A CLAAS bemutatta az AXION 800 sorozat legújabb generációját kibővített felszereltségi változatokkal és sok olyan, a valódi használatkor igen hasznos megoldásokkal, melyek az új ARION 500/600 és az AXION 900 sorozatnál is megtalálhatók.

gép

Az AXION 800 sorozat tagjai a legkülönfélébb munkákra alkalmasak – fotó: Axiál Kft.

A CLAAS új műszaki megoldásokat épít be a JAGUAR önjárósilózó-család modelljeibe, és két új pick-up modellt, valamint egy további DIRECT DISC változatot kínál a felhasználóknak.

gép

Az opcióban rendelhető lengőkeret felel a PICK UP 300 lehető legjobb talajkövetéséért – fotó: Claas

A Fendt is számos szenzációval köszöntötte az őszt! A Fendt e100 Varióval az AGCO/Fendt az első, gyakorlatban is alkalmazható, akkumulátorral rendelkező elektromos erőgépét mutatja be, amely átlagos felhasználás mellett akár egy teljes munkanapot képes töltés nélkül végigdolgozni.

gép

A traktorral a hagyományos és az elektromos meghajtású munkagépek is működtethetők – fotó: Axiál Kft.

Az új Fendt 900 Vario MT hevederes traktort is bemutatott három teljesítménykategóriában: Fendt 938 Vario MT 380 LE-vel, Fendt 940 Vario MT 405 LE-vel és Fendt 943 Vario MT 431 LE-vel (ECE R120). A Fendt 900 Vario MT (Mobile Trac) hevederes traktorok különösen hatékonyak a területteljesítményt tekintve, és kitűnnek az egyedülállóan új vezetési komfortot illetően, amely egy teljesen új innovatív rugózási elven nyugszik.

traktor

Az új rugózási rendszer négy elemből áll össze, amelynek célja a menettulajdonságok lényeges javítása – fotó: Axiál Kft.

Szeptemberben kihirdették az idei novemberi hannoveri Agritechnica szakkiállítás innovációs díjait, melyet a DLG (Német Mezőgazdasági Társaság) által kinevezett független szakértő bizottság ítél oda minden alkalommal.

A 2 arany- és a 29 ezüstéremmel díjazott innovációk zömmel német fejlesztések, melyeket 320 pályázatból választottak ki. Háromrészes cikksorozatban mutattuk be a díjazott innovációkat.

gép

AGCO Massey Ferguson IDEAL kombájn – fotó: AGCO

Októberben jelentek meg az első sajtóhírek az AGCO tengerentúli, hesstoni üzemében kifejlesztett, új Massey Ferguson szögletes nagybálázómodellről, mely a 2200-as sorozatot bővíti! Az új 2370 UHD bálázó bálasűrűsége átlagosan 20 százalékkal nagyobb, mint a 2270 XD testvérének.

A lendkerék 1,500 fordulat/perc sebességgel forog, és 130 százalékkal több energiát képes leadni, mint az XD modelleké. A tömörítő dugattyú sebességét is megnövelték (50 löket/perc), és az XD modellhez képest 70 cm-rel nagyobb a lökethossza is.

gép

Az új Massey Ferguson 2370 UHD bálázó – fotó: AGCO

A DAL-BO a MaxiCut 600 forradalmi megoldású, száraprító késes hengerének 2009-es bevezetését követően bemutatta a továbbfejlesztett, nagyobb munkaszélességű, 920-as modelljét is. A cég fejlesztő mérnökei újratervezték az egész gép vázszerkezetét.

