Minden gépvásárlás egy stratégia része, hiszen amikor új eszközt választunk, egyben kijelölünk egy új irányt is – véli Jancsó István, aki két fiával, Istvánnal és Mátéval vezeti 2800 hektáros családi gazdaságát a Borsod megyei Léhen. Ennek a stratégiának volt része a CLAAS CORIO CONSPEED 875 FC kukorica adapter is, ami már az első napokban bebizonyította: nem csak megbízható és kis csőveszteséggel dolgozó eszköz, de a dőlt, sérült vagy jégkáros kukoricában is maximális teljesítményt nyújt.

A CORIO kipróbálásakor 3-4 nap alatt 120 hektárt vágtak le, és tökéletesen meg voltak elégedve a hatékonysággal – fotó: Agroinform.hu

A rendkívül sikeres TATRA PHOENIX Euro 6 tehergépjármű legújabb generációját ezév áprilisában dobták piacra. A legrégebbi cseh járműgyártó cég 2018-as modellje az eddigieknél is hatékonyabb megoldást kínál a szállítási igények kielégítésére.Az új 2018-as TATRA PHOENIX Euro 6 modell megjelenésében nagyrészt hasonlít az előző generáció modelljére, van azonban némi különbség a színösszeállításban; az új modell karosszériájának színe a vezetőfülke elülső rácsbetéteinek matt és fényes fekete színével kombinálódik.

Az új 2018-as TATRA PHOENIX Euro 6 modell megjelenésében hasonlít a jelenlegi generációra, de újítások is észrevehetők – fotó: tatratrucks.com

Megragadtuk az ODISYS Bt. hagyományos, őszi gépbemutatóján az alkalmat, hogy minél többet megtudjunk a jövő évi újdonságokról – pontosabban, a Solis traktor portfólióbővüléséről, amelyet eddig titok övezett. Megérkezik jövőre a Solis 26-os HST hidrosztatikus váltójú kivitele, amely kifejezetten kommunális célokra, telephelyek ellátására, illetve lovardák körüli munkák elvégzésére a legalkalmasabb.

A Solis 90-es traktorok szépen dolgoztak a Nobili szárzúzókkal – fotó: Agroinform.hu

A HORSCH Serto 12 SC gabonavetőgép teljesen új koncepciót valósít meg a prémium gépgyártó palettáján. A 24 soros Maestro szemenkénti vetőgép alapjaira épül, így az alváza, valamint a csukásrendszere hasonló szerkezetű. A Serto magtartálya rendkívül nagy, 6000 literes és osztott tartályos kivitelű, így 50-50 %-ban feltölthető vetőmaggal és műtrágyával, ami egy menetben juttatható ki. A HORSCH Serto vetőgépeken nincsenek első művelőelemek, így a vetés mindenképpen külön előmunkát igényel. Megnéztük az eszköz munkáját Baja határában.

A Serto magtartálya rendkívül nagy és alkalmas a vetőmag és a műtrágya egy menetben történő kijuttatására

Európa több országában, így Magyarországon is a Hardi NAVIGATOR az egyik legnépszerűbb vontatott szántóföldi permetezőgép a gazdák körében. Az új DELTA FORCE szórókeret-család tavalyi sikerén felbuzdulva a Hardi kiszélesítette palettáját, amely a NAVIGATOR classic típussal bővül. Ezt az új modellt is bemutattuk gépészet rovatunkban.

A NAVIGATOR classic stabil gépet biztosít az igényes kis-közepes gazdaságoknak

A rosszul beállított, hibásan működő permetezőgéppel alacsony hatásfokú és megbízhatatlan a kémiai védelem, nagy a környetszennyezés veszélye és az EU-s szabályoknak sem felelünk meg. Ehhez azonban arra van szükség, hogy a kémiai anyagot kijuttató növényvédelmi gépek megfelelő műszaki állapotban legyenek, a hazai és az Európai Uniós szabványoknak megfeleljenek. A rosszul beállított, hibásan működő permetezőgéppel alacsony hatásfokú és megbízhatatlan a kémiai védelem.

Használjon hatékony, minősített növényvédőgépet!

