Az Amerikai Egyesült Államok Agrárminisztériumának (USDA) adatai szerint az USA-ban a sertés ára 2,16 dollár/kg hasított súly volt 2013 augusztusában, ez több mint 14 százalékos emelkedést jelent az egy évvel korábbihoz képest.

Az Európai Bizottság rövid távú előrejelzése szerint az Unió sertéshústermelésének csökkenése nem éri el az 1 százalékot 2013-ban az előző évihez képest, ugyanakkor 2014-ben kismértékű növekedésre lehet számítani.


Magyarországon a vágósertés termelői ára 538 forint/kg hasított súly volt 2013 szeptemberében, 4 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz viszonyítva.
Az Amerikai Egyesült Államok Agrárminisztériumának (USDA) adatai szerint az USA sertéshústermelése nem változott jelentősen 2013. január és augusztus között az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az USA-ban a sertés ára 2,16 dollár/kg hasított súly volt 2013 augusztusában, ez több mint 14 százalékos emelkedést jelent az egy évvel korábbihoz képest.
Brazíliában a sertés ára 5 százalékkal (5,24 brazil reál/ kg hasított súly) emelkedett 2013 szeptemberében az augusztusihoz képest, és 25 százalékkal volt magasabb, mint az előző esztendő azonos hónapjában.


Az Európai Bizottság adatai szerint az Unió csaknem ugyanannyi élősertést és sertéshúst (1,75 millió tonna) értékesített a nemzetközi piacon 2013 első hét hónapjában, mint az előző év azonos időszakában. Az export több mint 58 százaléka Kínába, Oroszországba és Hongkongba irányult. A Kínába szállított mennyiség 29 százalékkal nőtt, míg a másik két célpiacon csökkent az EU
részesedése. A sertéshús 20,3 ezer tonna importjának a fele Svájcból érkezett. Az import mennyisége csaknem 6 százalékkal csökkent a vizsgált időszakban.


Az Európai Unióban az „E” kereskedelmi osztályba tartozó sertés vágóhídi belépési ára 1,91 euró/kilogramm hasított hideg súly volt 2013 szeptemberében, nem változott jelentősen az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Az uniós sertéspiac szempontjából meghatározó vállalatok és vágóhidak a 41. héten az előző évinél átlagosan 8 százalékkal fizettek alacsonyabb árat a sertésekért.
Az Európai Bizottság adatai alapján az EU nagy sertéstartó országainak sertésállománya csökkent 2013 júniusában az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Németországban 1,6 százalékkal, Spanyolországban 2,9 százalékkal, Dániában 1,2 százalékkal és Olaszországban 6,6 százalékkal mérséklődött az egyedszám, ugyanakkor Hollandiában nem változott. Az EU-ban a sertésállományon belül csökkent az anyakocák részaránya.
Az EU-ban 1 százalékkal kevesebb sertést vágtak le 2013 első félévében a tavalyi esztendő azonos időszakához képest, azonban a sertések nagyobb vágósúlya miatt a termelés csökkenése ennél kisebb mértékű (0,6 százalék) volt.
Az Európai Bizottság októberben megjelent rövid távú előrejelzése szerint az Unió sertéshústermelésének csökkenése nem éri el az 1 százalékot 2013-ban az előző évihez képest, ugyanakkor 2014-ben kismértékű növekedésre lehet számítani. A sertéshúsexport a szűk kínálat
miatt előreláthatóan 4 százalékkal csökken az idén, majd további 1 százalékkal a jövő évben.


Az AKI vágási statisztikája szerint Magyarországon
2013. január-júliusban 5 százalékkal csökkent a sertések vágása az előző év azonos időszakához viszonyítva.
A KSH adatai alapján Magyarország élősertés-kivitele 29 százalékkal haladta meg 2013. január-július között az egy évvel korábban külpiacon eladott mennyiséget.

Legfőbb partnereink Szlovákia és Románia voltak. Az élősertés-behozatal az előző évi mennyiségtől csaknem 7 százalékkal maradt el. A legnagyobb beszállítók Hollandia, Lengyelország, Szlovákia és Németország voltak.

A nemzetközi piacon 2 százalékkal kevesebb sertéshúst értékesítettünk, az export értéke 4 százalékkal
csökkent. Legnagyobb mennyiségben Olaszországba, Romániába, Japánba és Oroszországba szállítottunk sertéshúst.

A sertéshúsimport mennyisége 1,5 százalékkal, míg értéke 8 százalékkal esett vissza. A sertéshús csaknem kétharmada Németországból, Lengyelországból és Ausztriából származott. Magyarország élő sertésből nettó exportőr, míg sertéshúsból nettó importőr volt a vizsgált
időszakban.A vágósertés termelői ára 538 forint/kg hasított súly volt 2013 szeptemberében, 4 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. A termékpálya további fázisaiban is növekedtek az árak. A darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára 12 százalékkal volt magasabb 2013 szeptemberében, mint egy évvel korábban. A KSH adatai szerint a sertéskaraj fogyasztói ára 3,5 százalékkal, a sertéscombé 5,3 százalékkal emelkedett a megfigyelt időszakban.

A teljes agrárpiaci jelentés letöltehtő a cikk tetején, a nyomtatás ikonja melletti pdf dokumentumból.