Az új, hosszabb vázkialakításnak köszönhetően lehetőség van az új modellnél a 610 mm átmérőjű, 15 vágókéssel dolgozó henger elé egy úgynevezett előművelő, kisebb átmérőjű hatkéses henger vagy hullámos lapokból álló tárcsasor alkalmazására.

gép

Új taggal bővül a DAL-BO MaxiCut család, itt a 920-as modell! – fotó: DAL-BO

A Deutz Fahr 6-os sorozatának tavaly debütált háromtagú új generációja újabb három négyhengeres modellel bővült. Az új 6155.4, 6165.4 és 6175.4 típusokban új Deutz TCD 4.1 4-hengeres dízelmotorok szolgálnak erőforrásul, 156, 164 és 171 LE teljesítményben. A motorok SCR-technológia alkalmazásával elégítik ki az érvényben lévő emissziós szabványokat.

traktor

Az új 6155.4, 6165.4 és 6175.4 típusokban új Deutz TCD 4.1 4 hengeres dízelmotorok szolgálnak erőforrásul – fotó: sdfgroup.com

A finn Sampo Rosenlew októberben lerántotta a leplet az új és felfrissített kombájncsaládjairól, amelynek premierjét a hannoveri szakvásárra időzítette. A régi 2000-es széria Verrato fantázianévre keresztelve megújulva folytatja tovább pályafutását. A 2011-ben debütált COMIA sorozat viszont teljes átalakuláson esett át.

traktor

Megjelenésben is jelentősen megújult a COMIA család – fotó: sampo-rosenlew.fi

A Väderstad a népszerű TopDown és az Opus szántóföldi kultivátoraihoz októbertől kezdve műtrágya-kijuttató egységet is biztosít. Ezzel a megoldással a műtrágya a talaj mélyebb rétegeibe is bejuttatható, így a tápanyag-feltáródáshoz szükséges nedvesség biztosítva van, illetve a hatóanyag könnyebben elérhető a következő növény számára.

gép

A műtrágya-kijuttató rendszer része egy, a kultivátor vázára rögzített elosztófej – fotó: vaderstad.com

A francia AGRISEM új fejlesztésű, hullámos tárcsasorral kombinált gyomfésűt mutatott be. Az 5 soros, rugós pálcás, függesztett gyomfésű igazi különlegessége a gyomirtást még hatékonyabbá tevő, opcionálisan kérhető hullámos tárcsasorpár a rugóspálcás sorok előtt.

gép

Az új AGRISEM gyomfésű az AGRITECHNICA kiállításon mutatkozik be novemberben – fotó: AGRISEM

Einböck egy forradalmi megoldású sorközművelő kultivátort mutatott be a novemberi hannoveri szakvásáron. A CHOPSTAR-HYBRID elnevezésű függesztett mechanikus gyomirtó gép vázszerkezete hasonló a cég hagyományos CHOPSTAR sorközkultivátor-családjáéhoz, viszont a gyomok elpusztítását itt soronként vízszintesen a sorközben dolgozó vágótárcsák végzik.

gép

A nagy levéltömegű zöldségnövényeknél is jól alkalmazható, nem károsítja a növényállományt – fotó: einboeck.at

A SKY Agriculture a SULKY-BUREL cégcsoport 4 éve bevezetett márkája. A magágykészítővel kombinált Maxidrill vetőgépsorozata a nagy munkasebességű, akár 15 km/h-val történő csökkentett menetszámú művelés egyik jól alkalmazható munkagépcsaládja. Az idei Agritechnicán megújulva mutatták be a bevált, három (3, 4, 6 m) munkaszélességben elérhető vetőgépcsaládjukat.

gép

Új Maxidrill-generációval jelentkezik a hannoveri szakvásáron a SKY Agriculture – fotó: SKY Agriculture

Az osztrák Brantner új Power Push Plus letoló rendszerű pótkocsicsaládot mutatott be. A pótkocsiszéria 20-49 m3-es raktérfogat, illetve 14-34 tonna teherbírás között hét modellből áll. Alapkivitelben – a két felső modellt kivéve – parabola laprugós felfüggesztésű tandem tengellyel vannak szerelve a pótkocsik, míg a két legnagyobb modell – ugyan felfüggesztésben azonos, de – már tridem tengelyekkel rendelkezik, melynél a hátsó kerekek kormányzottak.

gép

A Brantner új Power Push Plus letoló rendszerű pótkocsicsaládjának egyik tagja – fotó: hb-brantner.at

A szlovén Farmtech több újdonságot is bemutatott az idei Agritechnica szakvásáron. Az új DPW 1800 típusú, 18 tonna teherbírású, háromtengelyes bálaszállító pótkocsijuk alapvetően hengeres és szögletes nagybálák szállítására lett tervezve.

