Aszálysújtotta régiókban is sikeresen termeszthető repcehibrid
Olyan repcére van szüksége a magyar termelőknek, ami kibírja a szélsőséges időjárást és kedvezőtlen körülmények között is biztonságosan termeszthető.

Nincs ok aggodalomra, de ünneplésre sem: a repce és az árpa gyengébb minőségű, a búza megfelelő
A repce gyengébb lett a tavalyinál, árpából is voltak rosszabb tételek, a búza megfelelő, de a toxinhelyzet kedvezőtlen. Az első tételek alapján minőség szempontjából jó-közepes évre számíthat a szántóföldi ágazat – derül ki a Concordia Közraktár Zrt. Gabona Control üzletágának elemzéséből.

A Bizottság is támogatja a hosszú távú élőállat-szállításokra vonatkozó magyar intézkedéseket
Az Agrárminisztérium 2019. június 21-től ismét megtiltotta a hosszú távú, Magyarországról Törökországba tartó kérődzőállat-szállítmányok indítását a megfelelő klímaberendezéssel nem rendelkező járművek esetén.

szarvasmarha

Nem engedik tovább a járművet, ha a hőmérséklet meghaladja a jogszabály által meghatározott maximum 30°C + 5°C-ot – fotó: Shutterstock

A zöldségárak még mindig az egekben, de májusban már lassult a drágulás
A növénytermesztési termékek éves áremelkedése májusban 3,5 százalékosra mérséklődött az áprilisi 6,8 százalékosról, az élő állatok és állati termékek drágulása viszont 6,3 százalékosról 10,8 százalékosra emelkedett, így összességében a mezőgazdasági felvásárlási árak átlagosan 6,0 százalékkal voltak magasabbak a tavaly májusiaknál a 6,6 százalékos áprilisi adat után.

Egyre nehezebb helyzetben a magyar tejipar a növekvő költségek miatt
A hazai nyers tej felvásárlási átlagára 2017 januárja óta, mintegy 29 hónapja a 91-101 Ft/kg-os sávban mozog. Az ár stabilitása ugyan üdvözlendő, azonban a nyers tej ára az infláció, az inputköltségek stb. változása miatt egyre kevésbé tudja fedezni az emelkedő önköltségeket.

Itt megtalálja a termőhelyi és technológia adottságainak tökéletesen megfelelő repcehibridet!
Nagy terméshozam, kiemelkedő betegség-ellenállóság, jó alkalmazkodóképesség vagy magas olajtartalom? Válassza ki az Önnek legtöbb profitot hozó hibridet!

Tovább drágulhat a sertéshús
Tovább nőhet a sertéshús és a belőle készülő készítmények ára az elkövetkező hónapokban, mivel a sertések felvásárlási ára szárnyal az afrikai sertéspestis miatt.

sertés

Az élő sertés ára emelkedik, a sertéshús felvásárlási ára azonban nem fedezi a költségeket – fotó: Agroinform.hu

Növényvédelmi előrejelzés: Figyeljünk a szőlőre!
De természetesen nem a szőlő az egyetlen, amit védeni kell, hisz a szántóföldeken is újabb veszély formálódik, s a gyümölcsösgazdák is találnak tennivalót a kertekben. Az Agroinform.hu 2019. évi 29. heti növényvédelmi előrejelzése.

Herbicidtoleráns repcehibrid, ami felveszi a versenyt a magas hozamú repcékkel
A PHOENIX CL repcehibriddel új dimenzió nyílt a herbicidtoleráns szegmensben, magasabb szintre emelve a termésmennyiségeket. A Nébih 2015-ös és 2016-os fajta-összehasonlító vizsgálataiban dobogós helyen végzett, két nagyon eltérő évjáratban is stabil és magas termésmennyiséget adva. A RAPOOL fejlesztői kísérleti hálózatában is előkelő helyen szerepelt, a hagyományos repcehibridek termésszintjét hozva.

Elismerés Magyarországnak: Budapesten rendezik az Európai Precíziós Gazdálkodási Konferenciát
Az elmúlt évek egyik legizgalmasabb mezőgazdasági szakterülete a high-tech megoldásokra épülő „precíziós gazdálkodás”. Ezért is óriási siker, hogy a terület legfontosabb európai, tudományos eseményének legközelebb Magyarország ad otthont – olyan új témákkal, mint a Big Data elemzése öntanuló szoftverekkel.

ecpa

A budapesti rendezvény elősegíti a precíziós gazdálkodás hazai elterjedését.

Hat tonna feletti a búza termésátlaga Tolnában
Hektáronként hat tonnát meghaladó termésátlaggal takarítják be az őszi búzát Tolna megyében, a termés az aratás mintegy kétharmadánál többségében malmi minőségű a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adatai szerint.

A tavalyinál jobb termésátlagokra számít Zala megye
Kedvezőbb termésátlagokra számítanak Zala megyében az idén, a termésbecslések szerint őszi búzából, árpából és tritikáléból is több terem, mint tavaly – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke.

A helyspecifikus gazdálkodás elterjesztését segíti az új agrárkamarai munkacsoport
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarán (NAK) belül megalakult a Digitálisinformáció-szolgáltatók és technológiai fejlesztők, innováció munkacsoport. A grémium az idehaza helyspecifikus gazdálkodást választók számára kíván minőségi támogatást nyújtani a NAK segítségével.

precíziós gazdálkodás

A munkacsoport célja, hogy segítse a minőségi digitalizációs szolgáltatások népszerűsítését és elterjesztését a hazai gazdálkodók körében – fotó: Shutterstock

Siralmas lesz az idei almatermés – de nem csak itthon, ami felnyomhatja az árakat
A tavalyi nagy termés és az időjárási viszontagságok miatt ebben az évben a tavalyi termés fele fog megteremni Magyarországon a becslések szerint.

Méhészek és gazdák együttműködése a rovarok megmentéséért
Franciaországban, a normandiai régiókban a „Biodiversité-projekt” keretében három éven keresztül vizsgálták a mezőgazdasági gyakorlatban a biodiverzitás alakulását – összefüggésben a méhek számára fontos „virágos csíkok, sávok” kialakításával.

Trágyázás időzítése a növény fejlődéséhez igazítva
A növények tápanyagfelvételének üteme és a felvett tápanyagok egymáshoz viszonyított aránya a tenyészidő folyamán jelentősen változik. „Ideális” esetről, azaz optimális időzítésről és megosztásról akkor beszélhetünk, ha a talajban mindig olyan arányban és mennyiségben állnak rendelkezésére a tápanyagok, mint ahogy azt a növény az adott időszakban igényli.

Heti gépészeti híreinket megtalálja a gépészeti összefoglalónkban.