Ez az óriási felfutás az ultraprecíziós technológiák alkalmazásával alapvetően megváltoztatja a mezőgazdasági termelés tervezését és a munkafolyamatok kivitelezését – írja a precisionag.com angol hírportál.

Az időszak végére a világban működő, szenzorokkal és kijelzőkkel ellátott, vezető nélküli traktorok száma a következő tíz évben várhatóan 300 ezerről 600 ezerre emelkedik. A vezető nélküli traktorok szélesebb körű elterjedését eddig nem a technológiai késedelem, hanem az alkalmazás jogi szabályozásának kidolgozása (közúti közlekedés) okozta. Az ilyen traktorok – amelyeknek egy része még az utolsó tesztelés állapotában van – nagy előnye, hogy éjszaka is tudnak dolgozni.

drón

A legnagyobb piaci szegmenst a drónok képezik – fotó: Shutterstock

A legnagyobb piaci szegmenst viszont a drónok képezik, ezek értéke 2026-ig 485 millió dollárra becsülhető. A drónok segítségével precíz táblatérképeket lehet készíteni, amelyek nagy mértékben megkönnyítik a szükséges beavatkozások precíz és időben történő elvégzését.

Jelentős felfutás várható még a gyomirtást szolgáló automata gépek területén is, amelyek a sorokon végighaladva megkülönböztetik és mechanikusan megsemmisítik a gyomokat. Külön kategóriába sorolható a gyümölcsültetvények kezelését és betakarítását végző robotok, amelyek bonyolultabb tervezést igényelnek.