A repce gyomirtásának aktuális kérdései
Az augusztus-szeptemberi meleg időjárás és a szeptember eleji országos eső hatására az elvetett őszi káposztarepce robbanásszerű kelése várható. Ezzel párhuzamosan a gyomnövények megjelenésére is a kultúrnövény kelésével egy időben kell számítani.

Mi az akáctermesztés jövője?
Magyarország erdőterületének csaknem negyedét, míg a hazai élőfakészlet mintegy 14 százalékát teszik ki az akácerdők. Számottevő kiterjedése mellett ugyancsak említésre méltó, hogy az akácerdő az egyik legértékesebb megújuló energiaforrásunk, ráadásul azokon a területeken termel faanyagot és oxigént, ahol más mezőgazdasági növényi kultúrákat már nem lehet eredményesen termeszteni.

Támogatás vehető igénybe az állatbetegségek elleni védekezésre
Megjelent a földművelésügyi miniszter rendelete az egyes állatbetegségek és zoonózisok (állatról emberre vagy emberről állatra terjedő megbetegedés) felszámolására, az ellenük való védekezésre és figyelemmel kísérésükre irányuló nemzeti programok 2017. évi finanszírozásának szabályairól.

Kiemelkedő évjáratra számítanak a borászok
Az áprilistól tapasztalt fagykár, jégverés és aszályos időjárás kedvezőtlenül hatott a szőlőtermés mennyiségére, és lehet, hogy a jövő évit is befolyásolja. Minőségben ugyanakkor a 2017-es az utóbbi időszak egyik legjobb évjárata lehet.

Az utóbbi tíz év legrosszabb európai almatermése várható
Az idén július elején mintegy 100 000 tonnával több alma volt az európai raktárakban, mint az előző év azonos időszakában. Hasonló a helyzet a körte piacán is, bár a kereskedelmi-fogyasztási trendek még nem rajzolnak olyan éles kontúrokat, mint az alma esetében. Az tény, hogy a világpiac átrendeződés előtt áll, amire Európa is fel kell hogy készüljön.

alma

A gyümölcsök világpiaca átrendeződik – fotó: Shutterstock

A cukrokvóta eltörlése után sem fut fel idehaza a cukortermelés
Szeptember végén megszűnik az EU cukorpiaci rendtartása, a cukorkvóta eltörlése után pedig elvileg szabaddá válik a pálya a cukorrépa-termesztők és cukorgyárak számára. Hiú ábránd azonban, hogy újjáéledhet a rendszerváltás környékén működő 12 magyarországi üzem, hiszen a jelenlegi egyetlen (kaposvári) gyár is képes feldolgozni a megtermelt alapanyag túlnyomó részét.

Mikor és hogyan alkalmazzunk szárbontó készítményt?
A repcét már elvetettük. Az őszi kalászosok vetéséhez a magágykészítés folyik a korábban learatott repce után. A napraforgó aratását követően csak rövid idő áll rendelkezésre a tarlókezelésre, ahol utána itt is búza kerül, ez teszi ki a terület nagy részét.

Növényvédelmi előrejelzés: Ősz, eső, betakarítás
Valóban megérkezett az ősz minden jellemzőjével. Hűvösebbek a nappalok, még hűvösebbek az éjszakák, gyakori és bőséges a reggeli harmat. Az Agroinform.hu 2017. 38. heti előrejelzése.

Alapítványi kezességgel a vidék fejlődéséért
Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a mezőgazdasági vállalkozások finanszírozásában. Feladata készfizető kezesség nyújtása olyan mikro-, kis- és középvállalkozóknak, amelyek mezőgazdasági területen működnek vagy tevékenységük a vidéki térséghez kapcsolódik.

kép

Az AVHGA célja az agrár-vállalkozások hitelhez jutási feltételeinek javítása – fotó: Shutterstock

Egy újszerű agrárszakmai rendezvény, ahol nem csak hallgatni lehet
A 78. OMÉK nulladik napján megrendezett Szakmai Nap az együttgondolkodás színtere volt. Az eseményre meghívták az agrárium szereplőit: a termelőket, a feldolgozókat, a finanszírozókat, az oktatókat és kutatókat egyaránt.

