Az Európai Bizottság rövid távú előrejelzése szerint az Unió baromfihús-termelése 0,8 százalékkal 12,7 millió tonnára emelkedik az idén az előző évi mennyiséghez képest. Az EU-15 tagországai továbbra is meghatározóak a baromfihús-termelésben, azonban a kibocsátás növekedési üteme csökken. Az Európai Unió baromfihúsimportja nem változott lényegesen, a baromfihúsexportja 3 százalékkal csökkent 2013. I-VII. hónapjában az előző esztendő azonos időszakához viszonyítva.
Az Európai Bizottság adatai alapján 2013 első negyven hetében 196,6 euró/100 kg volt az egész csirke uniós átlagára, ami 3,5 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának árszintjét.
Magyarországon a vágócsirke felvásárolt mennyisége 4 százalékkal nőtt, élősúlyos termelői ára (293 forint/kg) 14 százalékkal volt magasabb a 2013. 1-40. hét közötti időszakban egy évvel korábbihoz képest.

Az Európai Bizottság rövid távú előrejelzése szerint az Unió baromfihús-termelése 0,8 százalékkal 12,7 millió tonnára emelkedik az idén az előző évi mennyiséghez képest. Ez a növekedés csak részben tudja mérsékelni az egyéb húshasznú állatok vágásának csökkenését.
A baromfihús termelése legnagyobb mértékben Nagy-Britanniában (3,6 százalék) növekszik, ugyanakkor Németországban (0,4 százalék) és Franciaországban kisebb mértékű emelkedésre lehet számítani. Lengyelországban a húsipari fejlesztéseknek köszönhetően 2013 első félévében 3,6 százalékkal csökkent a marhahús és 6,3 százalékkal a sertéshús előállítása, míg a baromfihús-termelés 6,5 százalékkal növekedett. Az EU-15 tagországai továbbra is meghatározóak a baromfihústermelésben, azonban a kibocsátás növekedési üteme csökken. Az EU-12 országainak baromfihús-termelése csupán 23 százaléka a Közösség teljes kibocsátásának, de az előrejelzés növekvő tendenciát mutat.Az Európai Unió baromfihúsimportja 0,2 százalékkal csökkent 2013. I-VII. hónapjában az előző esztendő azonos időszakához viszonyítva. A magas árak és a korlátozott kínálat miatt a legnagyobb mennyiséget szállító Brazíliából 12 százalékkal kevesebb baromfihús érkezett az Unióba, ugyanakkor Thaiföldről 51 százalékkal több baromfihúst importáltak. A két ország behozatala a teljes baromfihúsimport 91 százalékát teszi ki. Kínából 28 százalékkal, Izraelből 69 százalékkal
több, Chiléből 32 százalékkal, az Egyesült Államokból 49 százalékkal kevesebb baromfihúst szállítottak a Közösségbe.
Szakértők szerint Thaiföldről tovább nőhet a behozatal. Az EU importjában a félkész- és késztermékek, valamint a sózott baromfihúsok domináltak.
Az EU baromfihúsexportja 2013-ban várhatóan kismértékben tovább emelkedik. A kedvező piaci körülményeknek köszönhetően a fagyasztott baromfitermékek export-visszatérítésének fokozatos megszüntetése nincs hatással a kivitelre. Az Európai Unió baromfihúsexportja 3 százalékkal csökkent 2013 első hét hónapjában az előző év hasonló időszakához képest. A Dél-afrikai Köztársaság (+18 százalék), a Benini Köztársaság (+8 százalék) és Szaúd-Arábia (+11 százalék) kereslete élénkült, míg Hongkong (-12 százalék), Ukrajna (-15 százalék) és Oroszország (-11 százalék) csökkentette a baromfikészítmények importját az EUból.

Az Unió exportpiaca kevésbé koncentrált, jellemzően több fejlődő országba szállítanak baromfihúst, túlnyomórészt fagyasztott formában. Míg 2009-ben a teljes baromfihúsexport 22 százalékát Oroszországba szállították, addig 2012-re 8 százalékra apadt ez az arány. Az EU exportjában a félkész- és késztermékek, valamint a sózott baromfihúsok a meghatározóak.


Az Európai Bizottság adatai alapján 2013 első negyven hetében 196,6 euró/100 kg volt az egész csirke uniós átlagára, ami 3,5 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának árszintjét.
Magyarországon a vágócsirke felvásárolt mennyisége 4 százalékkal nőtt, élősúlyos termelői ára (293 forint/kg) 14 százalékkal volt magasabb a 2013. 1-40. hét közötti időszakban egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Az egész csirke feldolgozói értékesítési ára 458-ról 495 forint/kg-ra, a csirkecombé 455-ről 501 forint/kgra, a csirkemellé 3 százalékkal 979 forint/kg-ra emelkedett a megfigyelt időszakban.

A teljes agrárpiaci jelentés letöltehtő a cikk tetején, a nyomtatás ikonja melletti pdf dokumentumból.