A Budapesti Nagybani Piacon a belföldi termesztésű burgonya átlagára 42 százalékkal volt magasabb 2013. 38. hetében, mint egy évvel korábban, és 58 százalékkal haladta meg a 2011-2012. évek átlagát.

A 38. héten kis mennyiségben, 500 forint/kg áron ismét megjelent a zöldborsó a felhozatalban, ezzel szemben a zöldbab piaci jelenléte május vége óta folyamatos volt, az említett időszakban 415 forintért lehetett megvásárolni.

A téli tárolásra is alkalmas belföldi almafajták leggyakoribb termelői ára 150 és 178 forint között alakult kilogrammonként a 38. héten.

A Budapesti Nagybani Piacon a szilva termelői ára csökkent a 27-38. héten 2012 hasonló időszakához viszonyítva. A legnagyobb mértékben, 27 százalékkal a Cacanska najbolja fajta termelői ára, a legkisebb mértékben a Japán típusú fajtáké és a Presidenté csökkent.
Magyarországon a szeptember eleji adatok alapján 71 579 hektár szőlőtermő területről 10 506 tonna borkészítésre felhasználható szőlőt szüreteltek.

A KSH adatai szerint a bor (gyöngyöző bor és pezsgő nélkül) külkereskedelmének egyenlege mind
mennyiségben, mind értékben pozitív volt, mennyiségben négyszeresére nőtt, értékben csaknem 30 százalékkal javult 2013. január-június között az előző év hasonló időszakához képest.

Budapesti Nagybani Piaci körkép
A Budapesti Nagybani Piacon a belföldi termesztésű burgonya átlagára 42 százalékkal volt magasabb 2013. 38. hetében, mint egy évvel korábban, és 58 százalékkal haladta meg a 2011-2012. évek átlagát. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal végleges becslése szerint Magyarországon az idén 420 ezer tonna burgonyát takarítottak be, ami 16 százalékkal maradt el a tavalyitól. Ez a mennyiség 17,3 ezer hektáron termett, amely 30 százalékkal kisebb az elmúlt évi termőterületnél.
A hazai karfiolt a 38. héten 250 forintért kínálták kilogrammonként, és az import zöldségfélék kínálatában 230 forint/kg áron megjelent a franciaországi karfiol is.


A megfigyelt hetekben lépett piacra és az azonos méretű (15 mm alatti) belpiacival szinte megegyező áron, kilogrammonként 700 forintért kezdték értékesíteni az Olaszországból származó koktél paradicsomot a reprezentatív nagybani piacon. A 15 milliméter feletti hazai koktél paradicsomot 600 forint/kg termelői áron kínálták.

A 38. héten kis mennyiségben, 500 forint/kg áron ismét megjelent a zöldborsó a felhozatalban, ezzel szemben a zöldbab piaci jelenléte május vége óta folyamatos volt, az említett időszakban 415 forintért lehetett megvásárolni. A téli tárolásra is alkalmas belföldi almafajták leggyakoribb
termelői ára 150 és 178 forint között alakult kilogrammonként a 38. héten. A kínálatban darabos kiszerelésben a Chiléből származó Granny Smith fajta is szerepelt, 92 forintért. A Világ Alma és Körte Szövetségének (WAPA) előrejelzése szerint Magyarországon 2013-ban 588 ezer tonna almát takaríthatnak be. A WAPA adatai szerint ez 21 százalékkal elmarad a tavalyitól, de 15 százalékkal meghaladja a 2010-2012. évek átlagát. A Szövetség közlése szerint a tagállamok
közül Lengyelországban várható a legnagyobb termésmennyiség az idén (3,2 millió tonna). Az előrejelzése alapján a második helyre Olaszország kerülhet, a becsült 2,1 millió tonnával. Az EU-28 tekintetében a legnagyobb mennyiségben termesztett fajta a Golden Delicious.



Csökkent a szilva ára

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) adatai szerint a szilva és a kökény globális termése az elmúlt években megközelítette a 11 millió tonnát, ezen belül az Európai Unióban 1,3-1,6 millió tonna körül alakult.
Az Unió legnagyobb szilvatermelő tagállamai: Románia (480-520 ezer tonna), Franciaország (120-150 ezer tonna), Spanyolország (160-200 ezer tonna), Olaszország (150-190 ezer tonna) és Lengyelország (100-120 ezer tonna). Franciaországban 18 ezer hektáron termelnek szilvát. A kaliforniai és a japán szilvafajták mellett a ringló, valamint a francia fogyasztók körében a Mirabella kedvelt.

