Izgalmas és mozgalmas tavasz vár a Väderstad Kft.-re, tavaly a nyári és az őszi értékesítési előszezonban 80 új Tempo szemenkénti vetőgépet értékesített a cég, melyekkel együtt már több mint 400 ilyen vetőgép dolgozik majd idén tavasztól a magyar földeken.

Dr. Kalmár Tibor, a cég ügyvezetője szerint ez kellően nagy kihívás számukra, ahogyan az is, hogy eleget tegyenek a vetőgép iránti óriási keresletnek. A cég termékpalettája 8 éve egészült ki a szemenkénti vetőgépekkel, melyek most már ugyanolyan arányban érhetők el a vásárlók számára, mint a talajművelő és a gabonavetőgépek.

Az idei AGROmashEXPO főszereplője a Väderstad-nál a nem kis tekintélyt parancsoló, univerzális Tempo L 12/18-as volt, a vontatott, nagy sebességű vetésre képes, rendkívüli teljesítményű szemenkénti vetőgép. 12, 16, 18 vagy 24 soros változatban kapható. Teljesítménye a kétszeres sorszámú hagyományos vetőgéptípusokkal vetekszik, de ami ennél is fontosabb, az a nagyobb pontosságú vetés.

Páratlan precizitásra képes a hagyományos vetőgépekre jellemző vetési sebesség kétszerese esetén is.

A Tempo a hagyományos és a csökkentett menetszámú talajművelési technológia esetén éppúgy kiválóan teljesít, mint akár direktvetésben. Az eredmény a növényállomány kivételesen egyenletes kelésében nyilvánul meg, hiszen minden egyes növény számára azonos feltételek állnak rendelkezésre.

Tempo L

A Tempo L 12/18-as teljesítménye a kétszeres sorszámú hagyományos vetőgéptípusokkal vetekszik, a pontossága pedig kiemelkedő – fotó: Agroinform.hu

Költséghatékonyság tekintetében óriási előrelépés egy gazdaság számára, hogy kettő helyett csupán egyetlen vetőgépet kell vásárolni.

Az univerzális L 12/18-assal nem csak a beruházási költség kevesebb, a karbantartásra is lényegesen alacsonyabb összeget kell fordítaniuk a gazdáknak.

A kiállításon bemutatták a két Carrier tárcsacsalád 1-1 képviselőjét is. Teljesen univerzális rövidtárcsát ma még nem lehet vásárolni, vagyis nem találhatunk olyan eszközt, ami minden munkafolyamatban kiválóan teljesít. Ezért javasolja a Väderstad a gazdáknak, hogy két eltérő rövidtárcsa típust tartsanak otthon, és éljenek a Carrier 650-es, illetve az XL 625-ös tárcsa nyújtotta lehetőségekkel is.

Carrier

A Väderstad azt javasolja a gazdáknak, hogy alkalmazzák egymást kiegészítve a Carrier 650-es, illetve az XL 625-ös tárcsákat

A kisebb lapátmérővel szerelt klasszikus Carrier 650-es tarlómunkákban és különböző alapművelések elmunkálásában biztosít kiváló munkát. Ezt egészíti ki a nagy lapátmérővel szerelt XL 625-ös, ami akkor jelent hatalmas segítséget a gazdaságban, ha nagy szármaradvány-mennyiséget hagyó elővetemények tarlóján, kukorica vagy napraforgó elővetemény után szeretne dolgozni a gazda. Mindemellett néhány éve mutatta be a cég az ultra sekély műveléses technológiát, ami egy bizonyos típusú tárcsát igényel. Ez pedig nem más, mint az új CrossCutter Disc tárcsatípus!