A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában a repcemag jegyzései október közepe óta nem változtak: a termény 2014. márciusi határidőre szóló ára 107 ezer forint/tonna, a májusi 103 ezer forint/tonna szinten stabilizálódott.

Ezzel szemben a magyarországi fizikai piacokon – az AKI PÁIR adatai szerint – 110 ezer forint/tonna áron kínálták a repcemagot 2013. november 18-24. között, ami 22 százalékkal elmarad az előző év azonos időszakának átlagárától.A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a szójabab fronthavi jegyzése október eleje óta 460-490 USD/tonna tartományban ingadozik, jóllehet az USA-ban befejeződött a termény betakarítása és az össztermés a tavalyinál 7 százalékkal több, 89 millió tonna körül alakult. Továbbá a Nemzetközi Gabonaszövetség (IGC) a legfrissebb világpiaci kitekintésében a szójabab globális kibocsátását
rekord nagyságúra, 285 millió tonnára (+5 százalék) becsüli a 2013/2014. gazdasági évre. Az USA mellett ugyanis a világ legfontosabb termesztő országaiban, Brazíliában és Argentínában előreláthatóan a múlt évit 8 és 12 százalékkal meghaladó mennyiségű szójabab termelésére lehet számítani. Dél-Amerikában most vetik a szóját, amelynek a termesztésére ösztönzően hat a magas világpiaci ár. Brazíliában így akár minden eddiginél több, 88 millió tonna, míg Argentínában ugyancsak rekordmennyiségű, 55 millió tonna bab kerülhet a jövő év elején a raktárakba. Úgy tűnik, a bőséges termés a globális átmenő készletek feltöltésére is elegendő lesz, amely így 29,3 millió tonnára (+13 százalék) emelkedhet, mivel a fogyasztás növekedése elmarad a kibocsátásétól.

A termény világpiaci árának csökkenését ugyanakkor megakadályozza a szójabab és származékai iránti rendkívül élénk kereslet, elsősorban Kína részéről.


A szójadara határidős jegyzései a szójababéhoz hasonlóan változtak, a termény legközelebbi lejáratra vonatkozó ára október eleje és november 22. között 435-470 USD/tonna között hullámzott. Az USA-ból származó termék bel- és külföldi forgalmának a növekedése miatt azonban a termény fronthavi jegyzése 495 USD/tonna fölé emelkedett november végére Chicagóban.

A párizsi árutőzsdén (MATIF) a repcemag legközelebbi lejáratra szóló ára 370-380 euró/tonna sávban mozgott novemberben. A termény világpiaci árát pozitívan befolyásolja a szójabab és a pálmaolaj világpiaci árának az alakulása, az olajütők élénk kereslete, valamint az EU bioüzemanyagokkal kapcsolatos intézkedései. A negatív korrekciót a globális kilátások okozzák. A világ repcemagtermelését ugyanis rekordszintűre, 68 millió tonnát (+7 százalék) meghaladóra várják az IGC elemzői a 2013/2014. gazdasági évre. A világ legnagyobb canola-termelőjénél, Kanadában a kedvező időjárásnak köszönhetően – a vetésterület csökkenése ellenére – 16,5 millió tonna termést takarítottak be, a múlt évinél 8 százalékkal többet. Az EU-ban 21 millió tonna (+7,4 százalék) repce termett, a legnagyobb termelő országok közül Németországban a tavalyinál 19 százalékkal több, míg Franciaországban 18 százalékkal kevesebb mag került a raktárakba.

A teljes agrárpiaci jelentés letölthető a cikk tetején lévő nyomtatás ikonja melletti pdf dokumentumból.