ROLLANT 540 RC – nagy stabilitás és teljesítmény

Az újonnan fejlesztett fixkamrás körbálázó, a ROLLANT 540 új tömörítőhengerekkel és erősebb házzal kerül forgalomba. A kötözés igény szerint hálós vagy fóliás lehet. Új meghajtás és kiemelkedő karbantartási koncepció garantálják a nagy teljesítményt.

Új tömörítőhengerek a tökéletes bálaformáért

A ROLLANT 540 1,25 méter átmérőjű és 1,22 méter széles bálákat készít. 15 db, 4 mm vastag acéllemezből préselt tömörítőhenger képezi a préskamrát. A hengerek bordázott profilja biztosítja a bála tökéletes forgatását, még nedves körülmények között is. A megtámasztást és az erőátvitelt az oldalsó, megerősített, 50 mm átmérőjű tengelycsonkok veszik át. Ezeket a hengertestre csavarokkal rögzítették, és szükség esetén egyesével is cserélhetők. A bálakamraajtó záró munkahengerei oldalt vízszintes elrendezésűek, ami nagy nyomóerő kifejtését teszi lehetővé.

Ezzel egyidejűleg az új elrendezés miatt a bálakamraajtót és a hengert terhelő nyomás csökken. A legnagyobb bálatömörség elérése érdekében a tömörítőhengerek egészen 180 bar nyomással is képesek dolgozni. A ROLLANT 540 opcióként MPS II rendszerrel is szállítható. Ennél a megoldásnál a tömörítőhengerek 3 hengerből álló egysége beleér a kamrába, és kiegészítőleg még tömöríti a bálát, gondoskodik a bála forgatásának korai indításáról, valamint az egyenletes bálaformáról.

bálázó

Új tömörítőhengerek a tökéletes bálaformáért – fotó: dam.claas.com

Optimális lánckenés még hosszú munkanapokon is

A tömörítőhengerek meghajtása kizárólag a gép bal oldalán történik. Minden henger közvetlen meghajtású. Ez alacsonyabb üzemanyag-szükséglet mellett egyenletes erőeloszlást eredményez a hengeren. A rotort és a fő meghajtást egy 1,25 colos meghajtólánc, a bálakamrán lévő hengereket pedig egy 1 colos lánc hajtja. A láncos megerősített oldalelemekkel készülnek az ASA-standardnak megfelelően, és új, dupla soros, nagyszilárdságú öntöttvas házakban elhelyezett görgős csapágyakkal kerülnek forgalomba.

A láncokat egy excentreres szivattyú segítségével olajozza a gép, 6,3 literes tárolótartályból. A láncok kenése a láncszemek forgáspontján történik tűpontosan és az aktuális igénynek megfelelően. Az MPS és a bálakamraajtó minden zsírzópontja ki van központosítva a bálázó kamrájának jobb oldalán. Opcióként a gép automata központi zsírzóval is kérhető. A zsírzási intervallumot a kezelőterminálon lehet beállítani.

Nagy teljesítményű rendfelszedő az optimális anyagáramért

A 2,10 méter széles, vezérelt rendfelszedő a terményt megbízhatóan és kíméletesen veszi fel. Opcióként duplagörgős terményleszorító rendelhető, ami kis rendek esetén javítja a terményáramot, és támogatja az egyenletes bálaképzést. A mindkét oldalon megtalálható konzolcsigák biztosan továbbítják az anyagot a rotorhoz.

Az opcióként rendelkező 15 késes fenéklemez elméleti vágáshossza 70 mm. A kések a kabinból kapcsolhatók, és idegen testtel való ütközéstől egyesével védettek. Eltömődéskor a fenéklemez a fülkéből, a kezelőterminállal süllyeszthető. Ez a gépkezelőnek a legmagasabb szintű kényelmet, illetve zavarok esetén a lehető legrövidebb állásidőt biztosítja. Ráadásul a dugulások elhárítása után a gép alacsonyabb energiaigénnyel indítható újra.

gép

A gépkezelő számára biztosított a legmagasabb szintű kényelem, illetve zavarok esetén a lehető legrövidebb állásidő – fotó: dam.claas.com

Kötözés: háló vagy fólia

A ROLLANT 540 kezelője választhat, hogy hálóval vagy fóliával kíván-e kötözni. A két kötözőanyag közötti váltás szerszám nélkül elvégezhető, ehhez csupán a vezetőhenger oldalsó csavarjait kell a kívánt kötözőanyaghoz igazítani. A gép jobb oldalán egy rámpa segíti a kötözőanyag egyszerű töltését, ezenkívül itt egy kiegészítő tekercs, fólia vagy háló is szállítható.

