Bárki belefoghat! – Így termesszünk zöldséget tenyészedényben
Nemcsak a nagygazdaságok, a saját célra termelők is keresik annak lehetőségét, hogyan lehet biztonságosan, kevés vegyszerrel, korán zöldséget előállítani. Erre a talaj nélküli termesztés nyújthat megoldást. Cikksorozatunkban végigvesszük, mire kell figyelni a termesztés során.

A hazánkban jellemző kalászosbetegségek átalakulóban vannak – PR-cikk
A KITE Zrt. évtizedek óta jelen van a magyar növényvédőszer-piacon, és rendszeresen megújuló termékpalettát kínál partnereinek. A termékválaszték az új piaci igényeknek és lehetőségeknek megfelelően folyamatosan bővül.

Növényvédelmi előrejelzés: Az őszi vetésű kultúráknál súlyos helyzet alakult ki
A repce virágzik, de a virágzásban kevés termés mutatkozik. A kalászosok – főképpen sülevényes, gyenge, homokos talajon – először az alsó levelek sárgulásával jelezték a bajt, most már a felsülés jeleit láthatjuk. Az Agroinform.hu 2020. évi 18. heti növényvédelmi előrejelzése.

növény

Sárguló alsó levelek, fejlődése leállt, ritkás állomány – fotó: Agroinform.hu

Elkezdődött a parlagfű tömeges kelése! – így előzhető meg a bírság
A korábbiakkal ellentétben idén már bármikor ellenőrizhet és bírságolhat a hatóság. A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara tájékoztatása alapján összeszedtük a védekezéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

200 kilogramm terméstöbblet savanyú homoktalajon? Mutatjuk, hogyan! – PR-cikk
Talajaink állapota alapvető fontossággal bír a szántóföldi növénytermesztés sikerességében, a modern mezőgazdasági termelés pedig e tekintetben is egyre nagyobb kihívásokat és elvárásokat támaszt. Javítsuk talajaink állapotát! De mivel?

Töretlen termelés, növekvő kereslet... – Az Árpád-Agrár Zrt. palántanevelési beszámolója
Az Árpád-Agrár Zrt. kiváló minőségű termékei iránt egyre inkább nő a kereslet, ami a hazai agrárgazdaságban is meghatározó szereppel bír. Oltyán István palántanevelési ágazatvezető interjújában beszámol a jelenlegi helyzetről, a korábbiakban bevezetett újítások előnyéről és mindazokról a folyamatokról, amelyek a zavartalan munkavégzést, a jövőbe vetett hitet és a további exportpiacok nyitását jelentik.

üvegház

fotó: Oltyán István

Időzített, tudatos lépésekkel a sikeres túlélésért – PR-cikk
„A böjti szeleknek szólhatott volna valaki, hogy nézzenek már a naptárra…” - hangzott el a keserédes mondat egy határszemlén, április utolsó napján. A kellemetlen, hajnali hidegek (a többszöri, fagyok általi „arculcsapás” után), a nagy napi hőingás, a folyamatos, kitartóan fújó, szárító szél mind-mind súlyosbítják a lassan hónapok óta fennálló csapadékhiányt.

Növényvédelmi előrejelzés: Van, ahol az újravetést tervezik – bajban van a kukorica és a napraforgó
Befejezték a napraforgó vetését, a kis növényeket a barkók fogyasztják. Sok helyen a kár totálisnak tűnik, így a gazdák újravetésben gondolkodnak. Az Agroinform.hu 2020. évi 19. heti növényvédelmi előrejelzése.

Már most védekeznünk kell a lisztharmat ellen!
Esőre várnak a növényeink és a kórokozó gombák is. Most nincs járványveszély, de a legtöbb gombabetegség ellen csak megelőzéssel lehet védekezni. A rovarok, az atkák, a csigák is beindultak.

növények

Néhol már virágzik a szőlő; tafrinás laposbarack; felébredtek a csigák – fotó: Zsigó György

Répát vagy petrezselymet termeszt? Segítünk megtervezni a tápanyagellátást!
A gyökérzöldségek termesztéséhez ideális az éghajlatunk, alkalmasak a talajaink is, és igény is lenne rá, a megtermelt éves mennyiségnél (100-130 ezer/tonna) lényegesen többet tudna fogadni az élelmiszeripar.

Kiderült, hogy a molylepkék vannak olyan hasznosak, mint a méhek
Bár főként kártékony rovarként tekintünk a molylepkékre, egy új kutatás szerint kiemelt szerepet játszanak számos növény beporzásában.

molylepke

A méhek pusztulása mellett kevés szó esik a többi beporzóról – fotó: Pexels

A hörcsögök már a spájzban vannak!
A hörcsög a szántóföldi és a kertészei kultúrákban is komoly károkat képes okozni. A gabonafélék kalászait és a fiatal növényeket kirágja, a kukorica termését megdézsmálja, belerág a burgonyába és a paprikába is. Idén hazánk déli régiója különösen veszélyeztetett.

