagybani Piaci körkép
A belpiaci kígyóuborka termelői ára 255 forint volt kilogrammonként a 40. héten, ami 42 százalékkal meghaladta a 2012. év azonos hetének átlagárát. A berakó/fürtös uborkát három mérettartományban 250-280 forint/kg közötti termelői áron kínálták, ami a tavalyinál átlagosan 40 százalékkal volt alacsonyabb.
A megfigyelt hetekben a belföldi termesztésű körtefajták közül a téli tárolásra kevésbé alkalmas Clapp mellett, a hosszabb tárolást is bíró Alexander/Bosc kobak (325 forint/kg), illetve Vilmos (300 forint/kg) is szerepelt a kínálatban. Az import felhozatalban az Olaszországból és Argentínából származó Santa Maria fajta kapható. A Világ Alma és Körte Szövetségének (WAPA) prognózisa szerint Magyarországon 42 ezer tonna körtét takaríthatnak be 2013-ban, ami 63 százalékkal lenne
több az elmúlt évinél, és 54 százalékkal a 2010-2012. évek átlagánál. Az Európai Unió legnagyobb körtetermesztője Olaszország, ahol az idei betakarított mennyiség 741 ezer tonna körül alakul. A Közösségben a fajtánkénti megoszlást tekintve a Conference áll az első helyen, majd a Fétel apát és a Vilmos következik a sorban.

A hazai termesztésű gyümölcsök választékában a 40. héten a szilvafajták közül a Beszterceit, a Presidentet, a Stanleyt, illetve az ún. japán típust kínálták, az egy esztendővel ezelőttinél lényegesen alacsonyabb termelői áron.

A Budapesti Nagybani Piacon az argentínai citrom az egy évvel korábbi árhoz viszonyítva 24 százalékkal magasabb, 505 forint/kg áron még jelen volt a 40. héten, a korábbi tapasztalatok alapján azonban hamarosan eltűnik a kínálatból. Helyette – előreláthatóan 2014 áprilisáig – a spanyolországi és törökországi citrom szerepelhet a felhozatalban. Törökországban szeptember közepén két korai érésű fajta betakarításával elkezdődött a szezon, és néhány nappal később elindult az export. A reprezentatív nagybani piacon a 40. héten megjelent a Törökországból származó citrom, amelynek közel 40 százalékkal magasabb volt az ára az előző év ugyanezen hetével összehasonlítva.Magasabb a vöröshagyma termelői ára
Szakértők szerint Hollandiában, Németországban és Lengyelországban 2013-ban 4 százalékkal nőtt a vöröshagyma termőterülete. Hollandia a tavalyi 1 millió tonna export után az idén várhatóan 900 ezer tonna vöröshagymát szállít külpiacokra. Lengyelországban az elhúzódó hideg tél, valamint az ország déli részét érintő bőséges csapadék miatt késett a vetés, emellett helyenként jégverés okozott károkat. Az Európai Bizottság adatai szerint Lengyelországban a vöröshagyma nettó termelői ára magasabb volt (25,8 euró/100 kg) szeptember végén, mint egy évvel korábban. Németországban a vöröshagyma ára a kedvezőtlen időjárás miatt augusztus végén az elmúlt évtized legmagasabb szintjét érte el. Ukrajnában a vöröshagyma termése várhatóan növekszik és meghaladhatja az 1 millió tonnát 2013-ban.
Az EU-ban a vöröshagyma kínálata kiegészül a harmadik országokból érkező termékekkel. Az idei év első félévében 10 százalékkal 212 ezer tonnára nőtt a behozatal 2012 azonos időszakához képest. Új Zéland 19 százalékkal (78 ezer tonna), Egyiptom 42 százalékkal több (54 ezer tonna), ugyanakkor Chile 45 százalékkal kevesebb (11,5 ezer tonna) vöröshagymát szállított az EU-ba. Az Unió vöröshagymaexportja a harmadik országok felé 23 százalékkal 348 ezer tonnára emelkedett az idei év első hat hónapjában az előző év hasonló időszakához viszonyítva. A legnagyobb felvevőpiac, Oroszország európai uniós vöröshagymaimportja (döntően Hollandiából) 48 százalékkal 57 ezer tonnára nőtt avizsgált időszakban.

Az AKI Statisztikai Osztálya által vizsgált gazdaságok adatai szerint Magyarországon a vöröshagyma termőterülete 8 százalékkal 2121 hektárra bővült 2013-ban az egy évvel korábbihoz képest. A vöröshagyma termése – 60 százalékos betakarítási készültség mellett – 16,8 ezer tonnáról 32,3 ezer tonnára nőtt 2013. augusztus közepére az egy évvel korábbihoz képest. A termésátlag 11 százalékkal 25,1 tonna/hektárra emelkedett. Ettől függetlenül Magyarországon a vöröshagyma termésátlaga számottevően elmarad a Közösség vezető vöröshagyma-termelőinek hozamától (vö.: Hollandia 50-55 tonna/hektár).

A „Makói vöröshagyma” egyike azon kevés friss zöldségfélének, amely bekerült az Európai Uniónak „a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek földrajzi jelzéseinek és eredetmegjelölésének oltalmáról” szóló közösségi nyilvántartásba. Makó környékén a vöröshagyma betakarítása a rendkívüli időjárás miatt később kezdődött.
Magyarország 2013. I. félévében 16 százalékkal kevesebb, 5,3 ezer tonna vöröshagymát importált, mint egy évvel korábban. Németországból a kétszeresére, 1,8 ezer tonnára nőtt a behozatal, ugyanakkor Hollandiából 58 százalékkal kevesebb, 1,4 ezer tonna vöröshagymát vásároltunk. Ugyanebben az időszakban az export a felére, 975 tonnára esett. A Lengyelországba történő kivitel 935 tonnáról 90 százalékkal zuhant, a Romániába irányuló 7 százalékkal 834 tonnára csökkent 2013 első félévében az egy évvel korábbihoz képest.
A vöröshagyma külkereskedelmi egyenlege negatív maradt.

A Budapesti Nagybani Piacon a barna héjú vöröshagyma termelői ára a 2013. évi tárolási időszakban (1-16. hét) 50 százalékkal magasabb volt (88 forint/kg) az egy évvel korábbinál. Az idén betakarított barna héjú vöröshagyma termelői ára 2013. 22-40. hetében 49 százalékkal haladta meg (127 forint/kg) a 2012. év ugyanezen időszakának átlagárát. Az import (ausztriai, németországi) barna héjú vöröshagymát 2013. 37-40. hetében 43 százalékkal kínálták magasabb áron (107 forint/kg), mint egy évvel korábban, ami elmaradt a belföldi vöröshagyma (110 forint/kg) átlagárától.

A teljes agrárpiaci jelentést letöltheti a cikk tetején, a nyomtatás ikonja mellett szereplő pdf dokumentumból.