2021. november 29. és december 5. között került megrendezésre a visegrádi országok első közös fenntarthatósági rendezvénye, a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó, amelyen több száz országból 185 kiállító vett részt, köztük a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem is. A MATE standján folyamatos volt az érdeklődés mind az Egyetemen folyó fenntarthatósági kutatások, mind a képzések iránt, sőt a vezetőség jemeni, kubai és üzbég delegációkkal tárgyalásokat is folytatott.

MATE stand a Planet Budapet 2021 Expon

A MATE standja a Planet Budapet 2021 Expon – fotó: MATE

November 29-én Tawfiq Abdul Wahid Ali Al-Sharjabi jemeni környezet és vízügyi miniszter látogatott a MATE-ra, hogy Dr. Gyuricza Csaba rektorral egy lehetséges nemzetközi együttműködés kereteiről tárgyaljon. Ennek keretében az Arab-félszigeten elterülő állam egyrészt több hallgatót küldene majd Magyarországra, intézményünk pedig a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramot népszerűsítené a jemeni fiatalok körében.

Vendégük tudományos javaslatokat kért arra is, hogy miként lehet elősegíteni a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást, és orvosolni az ország vízgazdálkodási problémáit. A jemeni miniszter ezt követően két, a MATE-n tanuló doktorandusz hallgatójával is találkozott, akik jelezték, hogy szívesen segítenek majd a tárca és az Egyetem közötti együttműködés kialakításában.

A MATE jemeni delegációval tárgyalt

A jemeni delegáció – fotó: MATE

Szintén a Planet Budapest 2021 expóhoz kötődően látogatott a MATE-ra december elsején Ibrokhim Abdurakhmonov üzbég innovációs fejlesztési miniszter. A vele folytatott tárgyaláson Dr. Gyuricza Csaba rektor segítséget kért a vendégtől az Üzbég–Magyar Burgonyakutató Központ regisztrálásához, ami az egyik feltétele annak, hogy a magyar burgonyafajták megjelenjenek az üzbég piacokon.

A tárcavezető már másnap arról tájékoztatta az Egyetemet, hogy Taskentben a folyamatot el is indították. A találkozón arról is szó esett, hogy az üzbég miniszter és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter megállapodtak egy 3-6 hónapos kutatócserét támogató ösztöndíjprogram indításáról, amelyhez elsősorban agrárkutatási területeken a MATE is csatlakozni kíván.

A MATE elnöke és az üzbég miniszter

Ibrokhim Abdurakhmonov üzbég innovációs fejlesztési miniszter (jobbra) és Dr. Gyuricza Csaba MATE rektor (balra) – fotó: MATE

December elsején az 1970-es évek óta először látogatott az Egyetemre kubai delegáció Maury Hechavarría Bermúdez, a havannai Mezőgazdasági Minisztérium miniszterhelyettesének vezetésével. A vendégeket Dr. Szabó István oktatási és nemzetközi rektorhelyettes tájékoztatta a MATE oktatási stratégiájáról és intézeteiről, az Erasmus+ lehetőségeiről, valamint a tudományos és technológiai cserekapcsolatok elősegítéséről. Mint a tárgyaláson elhangzott, az Egyetemnek európai uniós pályázatok révén kubai felsőoktatási intézményekkel is van kapcsolata.

A Planet Budapest 2021 Expó többek között arra a kérdésre kereste a válaszokat, hogy hogyan tudjuk megőrizni világunkat gyermekeinknek. A kilátogatókat egész napos családi programok és interaktív játékok várták, bemutatva bolygónk állapotát és azokat az izgalmas és érdekes megoldásokat, amelyek a hétköznapokban is segíthetik ökológiai lábnyomunk csökkentését.

Egyetemünk sikeres részvételét a KKM/31544/2021/Adm projektszámú, „A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) részvétele a Planet Budapest 2021 konferencián" című pályázat támogatta.

Ez a megjelenés a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel történt együttműködés keretében jött létre.