A kötözési mód beállítása a COMFORT opciónál kényelmesen a fülkéből végezhető el. A bálázó kezelése kívánság szerint a CLAAS COMMUNICATOR vagy ISOBUS terminál segítségével végezhető.

CONVIO FLEX – egy szalaggal minden terményhez

A CLAAS bemutatja az új CONVIO FLEX és CONVIO szalagos vágóasztalt. Míg a CONVIO leginkább a klasszikus termények, a búza és repce betakarítására való, addig a CONVIO FLEX flexibilis kaszaszerkezetével az olyan terményeknél, mint a szója, zöldborsó és fű is a legmagasabb hatásfokkal használható.

A kaszaszerkezet és a motolla magasságállító rendszerei, illetve az intelligens műszaki megoldások tehermentesítik a gépkezelőt, és gondoskodnak a veszteségmentes betakarításól.

Az új vágóasztalok a LEXION kombájnokhoz három, 10,8 m, 12,3 m és 13,8 méteres munkaszélességben érhetők el.

CONVIO FLEX a legmagasabb rugalmasságért

Míg a CONVIO erős, merev kaszasínnel és vágóasztallal rendelkezik, addig ezek az alkatrészek a CONVIO FLEX esetében flexibilisek. A vágóasztal olyan helyzetben van, hogy a talaj vonalvezetését le tudja követni, ez pedig a lehető legmélyebb vágást biztosítja a teljes munkaszélességben. Az alacsonyabb növénykultúrák, például a szója így egészen közel a talajhoz, alacsony veszteséggel takaríthatók be.

Gabonabetakarításkor a CONVIO FLEX hagyományosan, merevre rögzített kaszaszerkezettel használható. Fekvő gabonánál gombnyomásra a talajkontúrhoz igazodik, és lehetővé teszi az alacsony veszteségű betakarítást még nagy munkaszélességben is.

Mind a CONVIO FLEX, mind a CONVIO átszerelhető repcére. Az opcionális repcefelszereltéghez tartoznak a bal és jobb oldalra felszerelhető, 425 mm átmérőjű kiegészítő behordócsigák a vágóasztal hátfalának felső részén és a repceoldalkaszák, amelyeket szerszám nélkül lehet fel- és leszerelni. A veszteségek minimalizálása céljából gumilapok tömítik az átmenetet az középső gyűjtővályúnál. A vágóasztal hátfalának magasítása megakadályozza a kipergési veszteséget.

Teljesen integrált intelligens kezelőtámogatás

A CONVIO FLEX és a CONVIO vágóasztalok sokrétű és a CEBIS terminálba integrált automata funkcióikkal a gépkezelő legnagyobb kényelmet szolgálják.

Az AUTOMATIC BELT SPEED a behordószalag sebességét automatikusan a kombájn sebességéhez igazítja. A szalag eltömődésének vagy megállásának előre jelzésével lehetővé válik, hogy a gépkezelő időben közbeavatkozzon, és így a kritikus állapotokat elkerülje, még nagy porfelhőben vagy éjszaka is.

A visszafordító funkció két módot kínál. A menetkaron egy gombnyomás menet közben fordítja meg a középső és az oldalsó szalagokat. Ezzel a módszerrel a kisebb zavarok egyszerűen kezelhetők. Egy billenőkapcsolóval a kartámaszon megfordítható a motolla, a középső szalag és a ferdefelhordó.

AUTO CONTOUR: négy mód a legjobb vágásért

Az AUTO CONTOUR automatikus vágóasztal-magasságvezetés a CONVIO FLEX vágóasztalnál négy különböző fajta munkához:
• Gabona módban a vágóasztalok kaszaszerkezete merev.
• Elszigetelt fekvő gabonafoltokban a gépkezelő gombnyomásra válthat a merev és a flexibilis mód között.
• Flexibilis módban a kaszasín csúszótalpakon követi a talajkontúrt. A flexibilis, 225 mm-es elmozdulásával – 90 mm felfelé és 135 mm lefelé – a CONICO FLEX minden talajfelszínhez illeszkedik.
• Az AUTO CONTOUR FLEX módban a vágóasztal, szenzorjai adatainak alapján, folyamatosan meghatározza a legjobb helyzetet az optimális anyagáram, talajkövetés, illetve a legalacsonyabb vágásmagasság eléréséért. Ez teszi lehetővé az alacsony veszteséget a talajközeli terményeknél.