Másik újdonságuk az új ültetvényes trágyaszórójuk, a VarioFex 750 típus, amely szerves trágya, komposzt és a nedves mészkő kijuttatására alkalmas a szőlő- és gyümölcsültetvényekben.

gép

Az új DPW 1800 bálaszállító kocsi hengeres bálák szállítása közben – fotó: farmtech.eu

Egy évvel a HOLMER Terra Variant új generációjának bemutatkozását követően újabb modellel bővül a megújult eszközhordozó család! A TV 585 után itt a TV 435 típus, amely idén novemberben, az Agritechnicán mutatkozott be a nagyközönség előtt. A TV 435-ös sok jellemzőben a nagyobb TV 585-ös testvérét követi, de azért találunk néhány újdonságot is. Külső megjelenésben teljesen azonos "nagytesó" formavilágával.

gép

Az új Terra Variant TV 435 eszközhordozó – fotó: HOLMER Exxact

Az Agritechnica agrárseregszemlén mutatkozott be a Versatile Torum 770, az axiálrotoros kombájnszéria új generációja. Az új modellről megjelent első sajtófotókon is jól látható, hogy a két éve bevezetett RSM-161 típus modern formavilágát követi megjelenésben a Torum új generációja is.

gép

Az új modellről megjelent első sajtófotókon is jól látható, hogy a két éve bevezetett RSM-161 típus modern formavilágát követi megjelenésben – fotó: Rostselmash

A szlovén SIP újdonsága, az 1500T kaszakombináció minden eddigi, traktorra szerelhető "butterfly" kaszát felülmúl a piacon teljesítményével és 14,55 méteres munkaszélességével. A monumentális munkagépből egyelőre egy ötdarabos nullszéria készül a jövő évben.

gép

Megjelenésre is tekintélyt parancsoló az új kaszakombináció – fotó: SIP

Talán még sokan emlékeznek, hogy a legutóbbi Agritechnica kiállításon mekkora sajtóvisszhangot kapott a világhírű Pininfarina designstúdió által megálmodott megjelenésű tanulmánytraktor. A két éve megismert dizájnnal felöltöztették a MAJOR HS 80 traktort, amelyről az idei hannoveri kiállításon rántották le a leplet. Az új formavilágú MAJOR HS traktoron kívül más újdonságok is várták az érdeklődőket.

gép

Az új megjelenésű MAJOR HS-t Robert Todt értékesítési és marketingigazgató mutatta be – fotó: zetor.com

Új eszközhordozókkal is találkozhatott a hannoveri kiállításra látogató érdeklődő. Az új osztrák hordozó, vontató erőgép, a SYN TRAC néhány új megoldással mégis kiemelkedik az eddig ismert hasonló fejlesztések közül.

traktor

Hidropneumatikus lengéscsillapítás, ABS-légfék: csak néhány a SYN TRAC erényeiből – fotó: syn-trac.at

A másik hasonló rendeltetésű újdonság a Multi Tool Trac BV, a Machinefabriek Boessenkool BV és a Van Ham Organisatie & Advies BV cégek közös fejlesztésű eszközhordozója, amely egy rendkívül széles felhasználási területű speciális hordozógép. A fejlesztésnél igen jól ötvözték a dízel- és az elektromos hajtást úgy, hogy a többféle növénykultúránál művelőnyomos technológiákhoz jól alkalmazható legyen.

gép

A hibrid hajtású Multi Tool Trac – fotó: multitooltrac.nl

Lerántották a leplet a kiállításon a CLAAS rakodógép-újdonságairól is. A CLAAS új együttműködő partnerével, a Liebherrel először mutat be egy olyan önjáró gumikerekes homlokrakodó-sorozatot, mely minden mezőgazdasági munkaterületre alkalmas. Az új mezőgazdasági TORION-modellek gyártásánál a Liebherr tudásanyagát használták fel.

gép

A TORION-sorozat három középkategóriás modelljét P-kinematikájuk a mezőgazdasági telepek optimális munkaeszközeivé teszik – fotó: Axiál Kft.