Egy év leforgása alatt számtalan jó hírrel és eredménnyel büszkélkedhet a Novara Coop Kft. 2019 január 1-jétől a BICCHI és BIMAC pótkocsik kizárólagos magyarországi képviseletévé léptek elő. Nem olyan régen, az EIMA kiállításon állapodtak meg erről az olasz anyavállalattal – ám ehhez az eredményhez kemény munka és rengeteg eladási darabszám vezetett.

Pillanatkép az EIMA kiállítás BICCHI standjáról – fotó: Pilisi Andor

Az AGRO-HÓKA Kft. évente átlagosan 20-25 ezer tonna szalmát báláz fel – a bálákat égetőbe és cellulóz gyárba szállítják. A társaság gépflottája 5 darab KRONE Big Pack HDP High Speed bálázóból áll, 2011-ben szerezték be az első két HDP 1-es bálázót, amelyek hosszú ideig teljesítettek komolyabb meghibásodástól mentesen. Azóta a vállalat már a hetedik HDP bálázót vásárolta a Valkon Kft.-től – és nem véletlenül maradt ennél a gépmárkánál, valamint a géptípusnál.

A társaság gépflottája 5 darab KRONE Big Pack HDP High Speed bálázóból áll - fotó: Agroinform.hu

Magyarország agráripari rendezvénye 2019-ben január 23-26. között várja a látogatókat a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban a Magyar Kert, valamint a Szőlészet és Pincészet kiállításokkal együtt. 40.000 négyzetméteren, négy napon keresztül, mintegy 350 kiállító mutatja be termékkínálatát az input-gépesítés-logisztika témakörében. A 2018-ban rekord számú látogatottsággal záruló kiállítás előreláthatólag ismét teltházas lesz.

Négy napon keresztül, mintegy 350 kiállító mutatja be termékkínálatát

Egy brit startup cég „Vilma” elnevezéssel egy új mezőgazdasági robotot hozott létre, amelyet a közelmúltban egy kelet-angliai konferencia keretében mutattak be. A robot a fejlesztés utolsó fázisában van, egyelőre kísérletekben tesztelt. A mesterséges intelligenciával rendelkező robot a búzavetésekben képes megkülönböztetni az idegen fajokhoz tartozó növényeket, és a tápanyagokat az egyes növények igénye szerint adagolja, ami 95 százalékos vegyszer-megtakarítást tesz lehetővé.

Vilma már most meg tudja különböztetni a búzát minden mástól – fotó: farminguk.com

Az illetékes pályázati irányító hatóság a forgalmi engedélyhez kötött mezőgazdasági jellegű közúti járművek beszerzésével kapcsolatos információra hívta fel a figyelmet. Mit is jelent az, hogy "a rendeltetésszerű géphasználat a tulajdonszerzéstől kezdődik" ?

A rendeltetésszerű géphasználat a tulajdonszerzéstől kezdődik - fotó: Agroinform.hu

A MEGFOSZ szervezésében a három éve elkezdett nagy sikerű játék új néven folytatódik. A Legyél Te is mezőgépész! Országos Bajnokság egy többfordulós vetélkedő a mezőgazdasági gépésztechnikus, gépész és gépjavító szakos középiskolások részére. Az előző években a MEGFOSZ és az Agro Napló által szervezett MezőgépÉSZek játék nagyon sikeres volt. A 2017-2018-as évben összesen 36 csapat nevezett. Az idei évben egy hasonló, de egy új koncepció mentén a MEGFOSZ kizárólagos szerevezésében új néven indul el a játék.

A tavalyi döntő – fotó: MEGFOSZ

Napjainkban a Belarus MTZ traktorok többsége alig különböző felszereltséggel és motorral, szinte azonos típusjelzéssel kerülnek értékesítésre szerte Európában. Viszont nem volt ez mindig így. A 70-es 80-as években, az akkori nagy Szovjetunió fehérorosz tagállamában működő minszki traktorgyár belföldi felhasználásra és a KGST tagállamok számára is teljesen más felszereltségű és minőségű MTZ traktorokat gyártott, de a legnagyobb különbség a nyugati tőkés exportra készülő MTZ traktorokon volt érzékelhető.

A Benelux államokba exportált traktorokat egy modern vonalvezetésű motorháztetővel is felszerelték - fotó: Traktoroexport