gép

Auto Contour: négy mód áll rendelkezésre a legjobb vágásért – fotó: dam.claas.com

Innovatív motolla automatikus behúzóerő-szabályzással

Az új fejlesztésű motolla az innovatív formájú, állítható íves pályával minden körülmény esetén optimális anyagáramot biztosít. A Flip-Over rendszer hatékonyan akadályozza meg a termény felcsavarodását a motollára. Nehéz betakarítási körülmények között, például fekvő terménynél, a motolla vágás előtt felemeli a terményt. Így, különösen fekvő termények esetén, jelentősen csökken a veszteség. A motolla meghajtása hidraulikus.

Automatikus behúzóerő-szabályzás akadályozza meg az ujjak földbe túrását. Ez a kezelőtámogató rendszer a motolla beállításakor mindig optimálisan támogatja a gépkezelőt, és egyenletes terményáramot biztosít.

TUCANO – új MONTANA dőléskiegyenlítés és kezelési koncepció

Új CEBIS terminállal, bővített modellkínálattal és opciós dőléskiegyenlítéssel indítja útjára a CLAAS a TUCANO modellek újabb generációját. Ebben a sorozatban a modellek most először érhetők el dőléskiegyenlítéssel.

A kombájnok most AUTO CROP FLOW terményáramkontrollt, AUTO SLOPE ventilátorfordulatszám-állítást és 11.000 literes magtartályt kínálnak. A TUCANO 580 a sorozat új topmodellje.

Beszállni és dolgozni

Az új CEBIS terminál az újratervezett kartámasz-kombinációjával egyértelművé teszi a gépkezelő számára a kombájn összes fontosabb funkciójának kezelését – mindezt akkor is, ha a gépkezelőnek nincs a gépről előismerete. A CEBIS a szokott módon, az érintőképernyő kezelőfelületéről, vagy közvetlen hozzáféréssel is kezelhető.

kép

Az új CEBIS terminál az újratervezett kartámasz-kombinációjával egyértelművé teszi a gépkezelő számára a kombájn összes fontosabb funkciójának kezelését – fotó: dam.claas.com

A cséplőrendszert a képernyőn megérintve például egy felhasználóbarát párbeszédablak aktiválódik a dob fordulatszámának beállításához. A gépkezelő a beállítást itt is egyértelműen el tudja végezni – egészen úgy, mint ahogy az okostelefonon már megszokott. Minden fontosabb gépfunkció a kartámaszról közvetlenül, gombnyomással állítható. Ezt a gyors elérést az új CEBIS egy kedvencek menüvel is kiegészíti.

Ebbe a gépkezelő elmentheti az egyéni funkcióit a gép kezeléséhez, és azokat a CMOTION multifunkciós karral nagyon gyorsan ismét elő tudja hívni. Minden kezelőeszköz optimális belátásához a terminál sokoldalúan állítható. A gépkezelő látóterében a normál pozíciójából teljes mértékben jobbra, a kartámasz mellé húzható. Ezzel a megoldással a gépkezelő a széleken és fekvő gabonánál is optimálisan ráláthat az adapterre.

MONTANA dőléskiegyenlítés

Most először öt TUCANO modell gyárilag kérhető MONTANA kivitelben. A rendszer 16%-ig kiegyenlíti az oldalirányú dőléseket, a TUCANO 560 és 430 modellek esetében ez az érték 18%. Munka közben minden funkció automatikusan fut, az aktuális dőlés- és vágási szög a CEBIS-ben látható.

gép

A kombájn még eltérő körülmények között és kevés tapasztalattal rendelkező gépkezelővel is teljesítményhatárának közelében dolgozhat – fotó: dam.claas.com

A MONTANA modellekben 2 fokozatú váltó található, automatikus teherkapcsolással. Mindkét fokozatban két sebességfokozat van, melyeket a futómű terhelésétől függően kapcsol a rendszer. Nincs szükség kézi sebességváltásra, a rendszer automatikusan a kisebb fokozatba kapcsol, amikor nagyobb húzóerő szükséges.

Az új összekerék-meghajtású MONTANA modellek 70%-kal nagyobb húzóerőt képesek kifejteni a standard összekerék-meghajtású technikákkal szemben. Az első hídhoz opcióban differenciálzár rendelhető. A dőléskiegyenlítés az APS hibrid TUCANO 580, 570 és 560, illetve a 6 rázóládás APS TUCANO 450 és az 5 rázóládás APS TUCNO 430 kombájnokhoz érhető el.

