Csirkehúsból 8,4 százalékkal kevesebbet, pulykahúsból ellenben 9,2 százalékkal többet szállítottunk ki. A legtöbb baromfihúst Hollandiába és Romániába értékesítettük a vizsgált időszakban. Ausztriába 6 százalékkal, Németországba 5 százalékkal nőtt, míg Szlovákiába 1,8 százalékkal csökkent a kivitel.

A baromfihúsimport 4 százalékkal bővült a megfigyelt periódusban. A legtöbb baromfihús Lengyelországból, Ausztriából, Németországból, Hollandiából és Romániából érkezett Magyarországra 2016. január-szeptember hónapokban.

baromfi

A baromfihúsexport és -import is bővült – fotó: Shutterstock

Az Európai Bizottság adatai alapján 2016 első 47 hetében 178,2 euró/100 kilogramm volt az egészcsirke uniós átlagára, ami 5,4 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakának átlagárától. Magyarországon a vágócsirke élősúlyos termelői ára (255 forint/kilogramm) 2,4 százalékkal volt alacsonyabb 2016 1-47. hetében az egy évvel korábbinál. Az egész csirke feldolgozói értékesítési ára 4,9 százalékkal, a csirkecombé 14,0 százalékkal, a csirkemellé pedig 3,4 százalékkal csökkent ugyanebben az összehasonlításban – áll az Agrárpiaci Jelentések Baromfi c. legfrissebb kiadványában, ami IDE kattintva tölthető le.

A vágócsirke termelői ára és a csirkehúsok feldolgozói értékesítési ára Magyarországon