A búza, a kukorica és a szójabab mint meghatározó termények eredményét ismételten felfelé korrigálta a piacmeghatározó adatközlő, az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma, az USDA. Decemberi becslésében már minden korábbi rekordot megdöntő adatokról adtak hírt, és mindhárom termény esetében a termelés többlete folyamatosan egyre magasabb készletszinteket vetít előre.

A többlet a legújabb eredmények alapján a déli féltekén is jellemző lesz – búzából már tervezhetőbb a hozam, és Ausztrália esetében már emelték is a várható termés mennyiségét, jelenleg 4,5 millió tonnával feljebb várják, és így a készletek is várhatóan magasabbak lesznek, még akkor is, ha az export az eddig becsült kb. 20,5 millió tonnáról 24 millió tonnára emelkedik.

Kukoricafronton a brazil termés mennyiségét várják most magasabbra – a novemberi becsléshez képest 3 millió tonnával emelték az előrejelzést, és ezzel a potenciális export mennyiségét is feljebb vitték. Így, bár még nem éri el a brazil kukoricatermés és az export a két évvel ezelőtti szintet, a mostani előrejelzések alapján a 2016 tavaszán tapasztalt kiesésre jórészt nincs esély.

Hazánkban is már egyértelmű a rekordtermés,

a korábban csak „remélt” 10 millió tonnás őszi betakarítás jóval nagyobb lett – főként persze a kukorica eredményének köszönhetően.

diagram

Mindezek azt támasztják alá, hogy globálisan is és hazánkban is a kínálat túlsúlya a meghatározó – ez alapvetően azt jelentheti, hogy az árak további csökkenésére nagyobb az esély, mint az árak emelkedésére.

A világpiaci árak egyéves időtávot átölelő alakulását ábrázoló ábrán, mely a barchart.com alapján készült, a fekete vonal – párizsi tőzsde jegyzése – és az észak-amerikai, chicagói jegyzést feltüntető zöld vonal mellett kiegészítettem az ún. 50 napos mozgó átlaggal, mely az európai piacok áralakulását mutatja piros vonallal.

A 2017. márciusi szállítási határidőre vonatkozó jegyzés ellaposodását főként ez a mozgó átlag fejezi ki jól, ezt a mozgást hívjuk oldalazó mozgásnak, amiből általában a jelentős kimozdulást az időjárás szokta eredményezni. A már többször említett pénzügyi alapok tevékenységének következtében bekövetkező ármozgás inkább hirtelen elmozdulást szokott eredményezni.

diagram

Jelenleg a kőolaj árának alakulására figyel a világ, ez lehet az a pont, ami a kukorica árában elmozdulást hozhat. A pénzügyi befektetők esetleges kivonulása az agrártermékek piacáról viszont a keresleti oldalnak adna segítséget ahhoz, hogy vételeikkel kivárjanak, és csak az azonnali szükségleteiket fedezzék. Ez a jelenlegi erősen többletes helyzetben akár jelentős árcsökkenést is eredményezhet.

Másik oldalról viszont az etanol árának emelkedését hozhatja a kőolaj árának erősödése, és ez a kukorica árát is stabilizálhatja. Kettős tehát a hatás, hogy melyik fog erősebben érvényesülni, az most szerintem nem a terménypiacokon fog múlni, hanem sokkal inkább a jó értelemben vett spekuláción, előregondolkozáson.

Az egyéb termékeknél a repce „tartja magát”, a héten ugyan volt egy megingás, de az gyorsan elmúlt, és ismételten az erősödő trend vált jellemzővé.

kukorica

A kőolaj árának alakulása hozhat elmozdulást a kukorica árában – fotó: Shutterstock

Az itthoni árak alakulásáról nem sokat lehet mondani – gyakorlatilag alig van piaci mozgás, tartottak maradtak az árak, mert a vevők nem mozgatják felfelé, az eladók meg nem szeretnék elfogadni az árcsökkenést, így inkább kivárnak. Az erre az évre szükséges árbevétel biztosítása már megtörtént, az év utolsó napjaira már inkább a tervezés jut.

A következő napokban is hasonlóan lanyha üzletmenetet várok – szűk ársávon belüli mozgás lehet jellemző mindenütt. Ebből árfolyamváltozás tudja esetleg kimozdítani a piacokat, most inkább a HUF erősödése igényelhet odafigyelést, az elmúlt napok eseményeivel szemben ez árcsökkenést hozhat.

Agroinform.hu – Bidló Gábor