A hagyományoknak megfelelően decemberben adják el a legtöbb halat az évben: legnagyobb mennyiségben pontyot vásárolnak a hazai fogyasztók de jut az ünnepi asztalra busa, amur és harcsa is - tette hozzá. A Hortobágyi Halgazdaság az idén 1500 tonna pontyot és 800 tonna egyéb halat, többnyire busát, harcsát és amurt termelt 5-6 ezer négyzetméter vízfelületű halastavaiban - ismertette Lupsán Róbert.

A hortobágyi gazdaságban van egyébként Európa legnagyobb édesvízi halastórendszere. Az idei lehalászás december elejére befejeződött, és a karácsonyi halértékesítés után mintegy 300 tonna hal marad a telelő tavakban jövő év márciusig - közölte a cég vezérigazgatója.

Illusztráció: Jó magyar áru

Elmondta azt is, hogy az általuk termelt halmennyiség egyharmadát feldolgozva - tisztított halként, szeletelve, filézve vagy irdalva - értékesítik. Termelésük 10 százalékát exportálják, elsősorban román piacra. A Hortobágyi Halgazdaság Zrt. tavalyi árbevétele 1,3 milliárd forint volt, idei bevételi tervük 1,35 milliárd forint - mutatott rá Lupsán Róbert.

A vezérigazgató megemlítette, hogy évről-évre százmilliós nagyságrendű károkat okoznak a gazdaságnak a madarak, főként a kormoránok. A kárösszeg 200-250 millió forintra tehető évente. Reményeik szerint a veszteség egy részét idén is kárpótolja a költségvetés, eddig évi mintegy 170 millió forint állami támogatást kaptak a madarak okozta veszteségek csökkentésére - mondta Lupsán Róbert, a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. vezérigazgatója.