Az Agro-Alfa Kft. a hagyományokhoz híven Táplánszentkereszten, a Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft. területén tartotta meg gyakorlati gépbemutatóját.

Sok gazdálkodó volt kíváncsi a piros-kék gépkapcsolatokra, amelyek természetesen a Massey Ferguson traktorokat és a Lemken munkagépeket jelentették.

A koratavasszal nagy mennyiségben lezúduló csapadék miatt a gazdálkodási év kezdetét jelentő szántás bemutatásától eltekintettek a rendezvény szervezői – ám a többi munkafolyamatot sikerült szemléltetni – a technológiai sor teljes egészében.

A munkagépek az alábbi sorrendben követték egymást:

 • Lemken Juwel függesztett váltvaforgató eke
 • Lemken Diamant 11-es félig függesztett váltvaforgató eke
 • Lemken Karat grúber
 • Lemken Rubin nehéz-rövidtárcsa, amely már hosszú ideje Európában a legsikeresebb Lemken munkagépnek bizonyult
 • Lemken Saphir mechanikus gabonavetőgép, amely fixre szerelt Zirkon forgóborona-kombinációban dolgozott
 • Lemken Azurit szemenkénti vetőgép

Érdekességek a Lemken ekék előnyeiről az Agro-Alfa bemutatóján – fotó: Agroinform.hu

A Massey Fergusonok használatáról hazánkban már több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek a magyar gazdálkodók – és ez idő alatt a piros traktorok bizonyították megbízhatóságukat.

A Massey Ferguson világmárka kínálata a kisteljesítményű ültetvény- és kommunális traktoroktól egészen a nehéz-univerzális kategóriáig terjed.

A márka előnyei között az Agro-Alfa szakemberei kiemelten fontosnak tartják az

 • ergonómiát,
 • a nagy tengelytávot,
 • a megfelelő súlyelosztást,
 • a kiváló váltó-választékot,
 • a megbízhatóságot,
 • a nagy teljesítményű, takarékos motorokat,
 • a kiváló hátsó emelőművet,
 • a mellső hídrugózást,
 • és a nagyon kényelmes üzemeltetést a kezelő számára.

A technikai előnyök mellett a finanszírozási oldal is jelentős szempont a gazdálkodók számára egy-egy nagyértékű gépberuházás előtt. A Massey Ferguson anyavállalat a finanszírozás terén az AGCO Finance konstrukcióját ajánlja, amely rendkívül kedvező és páratlan a piacon.

A megvásárolni kívánt erőgép nettó értékének 20%-át kell befizetnie a termelőnek, amely után elviheti a traktort és dolgozhat vele. Ezt követően évente egyszer, fix összegeket kell befizetni – és az AGCO Finance magyarországi munkatársainak köszönhetően most már forintban is tudnak törleszteni a gazdálkodók.

Sorakozó! – fotó: Agroinform.hu

Lemken Azurit – Magyarországon először dolgozott!

A Lemken vállalat hosszú évek kutatómunkája és fejlesztései után belépett a szemenkénti vetőgépek piacára is az Azurit névre keresztelt munkagépével. Ez az eszköz több külföldi kiállítás, majd az AGROmashEXPO álló gépbemutatója után az Agro-Alfa rendezvényén dolgozott először Közép-Európában – így hazánkban is.

A Lekmen Azurit saját szabadalmaként bemutatkozó DeltaRow rendszer egyértelműen megkülönbözteti a Lemken gépét a hagyományos szemenkénti vetéstechnológiától, amelynél a vetőmagokat szimpla sorokban helyezik le. A LEMKEN fejlesztőmérnökei két eltolt sort alkalmaztak, amelyek egymástól 12,5 cm-re helyezkednek el. Ez az egyes növényegyedeknek 70%-kal nagyobb tenyészterületet biztosít a növekedéshez és jobb hozzáférést ad a vízhez, valamint a tápanyagokhoz.

Az Azurit kukorica, szójabab, napraforgó és repce nagy pontosságú és nagy hatékonyságú vetését teszi lehetővé akár 15 km/h munkasebességgel.

Hogyan is néz ki a DeltaRow vetési folyamat?

Először a két sávtisztító kerék eltakarítja a tarlómaradványokat és köveket a magágyból. Ezt követően a műtrágyacsoroszlya pontosan a két ikersor közzé helyez le egy műtrágyasávot – és egy trapéz tömörítő henger lezárja a műtrágyaárkot.

A trapéz gyűrűk előtömörítik a magárkot – ez a LEMKEN Azurit vetőgép újabb egyedülálló funkciója.

További hasznos információkért és részletes technikai paraméterekért keresse bizalommal az Agro-Alfa szakembereit!