A tapasztalatokról Hóman István, hajósi vállalkozót kérdeztük. A gazda és csapatának tevékenysége sokrétű: saját és bérelt területeken termesztenek szántóföldi növényeket, főként kukoricát, napraforgót, búzát, repcét és árpát, emellett bérmunkában bálázást is végeznek. A bálázott takarmánynövényeket el is szállítják, vagyis a kaszálástól kezdve a betakarításon át a fuvarozásig bezárólag teljes szolgáltatást nyújtanak. Ehhez pedig nem kevés gépre van szükség.

Eszközparkjuk két kiemelkedő darabja a CLAAS két kiváló terméke, a DISCO 3200 F PROFIL és a DISCO 9200 CONTOUR.

„A kaszákat tavaly vásároltuk az AXIÁL Kft.-től. Korábban is ismertük, és régóta használjuk is a CLAAS termékeit. Azért erre a kaszakombinációra esett a választás, mert ár-érték arányban szerintünk a legjobb. Egy nyomon nagy területet képes lefedni, egészen konkrétan kilenc métert.

Így egyértelműen jelentősen hatékonyabb a munka: időt, energiát, tehát pénzt is spórolunk vele.

CLAAS

A vállalkozó a CLAAS DISCO kaszák kimagasló ár-érték arányát emelte ki – fotó: AXIÁL Kft.

Számításaink szerint a korábban használt kisebb kaszákhoz viszonyítva 2,5-szer hatékonyabbak vagyunk ezzel az eszközkombinációval.

Minden CLAAS frontkaszát és majdnem az összes DISCO kaszát MAX CUT kaszasínnel szereltek fel. A MAX CUT-ot a P-CUT kaszasín-koncepcióból fejlesztették tovább úgy, hogy a jól bevált funkciókat megtartották. Ezek közé tartozik a gyors késcsere, illetve a SAFETY LINK biztonsági modul. A speciálisan lezárt dupla gyűrűs golyóscsapágy biztosítja a maximális élettartamot. Minden egyes kaszatárcsát egy előre meghatározott töréspont véd.

A préselt kaszasín hullámos formája javítja a vágás minőségét azáltal, hogy előrébb került a hajtóegység a tárcsákkal, így nagyobb az átfedés és hatékonyabb a terményvágás. A betétek beljebb helyezkednek el, ezért a tárcsák nagyobb átfedéssel dolgoznak. Ezzel kerülhetjük el a termelők által nem kedvelt jelenséget: a kasza csíkozását, melyet a tárcsák kései idéznek elő. Mozgásukkal ugyanis erős légáramlás keletkezik, melynek eredményeként a zárólevegő még a vágás előtt elfekteti a terményt a kasza pengéje előtt.

A tökéletes vágást segíti az is, hogy azon a ponton, ahol a késpárok távolodni kezdenek egymástól, ott található a maximális átfedés, a „vágókörök" között. Minél nagyobb az átfedés, annál nagyobb a vágási felület. A három csavarral rögzített cserélhető betét csökkenti a levegő áramlási sebességét, illetve álló helyzetben tartja a terményt. Ráadásul, ahol a kések hátrafelé mozognak, ellenkésként funkcionál a betét, megtámasztva a terményt.

CLAAS

A MAX CUT kaszasín javítja a vágás minőségét azáltal, hogy előrébb került a hajtóegység a tárcsákkal, így nagyobb az átfedés és hatékonyabb a terményvágás – fotó: Agroinform.hu

Hajtása ezen felül biztonsági modullal védett, csökkentett 850 fordulat/perc fordulatszámon is üzemeltethető. Használata esetén rendkívül kicsi a tarlótaposás a széles talpaknak köszönhetően, így kisebb az anyagfelhasználás és az ellenállás. Ez nem hat hátrányosan a vágási minőségre, sőt, 16 %-os üzemanyag-megtakarítást is eredményez.

A tervezők azt vallják – és ezt igazolja a gyakorlati használat is –, hogy a speciális kialakításának köszönhetően

ezzel a kaszasínnel hatékonyabb, tisztább és precízebb vágás végezhető, mely által kevesebb költségből magasabb minőségű takarmány érhető el, ezáltal generálva a hozamemelkedést.

