Az AKI PÁIR adatai szerint a magyarországi fizikai piacokon a repcemagot tonnánként 104 ezer forintért, a napraforgómagot 107 ezer forintért kínálták az augusztus 26. – szeptember 1. közötti héten.

A szójabab 2013/2014. gazdasági évi globális termelési kilátásai kedvezőek – az IGC rekordmennyiségű, 280 millió tonna termést prognosztizált – azonban az USA-ban uralkodó száraz, meleg időjárás miatt az országban romlik a növények állapota, amire a befektetők az eladási ügyleteik növelésével reagáltak. Ezért a chicagói árutőzsdén a szójabab fronthavi jegyzése augusztus közepe óta erősödik: augusztus 16. – szeptember 6. között 12 százalékkal 528 USD/tonnára emelkedett. A pozitív hangulatot emelte Kína újtermésű szójabab iránti fokozott érdeklődése is. A szójadara a szójababnál nagyobb mértékben drágult a vizsgált időszakban: a termény szeptemberi lejáratra vonatkozó jegyzése 18 százalékkal 531 USD/tonnára növekedett a szűkös ótermésű szójababkínálat miatt.


Az F.O. Licht szerint az Európai Unió biodízel-előállítása a 2012. évi 9247 ezer tonnáról az idén 8988 ezer tonnára, míg a felhasználás 12050 ezer tonnáról 11082 ezer tonnára csökken.Jóllehet a búza betakarítása lassan befejeződik az északi féltekén, és az előrejelzések rekord közeli globális termésről adtak tájékoztatást, a termény világpiaci ára enyhén erősödött augusztus második felében. A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a búza fronthavi jegyzése 4 százalékkal 240 USD/tonnára emelkedett augusztus 13-26. között, ami elsősorban a kukorica és az ipari növények drágulásával magyarázható. Augusztus utolsó napjaiban viszont a kukorica tőzsdei ára negatív irányt vett, amit a búza is követett: 230 USD/tonnára süllyedt szeptember 5-ére. A termény határidős árának csökkenéséhez hozzájárult az is, hogy a Nemzetközi Gabonaszövetség (IGC) augusztus végén publikált világpiaci kitekintésében a 2013/2014. gazdasági évi globális búzatermést az egy hónappal korábbi prognózisához képest 4 millió tonnával felfelé, 691 millió tonnára korrigálta. Ez a 2012/2013. évi szezon kibocsátását 6 százalékkal múlná felül. A búza árára nyomást gyakorol az is, hogy az USA kikötőiben kínált termény árszínvonala egyáltalán nem versenyképes az európai piacok és a fekete-tengeri régió áraival, így az ország sorozatosan alulmarad az egyiptomi tendereken. Párizsban (MATIF) a búza fronthavi jegyzése a chicagói trendet követte, 2 százalékkal 187,5 euró/tonnára ereszkedett augusztus 27. és szeptember 5. között. Az EU-ban a száraz és meleg nyári időjárás segítette a kenyérgabona érését, és a betakarítását.

Németországban, Magyarországon, Lengyelországban és Romániában a vártnál kedvezőbbenalakultak a hozamok, ezért az IGC elemzői szerint a Közösségben 142,5 millió tonna búza kerülhet idén a raktárakba, millió tonnával több, mint 2012-ben. A termény minősége valamivel elmarad a múlt évitől. A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában a malmi búza legközelebbi lejáratra szóló ára 45 ezer forint/tonna körül alakult augusztus második felében, majd a szeptember eleji terminváltás hatására 47 ezer forintra emelkedett. A takarmánybúza fronthavi jegyzése az augusztus végi 44 ezer forint/tonna körüli szintről ugyancsak 47 ezer forintra nőtt szeptember első napjaiban, majd 46 ezer forintra mérséklődött szeptember 5-ére.

A búza exportára stagnálást, enyhe növekedést mutatott a főbb kikötőkben augusztus végén. A Mexikói öbölben (USA Gulf) a brazil és kínai importőrök szokatlanul élénk vásárlása okozott minimális áremelkedést augusztus elején, később – az északi félteke kínálatának bővülésével – viszont a kereslet a versenyképesebb áron értékesítő európai piacokra helyeződött át. Az Európai Unió exportpiacain (Rouen, Hamburg) a búza árára pozitívan hatott, hogy a Közösség folyó gazdasági évi kivitele a tavalyihoz képest megkétszereződött. Az EU 2013. július 1. és szeptember 1. közötti időszakban 4,5 millió tonna búza (durum nélkül) exportjára adott ki engedély, szemben az egy évvel korábbi 2,1 millió tonnával.A fekete-tengeri régióban ugyanakkor az intenzív kereslet árnövelő hatását fékezte a térségen belüli árverseny. Az AKI PÁIR adatai alapján Magyarországon 44 ezer forint/tonna körül alakult az étkezési búza termelői ára augusztusban, 30 százalékkal alacsonyabban, mint egy évvel korábban. A takarmánybúzát tonnánként 42 ezer forintért kínálták augusztus végén, ez 30-35 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakának átlagárától.A NÉBIH 2013. szeptember 7-i állapotot tükröző, végleges becslése alapján 1,23 millió hektárról 5,45 tonna/hektár hozammal (tavaly 3,98 tonna/ hektár) 6,72 millió tonna (tavaly 4,7 millió tonna) terményt takaríthatnak be idén a gazdák. A BÉT-en ugyanakkor a nemzetközi trendnek megfelelően csökkent az újtermésű termény ára: novemberi szállításra vonatkozóan 42,5 ezer forint/tonna áron kötöttek ügyleteket szeptember 5-én.

Az exportpiacokon a júliusihoz képest alacsonyabb, három évvel korábbi árszinten lehetett megvásárolni a kukoricát augusztusban. A hónap második felében az árutőzsdéken kialakult pozitív irányú ártrend a spot piacokon is megfigyelhető. Argentínában (Rosario) a kikötői ár növekedését segítette a termelők visszafogott értékesítése és az exportengedélyek kiadásának elhúzódása. Brazíliában (Paranagua) a megnövekedett kínálat miatt a júliusinál 4 százalékkal alacsonyabb áron kínálták a kukoricát. Ezzel szemben a fekete-tengeri régióban az élénk kereslet fékezte az árak erőteljesebb visszaesését.

Az AKI PÁIR adatai alapján Magyarországon 51 ezer forint/tonna körül alakult az ótermésű takarmánykukorica termelői ára augusztusban, 20 százalékkal alacsonyabban, mint egy évvel korábban.Az agrár-környezetgazdálkodási programban (AKG) részt vevőknek szeptember 1. és november 30. között kell beküldeniük a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak az előző gazdálkodási év gazdálkodási naplójának adatait. Az adatszolgáltatást csak elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül tehetik meg az érintettek. A mulasztást 15 százalékos forrásmegvonással szankcionálják.

A teljes agrárpiaci jelentés letölthető a cikk tetején lévő pdf dokumentumból.