A program célja, melyet a tájékoztatási szolgáltatás keretében hirdettek meg, az, hogy az élelmiszer-feldolgozók olyan információkhoz juthassanak, amelyeknek köszönhetően a tevékenységüket tökéletesíthetik – írja a NAK.

A kamara Élelmiszeripari Igazgatósága a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet (MTKI) üzemében Mosonmagyaróváron tartotta a második „Tanuljunk együtt!” tejipari gyakorlati napok programját. A résztvevők előzetesen három különböző téma és időpont közül választhattak: gomolyasajt-készítés (június 14. szerda); savanyított tejtermékek – joghurt, kefir – készítése (július 6. csütörtök); túrókészítés (július 20. csütörtök).

Az MTKI mosonmagyaróvári központjában a jelentkezők egy komplex tájékoztatást kaptak az intézet munkatársaitól a savanyított tejtermékgyártás, ezen belül a joghurt-, a kefir- és a tejfölkészítés elméleti és gyakorlati elemeiről.

A résztvevők előadásokat hallgattak meg, melyek során tájékoztatást kaptak a tej higiénés nyeréséről és a savanyított tejtermékek feldolgozási fázisainak elengedhetetlen feltételeiről.

Ezt követően a kísérleti intézet üzemében a gyakorlatban is megtekinthették a joghurt-, kefir- és tejfölgyártást, ami kitért a kézi technológia és az üzemi ipari technológia bemutatására is, majd a napot a termékek kóstolása és a tapasztalatok értékelése zárta. joghurt

Hogy tökéletes legyen a joghurt... – fotó: Shutterstock

Ezzel a térítésmentes lehetőséggel, melyet a Tájékoztatási szolgáltatás keretében biztosított a kamara, szeretné segíteni az agrárium szereplőit az élelmiszer-feldolgozói tevékenység tökélesítésében, mind azokat, akik most kezdenek bele a saját alapanyaguk feldolgozásába, mind pedig a már tevékenységüket régóta folytatókat.

A tejipari gyakorlati napok célja, hogy lehetőséget teremtsen az érdeklődő élelmiszer-feldolgozóknak, hogy közvetlenül a szakemberektől kérdezhessenek, és kérdéseikre érdemi választ is kapjanak, ezáltal is hozzájárulva a környezeti teljesítményük javításához, valamint az erőforrás-hatékonyságuk növeléséhez.