Az ukrán búza a legversenyképesebb

A szokatlanul enyhe és csapadékos január után a februári lehűlés eltérő mértékben érintette az Európai Unió tagországainak őszibúza-állományait – olvasható az AKI friss jelentésében. A Tallage francia piacelemző vállalat szakértői szerint a balti és skandináv országokban, továbbá Lengyelországban az őszibúza termőterületének 3-15 százalékát érhette fagykár. Európa más térségeiben március elején nem mutatkozott jelentősebb, hideghullám okozta károsodás. Ugyanakkor egyelőre nem tudni, hogyan hatott a március közepén tapasztalt fagy és sok csapadék a növényállományra.

A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a búza fronthavi jegyzése határidőváltást követően (2018. márciusról 2018. májusra) 172 dollár/tonnára esett március közepén. A párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) a termény 2018. márciusi jegyzése 157 euró/tonna szinten került kivezetésre március 12-én. A 2018. májusi lejáratra szólóan 160–165 euró/tonna tartományban jegyezték a terményt a hónap közepén.

Az USA-ból származó őszi búza kikötői ára (FOB Gulf) tonnánként 19–23 dollárral (USD) nőtt 2018. február 9. és március 9. között, ami csak részben magyarázható az észak-amerikai ország időjárása okozta aggodalmakkal. A Romániából/Bulgáriából származó malmi minőségű búza kikötői ára (FOB) 6 dollárral 204 dollár/tonnáig emelkedett ezalatt. A Franciaországban megtermelt malmi búza ára 3 dollárral 205 dollár/tonnára nőtt. A drágulás ellenére továbbra is az ukrajnai takarmánybúza a legversenyképesebb a térségben (+13 dollár, 202 dollár/tonna), 2 dollárral olcsóbb a bulgáriainál.

Magyarországon átlagosan 49 ezer forint/tonna körüli termelői áron kereskedtek az étkezési, 45 ezer forint/tonna áron a takarmánybúzával március elején az AKI PÁIR adatai szerint.

A kukorica ára tovább ingadozott

A chicagói árutőzsdén 150 dollár/tonna körül hullámzott a kukorica fronthavi jegyzése március derekán. A párizsi árutőzsdén 162–165 euró/tonna között ingadozotta termény legközelebbi lejáratra szóló jegyzése(2018. júniusi) ezzel egy időben. A BÉT-en 48–50 ezerforint/tonna között stagnált a takarmány kukorica különböző lejáratokra szóló kurzusa.

kukorica

Az argentínai termés negatív korrekciója és az USA-ból származó termény iránti élénk világpiaci kereslet eredményeként a kukorica ára 30 dollárral 198 dollár/tonnára (USA FOB Gulf) nőtt 2018. február 9. és március 9. között (Tallage). Az Ukrajnában feladott kukorica kikötői ára 25 dollárral 205 dollár/tonnára emelkedett, miközben a Romániából/Bulgáriából származó termény az egy hónappal korábbinál 22 dollárral drágábban, 207 dollár/tonnáért cserélt gazdát.

A franciaországi kukorica versenyképessége javult, tekintettel arra, hogy itt mindössze 10 dollárral 204 dollár/tonnára erősödött a termény ára. Argentínából 194 dollár/tonnáért exportálták a tengerit (+15 dollár), így a francia mellett ez a legolcsóbb a mediterrán térségben az április–június közötti szállítási határidők vonatkozásában. Július és szeptember közötti szállítási határidővel a frissen betakarított argentínai és brazíliai új termésre köthetők a legelőnyösebb szerződések a régióban.

Magyarországon az AKI PÁIR szerint átlagosan 45 ezer forint/tonna termelőiáron cserélt gazdát a termény március elején. Ez az árszint az egy évvel korábbit 7 százalékkal múlta felül.

A repce és a szója piaca

A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) március első felében 380 dollár/tonna körüli szintre ereszkedett a szójabab legközelebbi lejáratra szóló jegyzése. A csökkenő trendet várhatóan a fizikai piac is követi. Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint a feldolgozók átlagosan 135-136 ezer forint/tonna körüli áfa és szállítási költség nélküli áron értékesítették a full-fat szóját március elején.

A repcemag itthon 110 ezer forint/tonna körüli termelői áron forgott március elején. Kiindulva abból, hogy a párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) a repcemag fronthavi jegyzése 360 euró/tonna körüli szintről 350 euró/tonna alá süllyedt március első felében, az olajmag árának mérséklődése várható a fizikai piacon is.

repce

További terménypiaci híreket talál és a terményárak alakulását nyomon követheti az Agroinform.hu Terménypiacok rovatában.