Az Agárközgazdasági Intézet vágási statisztikai adatai alapján az idei év első 9 hónapjában 538 ezer tonna (élősúly) baromfit vágtak le, ami 9 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában.

Mint írják az elemzésben, a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján Magyarországon kiugró mértékben nőtt meg a baromfihúsok exportja: 32 százalékos növekedéssel, 168 ezer tonnára nőtt az idei év első nyolc hónapjában 2020 azonos időszakához viszonyítva.

Hová exportáljuk a baromfit?

A baromfihús legnagyobb célpiacai a következő országok a kivitt mennyiség sorrendjében:

  • Románia (23 ezer tonna),
  • Bulgária (17,5 ezer tonna),
  • Németország (16 ezer tonna),
  • Szlovákia (13 ezer tonna),
  • Ausztria (12,5 ezer tonna).

Hazánk baromfihúsimportja 22 százalékkal csökkent 2021 első nyolc hónapjában. A legtöbb baromfihúst Lengyelországból, Romániából, Hollandiából és Ausztriából hoztuk be az országba.

Mindeközben érdekes, hogy az Európai Bizottság adatai szerint az unió (EU27) baromfihúsexportja 12 százalékkal 2021 első kilenc hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva. A közösség baromfihúsimportja pedig 3,6 százalékkal csökkent ugyanekkor.

Nőtt a baromfivágások száma Magyarországon

Jelentősen nőtt a baromfihús-export – Fotó: Envato

A termelői árak alakulása

Az AKI PÁIR adatai szerint a vágócsirke élősúlyos termelői ára 11 százalékkal mintegy 283 fo-rint/kg-ra, a vágópulykáé pedig 7 %-kal 410 forint/kg-ra emelkedett az idei év első negyvenhat he-tében 2020 azonos időszakának átlagárához képest.

Az AKI PÁIR adatai szerint a csirkemellfilé feldolgozói értékesítési ára 1195 forint/kilogramm, a csontos csirkemellé pedig 818 forint/kilogramm volt az idei év első 46 hetében.

A csirkemell (összesen) ára 10,5 százalékkal emelkedett 1167 forint/kilogrammra, a csirkecombé pedig 10 százalékkal emelkedett 512 forint/kilogrammra 2021 első negyvenhat hetében az egy évvel korábbihoz képest.