A KSH adatai szerint Magyarország bor-külkereskedelmi egyenlege (gyöngyöző bor és pezsgő nélkül) mind mennyiségben, mind értékben pozitív volt, ugyanakkor mennyiségben 15 százalékkal, értékben 7 százalékkal csökkent 2016 első félévében az előző év hasonló időszakához viszonyítva. Magyarország borexportja mennyiségben 8 százalékkal, 238 ezer hektoliterre, értékben 4 százalékkal, csaknem 10 milliárd forintra csökkent 2016. január-június időszakában az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A külpiacon értékesített mennyiség nagyobb hányadát (69 százalék) a lédig borok tették ki. A palackos borok kiszállítása 12 százalékkal, 106 ezer hektoliterre, a kivitel értéke 3 százalékkal, 5,7 milliárd forintra csökkent egy év alatt. A lédig borok exportmennyisége 7 százalékkal, 164 ezer hektoliterre, a kivitel értéke 5 százalékkal, 3,8 milliárd forintra mérséklődött a vizsgált időszakban. A nemzetközi piacon továbbra is a magyar fehérborok voltak a keresettebbek, a kivitelen belüli részarányuk 92 százalékot tett ki.

Magyarország borimportja 3 százalékkal, 97 ezer hektoliterre csökkent 2016 első hat hónapjában az előző év azonos időszakához képest. Az import 93 százaléka lédig, a többi palackos kiszerelésű volt. A palackozott borok behozatala 12 százalékkal, a lédig boroké 7 százalékkal csökkent. A lédig borok 93 százaléka Olaszországból, 6 százaléka Spanyolországból érkezett hazánkba. A palackos borok 43 százaléka Németországból származott, ugyanakkor nagyobb mennyiséget vásároltunk Olaszországból (+21 százalék) és Spanyolországból (+11 százalék) is.

bor

A nemzetközi piacon továbbra is a magyar fehérborok a keresettebbek – fotó: Shutterstock

A palackos és a lédig kiszerelésű borok behozatalának összértéke (2 milliárd forint) 9 százalékkal csökkent a megfigyelt időszakban. Ezen belül a palackos borok importjának értéke 19 százalékkal esett, míg a lédig boroké csaknem 4 százalékkal emelkedett.

Magyarország pezsgő-külkereskedelmi egyenlege mind mennyiségben, mind értékben pozitív volt 2016 első félévében. A pezsgőexport 3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, az ebből származó bevétel ugyanakkor 7 százalékkal, csaknem 1 milliárd forintra emelkedett a vizsgált időszakban. A pezsgőimport mennyisége 25 ezer hektolitert tett ki, ami 13 százalékos csökkenést mutat, míg az értéke 21 százalékkal, 1 milliárd forintra emelkedett a megfigyelt időszakban – áll az Agrárpiaci Jelentések Zöldség, Gyümölcs és Bor c. legfrissebb kiadványában, ami IDE kattintva tölthető le.

Magyarország borkülkereskedelme mennyiségben kifejezve

AKI