A hazai gyümölcsök felhozatalában a nektarin és az őszibarack a 41. hetet követően már nem volt jelen, szamócát azonban minimális mennyiségben újból lehetett kapni (1800 forint/kg).
A Világ Alma és Körte Szövetségének (WAPA) előrejelzése szerint az EU almatermése 7 százalékkal 10,79 millió tonnára nő 2013-ban az egy évvel korábbihoz, 6 százalékkal az elmúlt három év átlagához képest. A WAPA Magyarországon a Jonathan fajta esetében 17 százalék, az Idarednél 7 százalék terméskiesést prognosztizált az idei évre.
A COPA-COGECA (Mezőgazdasági Szakmai Szervezetek Bizottsága – Mezőgazdasági Szövetkezés Általános Bizottsága) jelentése alapján az EU szőlőtermése 15,2 százalékkal több volt 2013-ban, mint 2012-ben.Nagyobb európai, kisebb hazai almakínálat
A Világ Alma és Körte Szövetségének (WAPA) előrejelzése szerint az EU almatermése 7 százalékkal 10,79 millió tonnára nő 2013-ban az egy évvel korábbihoz, 6 százalékkal az elmúlt három év átlagához képest. Lengyelországban tovább bővül az alma kínálata, így az idén is az EU legnagyobb almatermelője lesz, miután a 2012. évinél 10 százalékkal nagyobb mennyiséget (3,2 millió tonna) takaríthat be, utána Olaszország (az előző évinél 11 százalékkal több: 2,14 millió tonna), majd Franciaország (29 százalékkal több: 1,5 millió tonna) következik a sorban.
Az EU legnagyobb almaimportőre Németország, ahol a kínálat előreláthatóan 17 százalékkal csökken 2013-ban az egy évvel korábbihoz képest. Ez egyben azt jelenti, hogy az elmúlt tíz év leggyengébb almatermése várható.

Az Unióban a fajtaösszetételt illetően a legnagyobb részarányt elfoglaló Golden Delicious termése 11 százalékkal (2,5 millió tonnára), a Gala fajtáé 7 százalékkal (1,1 millió tonnára), az Idaredé 8 százalékkal (1 millió tonnára) emelkedhet az idén a tavalyihoz képest.

Az Európai Bizottság adatai szerint – a bőségesebb termés miatt – az alma nettó termelői ára általában alacsonyabb volt 2013. szeptember végén, mint egy évvel korábban. Az európai piacokon kialakult termelői árakat az adott tagállam belföldi kínálata mellett, a déli féltekéről az Európai Unióba történő beszállítások is befolyásolják.

Az EU évente átlagosan 500-550 ezer tonna almát importál a harmadik országokból. A déli féltekén a legnagyobb arányban termelt fajták a Gala és a Red Delicious. A déli féltekén a szakértők 1 százalékos termésnövekedést (5,4 millió tonna) jeleztek 2013-ra. Chile almatermése 8 százalékkal 1,6 millió tonnára csökkent, míg a Dél-afrikai Köztársaságé 1 százalékkal 826 ezer tonnára nőtt. A harmadik országokból történő beszállítások 65 százaléka az Egyesült Királyságba, illetve Hollandiába kerül.

A KSH az EU-irányelvnek megfelelően összeírta a magyarországi almaültetvényeket 2012-ben. A 2013 júniusában publikált előzetes adatok alapján Magyarországon az almaültetvények bruttó területe 2012-ben 26 ezer hektár volt, ami 25 százalékkal kisebb a 2007. évihez képest. Az ültetvények 66 százaléka az Észak-alföldi régióban található. A 25 éves és idősebb almaültetvények területe csökkent, a 10-14 és a 15-24 éves korcsoportokba tartozó almaültetvények foglalták el a legnagyobb területet 2012-ben, arányuk mindkét kategória esetében meghaladta a 30 százalékot. A fontosabb fajták aránya változott, míg 2007-ben 25 százalékkal a Jonathan fajta foglalta el a legtöbb területet, addig 2012-ben aránya már csak 16 százalék volt. Ugyanakkor a legjelentősebb fajta az Idared, amelyet az összes ültetvényterület több mint 23 százalékán termesztenek. Ebből is jól látható, hogy Magyarországon az EU-tól eltérő fajtaszerkezet jellemző.

Magyarországon a kora tavaszi fagy, a gyors virágzás, a nyár eleji viharok és jégverések, illetve az aszály minőségi és méretbeli problémákhoz vezetett az idén. A WAPA a Jonathan fajta esetében 17 százalék, az Idarednél 7 százalék terméskiesést prognosztizált az idei évre. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei almaültetvényekben fagy okozott károkat, a Duna-Tisza közén, valamint Zala és Somogy megyékben jó volt a termés, az étkezési alma nagy része e két megyéből származik az idén.

Az Agrana-Juice Magyarország Kft. a jelentős sűrítménykészletek miatt kilogrammonként nettó 25 forinttal indította a léalma felvásárlását, majd 29 forintra emelte azt. Az európai piaci árak alakulására hatással lehet, hogy Lengyelországban kimagasló termés volt az idén. Magyarországon a KSH adatai szerint az étkezési alma behozatala – a bőségesebb 2012. évi termés miatt – 68 százalékkal (3,58 ezer tonnára) csökkent 2013 első hét hónapjában. Ugyanezen időszak alatt a kivitel (2 százalékkal 6,58 ezer tonnára) mérséklődött.

Az almasűrítmény külkereskedelmi egyenlege évek óta pozitív. Az almasűrítmény kivitele 23 százalékkal 31,6 ezer tonnára emelkedett az év első hét hónapjában 2012 azonos időszakához képest. A friss alma, illetve az almasűrítmény exportjának bővítéséhez az elöregedett ültetvények kivágására, illetve új ültetvények létesítésére lenne szükség.


A Budapesti Nagybani Piacon az alma termelői átlagára 4 százalékkal volt alacsonyabb (178 forint/kg) 2013 első félévében, mint egy évvel korábban. A tárolási időszakban a belföldi mellett olaszországi és ausztriai terméket kínáltak. Az idei betakarítású alma termelői ára 3 százalékkal csökkent (157 forint/kg) 2013. 30-42. hetében az előző év hasonló időszakához viszonyítva. Az import termékek közül csak a chilei és a franciaországi darabos kiszerelésű alma (Granny Smith fajta) volt jelen a belföldi termék mellett a megfigyelt hetekben.

A magyar alma népszerűsítésére kampány zajlik a Vidékfejlesztési Minisztérium közreműködésével. A nagyobb üzletláncokban kóstoltatások keretében ösztönzik a fogyasztókat az itthon termelt gyümölcs vásárlására.
A magyarországi almafogyasztást a jelenlegi népszerűsítő kampánnyal 20 százalékkal lehetne növelni.

A teljes agrárpiaci jelentés letölthető a cikk tetején, a nyomtatás ikonja melletti pdf dokumentumból.