A tisztességes sertéstartó és húsipari vállalkozások versenyképessége, a munkahelyek megőrzése érdekében a Kormány január elsejével öt százalékos áfakulcsot vezetett be az egész és félsertésre. A döntés jelentős mértékben hozzájárul a feketegazdaság kifehérítéséhez, ösztönzi a feldolgozóiparban a hazai sertések felvásárlását, ezáltal is hozzájárul a Vidékfejlesztési Minisztérium sertéságazati stratégiájában foglalt céljainak eléréséhez.

A helyettes államtitkár kiemelte: az ágazat különböző szereplőivel folyamatos a párbeszéd, így egyértelmű visszajelzést kap a tárca arról, hogy az áfacsökkentés segíti a feldolgozóipart, növekvő piaci keresletet jelent a sertéstartók irányába az országba érkező élősertés import csökkenése révén.

A helyettes államtitkár kijelentette, a VM a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közreműködésével, a NÉBIH, a NAV, a KSH, a Vágóállat- és Hús Terméktanács és az Agrárgazdasági Kutató Intézet bevonásával egy komplex monitoring rendszer jön létre, amely vizsgálja és bemutathatóvá teszi az áfacsökkentés pozitív hatásait, eredményeit.

Fotó: Pelsőczy Csaba

A résztvevők tájékoztatást kaphattak még a Magyar Zöldség- Gyümölcs Ágazat 2014-2020. évi stratégiai fejlesztési területeiről, a helyi piacokat előtérbe helyező Rövid Élelmiszer-ellátási Láncok (RÉL) kiépítésével kapcsolatos prioritásokról, valamint a szakmai szervezetek részéről az aktuális kérdésekről, véleményekről.

A rendezvény szervezői a fórummal szeretnék elősegíteni a hazai élelmiszerlánc szereplőinek párbeszédét, a hazai élelmiszer árualap termelésének ösztönzését, valamint a piaci kereslet fellendítését.

A fórum szervezői a VM támogatása mellet a Magyar Gasztro Térkép Klaszter, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és az Agrya Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége.