A könnyű bárány ára 10 százalékkal, a nehéz bárányé 7 százalékkal emelkedett az idén az 1–47. héten az előző év azonos időszakának átlagárához képest – írja az Agrárgazdasági Kutató Intézet piaci jelentése. Az élénkülő kereslet hatására ez a tendencia tovább folytatódhat az év hátralevő részében.

A karácsonyi időszak eleve kedvez a hazai eladásnak, ugyanis ilyenkor van a legkevesebb bárány az ­uniós pia­con – ezt Hajduk Péter, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója mondta el a Magyar Időknek. A szakember hozzátette: nagy előnye a magyar bárányexportnak, hogy az anyajuhok itthon ősszel is ellenek, így a fiatal állatokat már decemberben elszállíthatják az exportpiacokra a tenyésztők. Csak egy-két olyan tagállam van, ahonnan piacképes bárányt tudnak szállítani ebben az időszakban.

bárány

A karácsonyi időszakban a belföldi és a külföldi kereslet is növekszik – fotó: MTI / Mészáros János

A KSH adatai szerint Magyarország élőbárány-exportja 86 százalékban Olaszországba irányul. Az export mennyisége 2,4 százalékkal csökkent, míg értéke a forint gyengülése miatt csaknem 9 százalékkal nőtt 2018 első kilenc hónapjában a 2017. január–szeptemberihez képest. Olaszországba 5 százalékkal kevesebb bárány került, míg Németországba csaknem nyolcszorosára ugrott a kivitel. A harmadik legnagyobb exportpiac Horvátország volt a megfigyelt időszakban, ahová kétszeresére emelkedett a kiszállítás.

A juh- és bárányhús exportjának mennyisége 8 százalékkal, értéke pedig csaknem 14 százalékkal nőtt. A magyar exportőrök legnagyobb mennyiségben Ausztriába és Romániába értékesítettek kjuh- és bárányhúst. Az Ausztriába szállított mennyiség a másfélszeresére nőtt, míg Romániába 26 százalékkal csökkent a kivitel.

Az élőbárány-import mennyisége csaknem 11 százalékkal csökkent 2018 első kilenc hónapjában az előző év hasonló időszakához képest. A legtöbb élő bárány Romániából származott, az ott vásárolt élő bárányok mennyisége több mint 23 százalékkal csökkent.

További piaci információkat talál és az árak alakulását nyomon követheti az Agroinform Terménypiacok rovatában.