Növényvédelmi előrejelzés: Terített asztal a mocskospajornak a kiszáradt kukoricaföld
A gyümölcsösökben pedig egyre több károsítóra kell figyelnünk – a levéltetvek szaporodása folyamatos. Az intenzív hajtásnövekedés jó táptalajt ad a kártevőknek, így a felmelegedés során figyelni kell felszaporodásukat. Az Agroinform.hu 2020. évi 20. heti növényvédelmi előrejelzése.

őszi árpa

Kezdődik az őszi árpa virágzása – fotó: Agroinform.hu

A palántanevelési ágazatnak fontos a munkaerő megtartása – és a közösségi média szerepe is!
Az egészséges hazai élelmiszer előállítása és fogyasztása minden idők legfontosabb törekvésévé vált, ami érdekében a termelők kulcsszerepet kaptak és vállaltak. Az Árpád-Agrár Zrt. cikke sok ágazati szereplő számára tanulságos lehet.

10 fontos tanács sertéstartóknak, a hozamfokozásért – PR-cikk
Sertésállományok hozamfokozásának lehetősége a szoptató kocatáp felvett mennyiségének növelésén keresztül.

malacok

A nem megfelelő takarmányfelvétel állományszinten csökkentheti a teljesítményt – fotó: BIOMIN

Így palántázzunk otthon zöldségeket!
Nagyban függ a hajtatás sikere a palánta minőségétől, túl „drága” az ilyen termesztés ahhoz, hogy gyenge minőségű palántát ültessünk, a palánta árán spóroljunk. Elmondjuk, milyen a megfelelő palánta.

Aszályban, túlélésre játszva – PR-cikk
Mindent be kell vetnünk, hogy a növények jobban tűrjék a vízhiányt és életben maradjanak a következő, remélhetően megérkező csapadék lehullásáig.

4 gazdálkodó, 4 vélemény: "Egy kukoricagyom-irtó szer, ami tényleg megéri az árát" – PR-cikk
Szinte minden gyomot kiírt, kíméli a kukoricát, és nagyon rugalmasan alkalmazható: egészen a kukorica 6 leveles állapotáig kijuttatható. Négy szakember mondja el részletesen, mit tapasztalt a kukorica gyomirtásában.

Kertbarátok teendői: Védekezzünk a burgonyabogarak ellen és készítsünk plexi arcmaszkot!
Zsigó György legújabb írásában kitér a burgonyabogarak, valamint az ormányos bogarak családjába tartozó kártevőkre is. Ne felejtsük el permetezéskor megóvni az arcunkat – és időben CSAPJUNK LE A PARLAGFŰRE!

növény

Borsó-csipkézőbarkó kártétele – fotó: Zsigó György

A kukoricát is kivégzi az aszály? Hogy csökkentsük a kockázatot? – PR-cikk
Nagyon sok gazdaság kulcsnövénye a kukorica, ezért sokkal több szakértelmet érdemelne a tápanyagellátása. De mit tegyünk, ha nincs eső?

Nézzük, hogyan teljesítenek a különböző szójafajták
A 2019. évben 59 617 ha-on takarítottak be szóját Magyarországon. Az országos termésátlag 2864 kg/ha, az országos termés 170 726 t volt.

Növényvédelmi előrejelzés: A körülmények kedveznek a lisztharmatnak, fontos az intenzív védelem
Egy kis nedvesség, magas relatív páratartalom, s egyre több a gond. Az Agroinform.hu 2020. évi 21. heti növényvédelmi előrejelzése.

növény

Jelen körülmények a lisztharmatnak kedveznek – fotó: Agroinform.hu

Egész Európában féltik a diótermést
A nyugati dióburok-fúrólégy elleni védekezés gyakorlatilag a rovarcsapdák állításában és a fertőzött gyümölcsök gyors megsemmisítésében merül ki.

Végre egy hely, ahol a hobbikertészek minden segítséget megkapnak! – PR-cikk
Bemutatjuk a konyhakertek és gyümölcsösök növényvédelmi specialistáját: Fatudort. Lehet, még nem ismerős, de a közösségi médiában már több mint 14 000 követője van, és jelenleg 40 gazdabolttal dolgozik együtt a Dunától keletre eső országrészen. Fatudor elsősorban a kiskertekben felmerülő problémák és kérdések megoldásában nyújt segítséget.

Szántóföldi helyzetkép: ha most nem lesz eső, jelentős veszteségekre számíthatunk
A tartós szárazság jelentős veszteségeket okozhat a szántóföldi növénykultúrákban. Az országszerte elszórtan jelentkező csapadék nem tudta csillapítani a több hete tartó aszály hatásait, amit még az erős szelek tovább súlyosbítottak.

búza

A csapadékhiány miatt valószínűleg gyengébb terméssel kell majd számolni – fotó: Pixabay

Terjed a repceállományokban a tarlórépa sárgaságvírusa (TuYV) – így védekezzünk ellene! – PR-cikk
Az elmúlt évek elhúzódó meleg őszi időjárása kifejezetten kedvezett a levéltetvek, különösen a zöld őszibarack-levéltetű (Myzus persicae) elszaporodásának. A zöld őszibarack-levéltetű a tarlórépa sárgaságvírusának legfőbb vektora.