A kaszasín központi szerkezetét a hullámos kialakítás adja, egyetlen darabból préselt, 3000 tonnás nyomóerővel. A tervezők szerint éppen ez a MAX CUT titka, hiszen ez megadja a szükséges, alapul szolgáló erősséget, illetve lehetővé teszi számos egyedi technikai részlet érvényesülését. A hullámos kialakítás az egyetlen lehetőség arra, hogy a kaszasín hatékonyan, kompromisszumok nélkül megfeleljen a mai igényeknek.

CLAAS

A kaszasín központi szerkezetét a hullámos kialakítás adja, ami lehetővé teszi a tiszta és precíz vágást – fotó: AXIÁL Kft.

A vázat és a borítást együtt munkálták meg, ennek eredménye a szerkezet két része közötti ultraprecíz illeszkedés. Az innovatív csavarkialakítás tökéletes kapcsolatot biztosít a maximális masszivitás érdekében. Teszi mindezt anélkül, hogy gyengítő hatást gyakorolna. Mindezek mellett a nagy szilárdságú finomszemcsés acél hosszú élettartamot kölcsönöz a MAX CUT kaszasínnek, még extrém terhelés esetén is.

„Ezekkel a kaszákkal sokkal nagyobb, egybefüggő területeket is hatékonyan tudunk művelni, de mindenhol alkalmazhatók. Dolgozunk kisebb parcellákon, 0,3 hektáros területeken is.

Nincs velük semmi probléma, az esetleges hibák mindig a tisztántartással kapcsolatban jönnek elő, hiszen menet közben elkerülhetetlen, hogy sár vagy növénymaradványok feltapadjanak rá. De szerencsére ezek az AXIÁL Kft. szervizhálózatának, kollégáinak köszönhetően általában telefonos konzultálás során is kiküszöbölhetők.

”A kaszasínben található, különlegesen finomra munkált fogaskerekek optimális erőátviteli hatékonyságot biztosítanak. Méretük miatt sokkal kisebb fordulatszámmal forognak, így csendes működést és kisebb kopást eredményeznek. Érdemes kitérni a védett késtartókra is: a laprugós késtartó elülső peremét nagy kopásállóságú wolframkarbid réteggel vonták be, ami szintén hosszú élettartamot biztosít.

CLAAS

Az ACTIVE FLOAT tehermentesítő rendszer óvja a kaszát és a tarlót, csökkenti az üzemanyag-felhasználást, és nagyobb munkasebességet tesz lehetővé – fotó: Agroinform.hu

Aki földeken dolgozik, jól tudja, hogy nincs két egyforma terület. Az ACTIVE FLOAT tehermentesítő rendszernek köszönhetően könnyen és gyorsan lehet alkalmazkodni a változó körülményekhez, akár a vizes, akár a száraz talajokhoz, dombtetőkhöz. A kasza talajnyomása beállítható menet közben az egyszeres működésű szelep segítségével. Az aktuális nyomásérték pedig megjelenik a nyomásmérő órán.

Az ACTIVE FLOAT a kaszaegység súlyát a fűtakaróról a traktorra irányítja. Ez mindamellett, hogy óvja a kaszát és a tarlót, csökkenti az üzemanyag-felhasználást, és nagyobb munkasebességet tesz lehetővé. Az ACTIVE FLOAT tehát optimális talajkövetést és fűtakaró-védelmet, tiszta terményt, alacsonyabb erő- és üzemanyag-fogyasztást, minimális kopást, illetve nagy munkasebességet biztosít.

„Hajósi telephelyünktől számítva akár 100 km-es távolságba is eljárunk dolgozni. Így számunkra rendkívül fontos a gyors és biztonságos közúti közlekedés. A kasza hátul felhajtható, így csupán a magassági viszonyokra, tehát a fákra, belógó ágakra kell figyelni. Elől az orrkasza is keskenyebbé tehető.”

A DISCO CONTOUR esetén a vezérlés a CLAAS OPERATOR ISOBUS terminálján keresztül valósul meg. A CLAAS-alkalmazás segítségével minden ISOBUS-kompatibilis gép tableten keresztül is vezérelhető (természetesen ISOBUS-kompatibilis traktorok esetében). A táblagépen keresztül a működtetése nem csupán kényelmes, de rendkívül megbízható is.