Németországban 42 ezer tonna szilvatermést prognosztizáltak 2013-ra, ami 18 százalékkal több, mint a 2012. évi mennyiség, de 21 százalékkal elmarad az elmúlt tíz év átlagától (53 100 tonna). A hosszan tartó hideg és csapadékos tavaszi időjárás és a júliusi aszály okozott terméskiesést. A szilvaültetvények területe 2007 óta 15 százalékkal 4500 hektárra bővült. A fő szilvatermő vidékek Baden-Württemberg és Rajna-vidék-Pfalz tartományok, amelyek együtt az ország szilvatermésének 64 százalékát adják.

Az EU piacán jelen vannak a harmadik országokból (Dél-afrikai Köztársaság, Chile, Argentína, Törökország) érkező termékek is. Az EU-ban a szilva külkereskedelmi egyenlege negatív volt 2012-ben: 77 ezer tonna import, szemben a 74 ezer tonna exporttal. A harmadik országokból származó import 8 százalékkal 65 ezer tonnára bővült 2013 első félévében az egy évvel korábbihoz
képest. A kisebb uniós szilvakínálatra a magasabb árak is utalnak. Az európai szilvafajták (President, Stanley, Cacanska fajták) termelői ára Olaszországban magasabb volt, mint egy évvel korábban. Németországban ugyanakkor 2012-höz képest alacsonyabb áron értékesítették a
szilvát a bőségesebb termés miatt.


Magyarországon a szilva az összes gyümölcstermés 8-9 százalékát teszi ki, az egy főre jutó fogyasztás 1,3 kg/év a KSH háztartási statisztikai adatai szerint.
A szilva termése az 1990-es évek (150 ezer tonna) óta csökkent, az elmúlt három évben 50-70 ezer tonna között alakult. A szilva termőterülete zsugorodott, az elöregedett ültetvények mellett a jéghálók, valamint az öntözés hiánya is hozzájárult a termés ingadozásához.
Középtávon a szilva termésének növeléséhez, illetve a versenyképesség javításához elengedhetetlen az ültetvények megújítása, ezzel együtt a fajtaváltás, az öntözött terület arányának növelése, valamint a tárolási kapacitás fejlesztése.

A fő termőterületek Szabolcs-Szatmár-Bereg, Pest, valamint Bács-Kiskun megyékben találhatók. Nem okozott akkora kárt a márciusi és április eleji fagy a gyümölcsösökben, mint arra számítani lehetett. Többhetes késéssel indult a szezon, rekordtermés nem lett, de a sok
napsütés miatt kiváló a minőség.

A magyarországi termés évről évre importtal egészül ki. A KSH adatai szerint – elsősorban Hollandiából és Ausztriából – 5 százalékkal több, 88,7 tonna szilva érkezett az országba 2013 első félévében, mint egy esztendővel korábban.

Az elmúlt években a termés 20-30 százaléka került külpiacokra, elsősorban Németországba. Az exportlehetőségek kedvezőek, a kisebb uniós termés miatt keresik a magyarországi szilvát, exportunk bővülésére lehet számítani, főleg Németországba szállíthatunk több szilvát az idén. A külpiaci lehetőségek maradéktalan kihasználásához hasznos lenne a kedvező értékesítési időpontok
(egészen korai és a kései szilva) megtalálása, amikor nincs dömping az európai piacon.
A Budapesti Nagybani Piacon legnagyobb mértékben, 27 százalékkal a Cacanska najbolja fajta termelői ára csökkent a 27-38. héten 2012 hasonló időszakához viszonyítva. A legkisebb mértékben a Japán típusú fajták és a President ára csökkent.
A Budapesti Nagybani Piac kínálatában a hazai mellett jelen van az olaszországi és a spanyolországi szilva is, a magyarországinál 165 százalékkal magasabb (539 forint/kg) nagykereskedelmi áron.
A vizsgált budapesti és vidéki fogyasztói piacok többsége alacsonyabb áron kínálta a szilvát a vizsgált
időszakban.

A teljes agrárpiaci jelentés a cikk tetején, a nyomtatás ikonja melletti pdf dokumentumból közvetlenül is megtekinthető.