A hét folyamán valamennyi kommentár azt hangsúlyozta, hogy az USA-beli elnökválasztás miatti bizonytalanság nem csak a pénzpiacokra, hanem a terménykereskedelemre is rányomta a bélyegét. A korábbi, Hillary Clinton győzelmére spekuláló és a piacok megnyugvására váró optimizmus átfordult a hét közepén és a másik tábor erősödése újfent a bizonytalanságot erősítette meg.

A helyzet sajátosságát mutatja, hogy ez nem eredményezett jelentős áremelkedést, hanem elsősorban a napi ármozgások szűk sávban maradása lett az eredmény. A búza jegyzéseinek alakulásában még szerepet kapott a vártnál alacsonyabb export-volumen is, ami az átlagos heti mennyiség fele körül alakult csak: a kb. 235 ezer tonnás új üzletkötés a várakozásoknál lényegesen kisebb lett és ez lefelé indította a jegyzéseket. Ezt némileg ellensúlyozta, hogy az USDA jelentése szerint a Kanadában folyó betakarítás a vártnál lassabban halad és a minőséggel is lehetnek már gondok. Ehhez kapcsolódott a hét végén az ausztráliai fagyokról szóló hír, mely szerint az egyik legfontosabb búza területen kb. 10-15 százalékkal alacsonyabb lehet a termés és itt is kérdésessé vált a minőség.

Az észak-amerikai tőzsdei jegyzésektől eltérően alakult Európa és ez érint minket jobban. A párizsi tőzsdén mind a búza, mind a kukorica jegyzése csökkent, az október utolsó hetében tapasztalt áremelkedés véget ért, a szerzett magasabb árszint nem vált tartóssá.

terményár

Az árnövekedés nem vált tartóssá Európában sem – fotó: Shutterstock

Az árcsökkenésben szerepet játszott Európában is a globális bizonytalanság, de nagyobb hangsúlyt kapott a betakarítások előrehaladása és a vártnál nem rosszabb eredmények. A piac már beárazta az alacsonyabb francia termést, most a hírek már az új vetésterületről szólnak és ha itt nem lesz váratlan változás, úgy a következő szezon kínálata is meg fogja haladni a felhasználást. Ez egyértelműen a jelenlegi alacsony árakat vetíti előre, de ebbe még beleszólhat a téli időjárás alakulása.

A Strategie Grains legfrissebb közlése szerint Európában az elmúlt három évben jellemző 24 millió hektár fölötti búza vetésterület várható és nem extrém körülmények esetén ez ismételten az exportvolument növelheti. Mint már említettem, az EU28 termelési szintje 2016-ban 135,8 millió tonna volt, amiből 24 millió tonna export-árualap áll rendelkezésre. A megelőző két évben azonban a hozamok lényegesen jobbak voltak és ha helyreáll a szokásos rend, úgy ismételten megközelíthetjük a 150 millió tonnás rekordot, amit közel 10 millió tonnával nagyobb és exportra rendelkezésre álló többletet eredményezhet.

Mindezekkel párhuzamosan a kukorica betakarítás eredményei októberben inkább javultak – még a „katasztrófális” francia átlaghozam is jobb lett valamivel. Ezek együttes eredményeként nem csoda, hogy a héten a közeli határidők jegyzése lefelé fordult.

A barchart.com grafikája pontosan tükrözi a hangulatot, a zöld vonallal jelzett kukorica januári határidős jegyzése még magasabb, mint a decemberi és fekete vonallal jelzett búza árszint, de ha a különbséget nézzük, látszik, hogy az október végi megugrást követően megint megközelítette a kukorica jegyzése a búzáét.

kukorica jegyzése

Mindezt az egyéb nemzetközi jegyzésekkel összevetve megállapítható, hogy a távolabbi határidők esetében már a kukorica olcsóbb, mint a búza: a kukorica fekete-tengeri eladói jegyzése az EU-s származású árura pénteken novemberre 157,5 EUR/to volt, míg a 11,5 százalék fehérje tartalmú búzára 177,-EUR/to.

A különböző piaci árakat összevetve és a mi lehetőségeinket számba véve továbbra is az a véleményem, hogy jelentős mennyiségű árualapnak kell még exportálásra kerülnie, de ezzel együtt sem tartom valószínűnek a jelentős árcsökkenést itthon. A malmi búza jegyzése ugyan valamelyest erősödött a Fekete-tengeri piacon, de ezt jórészt eltüntette a dollár erősödése a forinttal szemben, így számunkra továbbra is a 40.000,-Ft/to-s termelői telephelyi ár lehet az irányadó.

Az ezt el nem érő minőségű vagy sütőipari paramétereiben gyengébb búzák árszintje ennél jóval alacsonyabb, de ahogy az elmúlt napokban tapasztaltam, alig van már 11,0 – 11,5 százalékos fehérjéjű, u.n. euro kategóriájú áru a piacon. Jórészt a malmi minőségű tételek vannak a raktárakban és az említett export-érdeklődések miatt szerintem inkább az export lesz átmenetileg lassabb, semmint az árutulajdonosok csökkentenék árelképzeléseiket.

A kukorica nagyobb meglepetést is okozhat és itt nagyobb árcsökkenést sem tartok kizártnak. Az export-többletünk a vártnál nagyobb lesz, a belföldi igény még nem ugrik akkorát, mint fog egy év múlva az új feldolgozó beindulását követően és így jobban ki leszünk szolgáltatva az export-piacok esetleges árcsökkenésének. Azt várom ugyanis, hogy a mostani viszonylag stabil keresletet követően, az európai és ukrán betakarítás után jelentősebb kínálat fog megjelenni és ha életbe lép a kedvezményes ukrán kvóta, lehet két-három hónap, amikor nem lesz kereslet 2017. első félévi szállításra.

A tavaszi időszakra a határidős jegyzésekből számolva most még a tartott árszint valószínűsíthető, de akár az USA-beli, chicagoi jegyzések csökkenése, akár az erősebb kínálat okozta árcsökkenés 5 – 10 EUR/to-s lemorzsolódást eredményezhet az árainkban. Az alábbi diagramm adatai is azt mutatják, hogy ha csak a termés idei szintjét és a felhasználást vesszük alapul, akkor is igen jelentős a feladat és ezt jelentősen befolyásolja még az átmenő készletek szintje is.

A lenti ábrában a kalkulált export-többlet került feltüntetésre, nem a tényleges export és most már látható, hogy búzából 2015/16-ban nem ment ki a többlet, kb. 1,8 millió tonna volt a kivitel, míg kukoricából várhatóan jóval több, kb. 2,7 millió tonna ment ki és ez a korábbi magas átmenő készletek szintjét érdemben, mintegy 400 ezer tonnával csökkentette.

export

A közeli napokban több új adat megjelenése várható, melyek közül a legfontosabb az amerikai elnökválasztás eredménye lesz, de szinte valamennyi elemző cég a hét folyamán új becslésekkel fog jelentkezni és egyre tisztábban látjuk majd a betakarítás alakulását is.

Nem várom, de nem is zárható ki, hogy megint fordul a kocka és minden zöld-re, az emelkedés színére vált, de nagyobb esélyt adok annak, hogy a trend inkább a lanyhulás lesz.

Agroinform.hu – Bidló Gábor