AUTO CROP FLOW és 11 000 literes magtartály

Az AUTO CROP FLOW-val a LEXION modellekből ismert automatikus terményáramkontroll kezelőtámogató rendszer most először a TUCANO modellekhez is elérhető. A cséplőszerkezet, a másodlagos leválasztás, a szalmaszecskázó és a motor folyamatos fordulatszám-felügyeletével megakadályozza a gép eltömődését és túlterhelését. Így

a kombájn még eltérő körülmények között és kevés tapasztalattal rendelkező gépkezelővel is teljesítményhatárának közelében dolgozhat.

A TUCANO kombájnok új AUTO SLOPE funkciója a LEXION kombájnokban már bizonyított. A rendszer a ventilátor fordulatszámát folyamatosan a gép hosszirányú dőléséhez igazítja. A tisztítás még változó körülmények esetén is, hegynek fel és le mindig optimálisan dolgozik. A magtartály térfogata most 11 000 liter, a MONTANA-változatoknál is. Az ürítőcsövön egy automatikusan záródó fedél megbízhatóan akadályozza meg a termény kipergését, még akkor is, ha az ürítőcső nincs megtöltve.

Ezek mellett a CLAAS további praktikus részleteket vezetett be:

• poros körülmények között és sötétben végzett munkákhoz a jobb látási viszonyokért a ferdefelhordóhoz porelszívó érhető el;
• a kalászvisszahordó megjeleníthető a CEBIS-en, adatai a veszteségekkel együtt értékelhetők;
• nagyobb tárolóhely a szerszámoknak és alkatrészeknek;
• újabb és megnövelt méretű nyitható burkolati elemek a motor és a másodlagos leválasztás karbantartási munkáihoz,
• víztartály kézmosáshoz.

gép

Bővített modellkínálattal és opciós dőléskiegyenlítéssel indítja útjára a CLAAS a TUCANO modellek újabb generációját – fotó: dam.claas.com

Új topmodell: TUCANO 580

A TUCANO-sorozat összesen 13 modellt foglal magába az új TUCANO 580-tól (280 kW/381 LE) a TUCANO 320-ig (180 kW/245 LE). A sorozat minden motorja Mercedes-Benz, melyek teljesítik a Stage V (Tier 5) kipufogógáz-normákat, és mostantól DYNAMIC POWER technológiával dolgoznak.

A JAGUAR silózókból ismert funkció lehetővé teszi, hogy a motor teljesítménygörbéje az aktuális munkakörülményekhez igazodjon. Ha kisebb a teljesítményigény, például rendképzésnél, ezzel a funkcióval üzemanyagot lehet megtakarítani. Amint emelkedik a teljesítményszükséglet, például ürítésnél, azonnal rendelkezésre áll a motorteljesítmény.

További lehetőséget kínál a gép a gazdaságosabb működésre azzal, hogy teljes terhelés mellett a fordulatszám percenként 1900-ra emelhető, üresjáratban pedig 850 fordulat/percre csökkenthető. 

Termékkínálat-áttekintés

Modell

Rendszer

Magtartály

Max kW/LE

TUCANO 580

APS Hybrid, 1580 mm

11 000 l

280/381

TUCANO 580 MONTANA

APS Hybrid, 1580 mm

11 000 l

280/381

TUCANO 570

APS Hybrid, 1580 mm

11 000 l / 10 000 l

260/354

TUCANO 570 MONTANA

APS Hybrid, 1580 mm

11 000 l / 10 000 l

260/354

TUCANO 560

APS Hybrid, 1320 mm

9000 l

260/354

TUCANO 560 MONTANA

APS Hybrid, 1320 mm

9000 l

260/354

TUCANO 550

APS Hybrid, 1320 mm

9000 l

230/313

TUCANO 450

APS 6-ládás, 1.580 mm

10 000 l

230/313

TUCANO 450 MONTANA

APS 6-ládás, 1.580 mm

10 000 l

230/313

TUCANO 440

APS 6-ládás, 1.580 mm

9000 l

210/286

TUCANO 430

APS 5-ládás, 1.320 mm

9000 l / 8000 l

210/286

TUCANO 430 MONTANA

APS 5-ládás, 1.320 mm

9000 l / 8000 l

210/286

TUCANO 420

APS 5-ládás, 1.320 mm

7500 l

180/245

TUCANO 340

6-ládás, 1.580 mm

8000 l

210/286

TUCANO 320

5-ládás, 1.320 mm

7500 l / 6500 l

180/245