Magyarországon átlagosan 40 ezer forint/tonna körüli áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési, 39 ezer forint/tonna áron a takarmánybúzával november harmadik hetében az AKI PÁIR adatai szerint. Előbbi 19 százalékkal, utóbbi 18 százalékkal múlta alul az előző év azonos időszakának árát. A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában továbbra sem változott a malmi- és a takarmánybúza jegyzése: előbbié 41 ezer forint/tonna, utóbbié 39,5 ezer forint/tonnavolt a legközelebbi lejáratra vonatkozóan november végén.

Világszerte csökkent a kukorica fizikai piaci ára a 2016. október 14. - november 10. közötti időszakban a legközelebbi szállítási határidők vonatkozásában. Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 38-39 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a termény november harmadik hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbit 15 százalékkal múlta alul. A chicagói árutőzsdén 135-140 dollár/tonna között hullámzott a kukorica fronthavi jegyzése november negyedik hetében, ezzel szemben a párizsi árutőzsdén 165 euró/tonna fölé araszolt a termény legközelebbi lejáratra szóló jegyzése. A BÉT-en szintén erősödött a terménytőzsdei elszámoló ára, november végén 41-42 ezer forint/tonna körül alakult.

kukorica

Világszerte csökkent a kukorica ára – fotó: Shutterstock

Magyarországon a Földművelésügyi Minisztérium(FM) tájékoztatása szerint a gazdák 61 ezer hektárról csaknem 3 tonna/hektár hozam mellett 181 ezer tonna szójababot takarítottak be. A 2015. évinél 24 százalékkal nagyobb kibocsátás rekordnak számít.

Igen biztatóak a napraforgómag globális, 2016/2017. gazdasági évi terméskilátásai. Az OilWorld és az USDA szakértői rekordtermést, 44-46 millió tonnát várnak a világon, ez 3-4 millió tonnával haladná meg a 2015/2016. évi szezon kibocsátását.

Magyarországon az idei a rekordok éve volt a napraforgó-termesztés szempontjából, hiszen a valaha volt legnagyobb területről (629 ezer hektár), soha nem tapasztalt hozam (3 tonna/hektár) mellett 1,87 millió tonna termést takarítottak be a gazdák. Mindemellett a hazai átlagtermés világszinten is rekordnak számít.

Magyarországon, a Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában 105 ezer forint/tonnáig erősödött a napraforgómag legközelebbi lejáratra szóló jegyzése november második felében. A fizikai piacon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 99 ezer forint/tonnáért cserélt gazdát az olajmag november harmadik hetében, az egy évvel korábbinál 2 százalékkal olcsóbban – áll az Agrárpiaci Jelentések Gabona és Ipari növények c. kiadványában, ami IDE kattintva tölthető le.

A gabonafélék termelői ára Magyarországon

AKI