A RuszEko orosz vállalat Moszkvában egy nagyméretű beltéri farmot szándékozik felépíteni 5 milliárd rubeles (kb. 25 milliárd forintos) beruházással. A beruházás forrását a társaság részvényeseinek saját eszközei és európai bankoktól felvett hitelek képezik. A RuszEko már több kisebb ilyen létesítményt megvalósított, a legújabbat pedig egy hónapon belül fogják átadni, ugyancsak Moszkvában – írja az agroinvestor.ru.

A beltéri farmok megépítésének gondolatát az orosz mezőgazdasági főiskolák és egyetemek fejlesztették ki, főleg a termőfölddel való takarékosság lehetőségét tartva szem előtt. Néhány évvel ezelőtt a Vlagyimirszki területen egy speciális laboratóriumot hoztak létre, kifejezetten az ilyen létesítményekhez szükséges technológiák kikísérletezése céljából. A kidolgozott és szabadalmaztatott eredményekre támaszkodva alakítottak át egy elhagyott moszkvai dohánygyárat beltéri farmmá, ahonnan már az első (kísérleti) termések ki is kerültek.

Az új létesítmény, amely ez év tavaszán kezdi meg működését, Jevgenyij Antipov, a RuszEko elnöke szerint a világ legnagyobb beltéri farmja lehet, mivel a legelső fázisban 6,7 hektárnyi területen, 20 különböző fajból mintegy 25 tonna zöldség előállítását tervezi, bár az USA-ban 2018 nyarán létrehozott Oasis Biotech területét néhány éven belül kereken 20 hektárra tervezik bővíteni.

növény

Az új létesítmény a világ legnagyobb beltéri farmja lehet – illusztráció: Pixabay

A moszkvai új farmot főleg rövid tenyészidejű levélzöldségek és földieper termesztésére kívánják berendezni, később pedig a fogyasztói igényektől függően fogják növelni az előállítandó termékmennyiséget és szélesíteni a termékskálát.

Az egymás fölött, több szinten elhelyezett termőtálcák segítségével (a kontrollált légtérben, vegyszerek nélkül és maximális víztakarékosság mellett működő farmon) a hagyományos üvegházi termesztéshez viszonyítva egységnyi területről legalább tízszeres termést lehet lehozni.

Bár a beltéri farmok megépítéséhez nagyon jelentős (egyszeri) beruházásra van szükség, és Oroszországban a levélzöldségek egy főre jutó fogyasztása jóval kisebb a nyugat-európai átlagnál, a moszkvai óriásfarmot – Oroszország különböző pontjain – valószínűleg újabbak fogják követni. A beltéri farmokkal ugyanis a szállítási költségek és veszteségek megtakarításában (különös tekintettel az ország nagy kiterjedésére), valamint a fogyasztók abszolút friss árukkal való kiszolgálásában a hagyományos termesztés nem tud versenyezni.