A tavaszi fertőzést előzzük meg, ha nem hagyjuk áttelelni a károsítókat
A szőlősgazdák az idén is a lisztharmattal küzdöttek a legtöbbet. A levelek felületén most érlelődnek az áttelelő gombatestek, a kazmotéciumok. Közvetlenül szüret után érdemes elvégezni a kénes vagy még inkább a kénes-olajos lomblemosást – írja Zsigó György.

Az agrárium kockázatos üzlet, és a végső felelősség mindig a termelőé
A 78. OMÉK I. Szakmai Napján „Kockázatkezelési útvonaltervezés” címmel tartott érdekfeszítő, sok újdonságot is tartalmazó előadást dr. Kemény Gábor, az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) információs igazgatója, akit arról is kérdeztünk, hogy miért kockázatos üzlet az agrárium.

Komoly ellenőrzésekre számíthatnak a baromfitartók
Nagyszabású járványvédelmi ellenőrzésekre számíthatnak a közeljövőben a baromfitartók. A hatósági vizsgálatok célja a madárinfluenza megelőzése, melynek felbukkanására az őszi-téli vadmadárvonulások idején ismét nagyobb az esély.

baromfi

Az ellenőrzések célja a madárinfluenza-járvány újbóli kitörésének megakadályozása – fotó: Shutterstock

I. OMÉK Szakmai Nap: Kérdések, amelyek valóban érintik a termelőket
Dr. Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára érdeklődéssel hallgatta az I. OMÉK Szakmai Nap előadásait. Kíváncsiak voltunk a véleményére.

Fazekas Sándor: Magasabb minőségben és feldolgozottsági fokon kell termelnünk
Az OMÉK Szakmai Nap egy teljesen újszerű kezdeményezés, amely az agrárgazdaság aktuális kérdéseivel, kockázataival és lehetőségeivel foglalkozott. A rendezvénnyel kapcsolatban Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert kérdeztük.

Csökkenő támogatások mellett is talpon kell tudni maradni
Dr. Kapronczai István, az OTP agrárszakértője „Tények, lehetőségek és kockázatok a magyar agrárgazdaságban” címmel tartott előadást az OMÉK Szakmai Nap keretében.

MSTSZ: Kerítéssel kell védeni a magyar határt a sertéspestistől
Ha az afrikai sertéspestis megjelenne az országban, az komolyan visszavetné az ágazat teljesítményét. Ezért a Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetsége (MSTSZ) szigorú megelőző intézkedéseket kezdeményez.

Tüntettek a francia gazdák a glifozát tervezett betiltása miatt
Mintegy háromszáz francia gazda útlezárással tiltakozott pénteken Párizsban a Champs-Elysées sugárúton a glifozát hatónyagú gyomirtók tervezett betiltása ellen, amelyre Emmanuel Macron államfő még a választási kampányban tett ígéretet.

kép

A glifozát sorsáról az EU-ban a tagállamok októberben fognak szavazni – fotó: Shutterstock

Figyeljék a számlájukat, érkeznek a visszatartott agrártámogatások
Az érintett mezőgazdasági termelőknek ügyelniük kell arra, nehogy elveszítsék jogosultságukat a 2016. évi visszatartott agrártámogatásokból járó kifizetésre. A kifizetésre kizárólag 2017. október 15-ig van lehetősége az államnak.

A közös gondolkodás tere – amikor a gazdálkodó is szóhoz jut
A "Nyitott tér" workshop módszer alkalmazása idehaza még gyerekcipőben jár, külföldön azonban sikeresen használják. A 78. OMÉK I. Szakmai Napon Varga Pétert, vezetési tanácsadót, CMC és trénert, a Millefolium Stratégia Kft. ügyvezetőjét kérdeztük.

Heti gépészeti híreinket megtalálja a gépészeti összefoglalónkban.