Az elmúlt héten is nagyobb részt az árak változatlan szintek körül mozogtak és a napi forgalom nagysága is tükrözte a várakozást – alig-alig volt érdemleges forgalom a párizsi tőzsdén. Nagyjából ugyanez mondható el a chicago-i tőzsdéről is, a legközelebbi határidőre szóló jegyzés napi forgalma inkább az elmúlt hónapokban jellemző nagyságrend alatt volt, bár itt a keddi árcsökkenést folyamatos korrekció követte a héten és végül is a jegyzés ott zárt, ahol kezdtük a hetet.

A szokásos minden hó 12-e környéki USDA-becslés sem hozott érdemi új információt a kereslet-kínálati helyzetben, az augusztusban jelzett mennyiségeket megerősítette a minisztérium, minimális korrekció történt csak. Az Egyesült Államokban meghatározó az elemzések szempontjából a szezonon belüli export árualap mennyisége és szintén jelentős hatással van az árakra, hogy mennyire látszik biztonságosnak az ellátás. Ez utóbbit jelzi a szezonvégi zárókészlet és a felhasználás arányának alakulása.

A grafikonon ki is emeltem, hogy ez az arány idén jelentősen el fog mozdulni és ezért nem tartom valószínűnek, hogy egy jelentős áremelkedés kezdődhessen el. Még akkor sem, ha a következő napokra-hetekre az időjárás-előrejelzések nem kedveznek a kukoricának az Egyesült Államok fő termőterületein, mivel ez is legfeljebb csak az árak további csökkenése ellen hathat.

Az USA kukorica mérlege, Forrás: USDA

Európában is gyakorlatilag változatlanul maradtak a számok: a kb. 61 millió tonnás termelés mellett 12 millió tonna importszükséglet jelentkezik, aminek bőven van fedezete. Számunkra meghatározó, hogy az EU27-es importjának legnagyobb része biztonsággal kielégíthető Ukrajnából, az idei ukrán kukoricaexport volumen 17 millió tonna lehet, amiből 7 millió tonna körüli volumen jöhet az EU-ba, főként Spanyolországba, de Hollandiába és Olaszországba is.

Itthoni kilátásainkat illetően is emelkedtek a várható termésre vonatkozó adatok, immár a 8 millió tonnás eredmény sem lehet meglepetés, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) legutóbb felmérése alapján már át is léptük ezt a szinten. Mindezek eredményeként nem lehet az sem váratlan, hogy a fizikai forgalom az új termésre vonatkozón elég lanyha és az árak továbbra is inkább gyengülésre hajlanak. Az árak különböző határidőkre vonatkozóan stabilan együtt mozognak és ami az idei évben még némileg eltér a korábbi években jellemzőtől, az a január-márciusi szállításra vonatkozó nagyobb árkülönbség eltűnése a novemberi jegyzéshez képest. Korábban a betakarításkori és a már betárolt termények között volt egy kb. 3-4 EUR/to-s vagy 1000-1500 Ft/to-s különbség is, ezzel szemben idén a betakarításkori árak és a januári jegyzés között alig van nagyobb eltérés, mint ami általában a tárolási díjat fedezi.

A kukorica árának alakulása

A lapos grafikon azt is jelzi, hogy nincs olyan tényező, ami izgalmat okozna a tőzsdéken, ezért az árak majdani későbbi megugrására sem igazán érdemes spekulálni. Ez a mostani ábra azt is mutatja, hogy párizsi jegyzések (MATIF X16 és MATIF H17) május eleje óta egy igen szűk sávban mozogtak csak és bár a magyar jegyzésekben nagyobb volt az elmozdulás, most nem valószínű, hogy egyszer csak valakik a korábbi jóval magasabb áron megkötött előreeladásaikat akarnák majd fedezni és emiatt elindulnak felfelé az itthoni szabadpiaci vételi árajánlatok.

Mindezeket figyelembe véve úgy vélem, fontos, hogy a termés egy részét a termelők idejekorán kössék le, lehet, hogy lesznek időszaki élénkülések, de ha nem következik be katasztrofális időjárási helyzet, úgy megint tartott árszinttel számolhatunk csak a szezon folyamán, a szokásos tavaszi keresletélénkülésben bízni nagyobb kockázatnak tűnik, mint volt az elmúlt évben. Egyelőre nincs jele, hogy a dél-amerikai termésben gond lenne, a globális exportpiacokon egyik meghatározó ország, Argentína exportját a 2016/17-es szezonra most 30 százalékkal nagyobbra várják, mint volt az elmúlt években.

Nem érdemes tehát kivárásra játszani, még ha úgy is tűnik, a mostani árak túlságosan is alacsonyak, mert könnyebben lehetnek még ennél is alacsonyabbak, mint erősödőek.

Agroinform.hu / Bidló Gábor