Így válaszd ki a tökéletes rendképzőt!
Milyen hatással van a szálastakarmány minőségére a jól megválasztott rendképző? Milyen szempontok szerint válasszunk? E heti körkérdésünkben a helyes szálastakarmány-betakarítás mozzanatait mutatjuk be, elsősorban a rendképzésre koncentrálva.

Kertészeti műtrágya választása: a tudatosság az ízeknek és pénztárcánknak is fontos!
Legyen szó palántanevelésről vagy az itthon népszerű zöldségfélék termesztéséről, az ehhez használt összetett műtrágyánk tudatos kiválasztása elválaszthatatlan a sikertől. A létfontosságú tápelemek biztosítása nélkül ugyanis elképzelhetetlen a megfelelő kezdeti növekedés, vagy később a jó zamatú, nagy termés a kertészetekben.

Gyorsan telepíthető öntözőberendezések, amelyek segíthetnek megmenteni a termést!
Az öntözés kérdése a mezőgazdaság egyik legégetőbb problémája, és bár jelenleg a gazdálkodók elsősorban az ez évi termés megmentésére fókuszálnak, fontos kérdés az is, hogy a további szezonokra milyen rendszert érdemes telepíteni.

növény

Szántóföldi művelésben öntöződob, lineár vagy pivot rendszer telepítése a megoldás – fotó: DAP Kft.

Savanyú talajból nem könnyű jó termést kihozni – PR-cikk
Fontos az őszi vetés előtt a növények számára megfelelő talajállapotot létrehozni, a kalciumpótlás fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni.

A beporzás fontosabb a növények számára, mint a trágyázás és az öntözés együttvéve?
Egy új kutatás szerint az ideális terméshozam elérésében a beporzásnak sokkal nagyobb szerepe van, mint a műtrágyázásnak vagy az öntözésnek.

Ez a repcehibrid szinte sebezhetetlen – PR-cikk
A DARIOT középkései érésidejű hibrid, egyenletes, hosszan tartó virágzással, kiváló terméseredmények mellett magas olajtartalommal, kiemelkedő kipergés-ellenállósággal.

Önnek is gondot okoz a belvíz a tábláján? – PR-cikk
A vízzel borított táblái eredményesen művelhetővé válhatnak. 3D belvízelvezetés – a KITE Zrt. Innovációs Főigazgatóságának technológiai szolgáltatása.

Zöldségtermesztés lépésről lépésre
A sikeres termesztés feltétele a környezeti tényezők jó összehangolása. Tekintettel arra, hogy a fény a legnehezebben pótolható élettényező, a többit (hőmérséklet, víz, tápanyagok) hozzáigazítjuk.

növény

Műanyag klipszek segítségével gyorsan megy a növények rögzítése – fotó: Terbe István

A felmentő csapadék reményében... – PR-cikk
Minden elismerésem a gazdáknak! Optimista emberek, akik olyan szerencsejátékra tették fel az életüket, ahol Fortuna maga az időjárás. Önök minden évben megcsinálják a talajművelést, a vetést, tápanyagot adnak a növényeknek, óvják mindenféle károsítótól, és bíznak abban, hogy nem lesz fagy, szárazság, jégeső. Igazuk van, és ezt nem is lehet máshogy csinálni!

Növényvédelmi előrejelzés: Vigyázzunk a szőlőre, ott is támad a lisztharmat!
Kérésünk, imánk meghallgattatott, s a héten időben és térben is elszórtan, de azért esett egy kevés eső. Messze nem elég a kialakult aszályos helyzet orvoslására, de mégis arra elég, hogy a növényzet kicsit felüdüljön, s mi is kicsit biztatóbbnak lássuk a jövőt. Az Agroinform.hu 2020. évi 22. heti növényvédelmi előrejelzése.

Szárazságban is remekül teljesít: CRISTAL – PR-cikk
A repceföldek ékköve ez a középkorai hibrid, amelytől aszályos körülmények között is kiváló termést várhatunk, hozamstabilitása kiemelkedő.

Aszály mindig volt, de egyre rosszabbra kell számítani! – VIDEÓ – PR-cikk
Ha van lehetőség, akkor öntözni kell, segítve ezzel a növények fejlődését. De nem mindegy, hogy milyen technológiát választunk, ami a pénztárcánknak és az állománynak is megfelel.

Májusi gépészeti hírösszefoglalóinkat megtaláljátok ITT, ITT, ITTITT és ITT.