Korábban már több sajtóhírrel beharangozták, és most az új együttműködés keretében a Liebherrel kifejlesztett teljesen új SCORPION-sorozatot is bemutatták Hannoverben. Az új SCORPION-modellek nagyobb emelőereje és új kezelő támogató rendszere nagyobb teljesítményt és kényelmet, illetve nagyobb biztonságot és megbízhatóságot nyújt.

gép

Bálaszakértő: az új SCORPION 1033-at a professzionális szalmakezeléshez optimalizálták – fotó: CLAAS

A Väderstad újdonsága, a Ferox 500-900 könnyű kultivátor egy nagyon jó univerzális munkagép közepes mélységű talajműveléshez és magágy-előkészítéshez. A Ferox munkamélysége 10-12 cm, és 5, 6, 7 vagy 9 méter munkaszélességben rendelhető.

gép

A CrossBoard hatékonyan aprítja a nagyobb rögöket és egyengeti a talajfelszínt – fotó: Väderstad

Bemutatkozott Hannoverben a Hardi új önjáró permetezője, a Rubicon, amely jelenleg a világon a legnagyobb méretekkel rendelkező önjáró permetezőgép tartálytérfogat és szórókeret tekintetében.

A gép 9000 literes névleges tartálytérfogatú és 52 méteres keret-munkaszélességű, továbbá 30-35 km/h sebességgel képes dolgozni a szántóföldön – közúton pedig akár 60 km/h-val is vonulhat.

gép

Hardi Rubicon az Agritechnica kiállításon – fotó: Agroinform.hu

Az őszi sajtópremier után a novemberi hannoveri szakkiállításon immár a nemzetközi nagyközönség is megcsodálhatta a Massey Ferguson IDEAL kombájn lenyűgöző vonalait és monumentális méreteit, amelyet a hannoveri agrárseregszemle szakmai zsűrije ezüstéremmel is elismert.

gép

Az Agritechnicán is bemutatkozott az IDEAL – fotó: Massey Ferguson

A keleti blokk is népes látnivalóval és újdonságokkal várta az érdeklődő szakembereket Hannoverben. A KIROVEC Traktorgyár Orosz Föderáció kollektív kiállításán vonultatta fel erőgépújdonságait. Először mutatkozik be nemzetközi kiállításon az újgenerációs K-743R.

Másik újdonságuk a 180-240 lóerő teljesítménytartományt lefedő új K-4 széria legnagyobb modellje, a K-424-es volt a kiállításon.

gép

A kiállításon bemutatásra kerülő Kirovec K-743R traktor – fotó: kirovets-ptz.com

A hazánkban VERSATILE márkanév alatt futó kombájnkínálat új színfoltja, a NOVA 330 kombájn olyan kategóriát testesít meg, amely régóta hiányzik már többek között a nyugat-európai és a hazai kombájnpiacról is. Hannoverben az Orosz Föderáció kollektív csarnokában is hatalmas érdeklődés övezte bemutatkozását.

gép

A kombájnkínálat új színfoltja lesz ez a kisgazdaságok számára ideális betakarítógép – fotó: Agroinform.hu

Két MTZ-újdonsággal is jelentkezett az idei hannoveri szakvásáron a minski traktorgyár. A könnyű univerzális kategóriában bemutatkozott az újgenerációs Belarus 622.5 traktor, a nehéz univerzális vonalat pedig a 4522-es modell bővíti.

gép

Az erőforrás maradt a CAT C13 dízelmotor, de a sebességváltó változott a 4522-esben – fotó: Agroinform.hu

Háromrészes összeállításunkat egy igazi kuriózummal zárjuk, amelynek ugyancsak a német szakvásáron volt a premierje! Az agrárfelhasználású teherautó-átalakításairól híres Paul Nutzfahrzeuge GmbH a Rottenkolber Umwelttechnik GmbH-val közösen most egy igazi innovatív fejlesztéssel, új fülkefordító rendszerrel lepte meg az Agritechnica látogatóit.

gépA fülkeátfordítás folyamatának mozzanatai kivülről – fotó: Paul Nutzfahrzeuge GmbH