Mindezt a T-Systems Magyarország Zrt. agrobusiness-szakértője mondta az "Agrárdigitalizáció a felsőoktatásban" című konferencián. Az esemény a már javában zajló digitális agrártechnológiai verseny, az Agrovirtus kísérőrendezvénye volt. Mezőszentgyörgyi Dávidot a T-Systems és az agrár felsőoktatás kapcsolatáról kérdeztük.

A T-Systems Magyarország high-tech székházában tartották meg a konferenciát. Mondható, hogy több mint helyszín?

A T-Systems Magyarország elkötelezett a vidék és az agrárium iránt, fejlesztésüket Magyarország kitörési pontjának tartja. Épp ezért szerepet vállal az ezt támogató folyamatokban. A döntés Magyarországon született meg. Amikor ugyanis a német tulajdonos évekkel ezelőtt felvetette, hogy mely ágazatokkal kellene foglalkozni, az akkori döntés az volt, hogy az egészségiparban, az ipari technológiákban és a pénzügyi szolgáltatásokban van a jövő. A T-Systems Magyarország az agráriumban is fejlesztésekbe kezdett, amelyek mára jó és elfogadott iránynak számítanak.

Agrovirtus

"A T-Systems Magyarország az agráriumban is fejleszt".

Miben ölt testet az agráriummal való törődés?

Először is feltérképeztük az agrárium azon szereplőit, amelyek egyáltalán érdekesek lehetnek a T-Systems részéről. A gazdálkodók és az élelmiszerlánc-szereplők adottak voltak, esetükben eleve egy 700 ezres meg egy 170 ezres tömegről beszélünk. Egyik nagy feladatnak – természetesen kormányzati együttműködésben – az infrastruktúrafejlesztést tartottuk. Azt, hogy minden faluhoz, minden végponthoz legyen kihúzva legalább egy 1 GB-os vonal. Van, ahol már ott van, van, ahol még folyamatban van. Hangsúlyozom, ez kormányzati program.

Elkezdtünk dolgozni az agrár startupokkal is. Például az AgroVIR-t is startupként kezeltük – ma már történelem –, amikor három évvel ezelőtt leültünk velük tárgyalni. A technológiai cégek, valamint az oktatási és kutatói intézmények is együttműködnek velünk. Hogy ennek hatékonyságát fokozni tudjuk, bekapcsoljuk a kereskedőket, az eszközszállítókat – természetes partnereinket –, továbbá a különböző bankok agrárrészlegeit is. Velük együtt munkálkodunk az agrárdigitalizáció minél szélesebb körű és mélyebb megvalósításában. Ez egyben egy evangelizációs-edukációs folyamat is.

Elsősorban a gazdálkodókat és termelőcégeket szükséges edukálni.

Ez a szaktanácsadókon keresztül valósul meg a leghatékonyabban, hiszen ők vannak ott a gazdálkodók mellett nap mint nap, és vissza tudnak csatolni hozzánk is.

Mezőszentgyörgyi Dávid

Mezőszentgyörgyi Dávid: "A T-Systems-álláspont egyértelműen egybecseng azzal, amit az Agrovirtus verseny képvisel" – fotó: Agroinform.hu

Mit tesz a T-Systems az edukáció érdekében?

Számos fejlesztést indítottunk már el. Ez nemcsak jól felfogott üzleti érdekünk, hanem missziónk is. Úgy látjuk, hogy az írásbeliség mellett/helyett a vizualizációnak kell megjelennie ezen a területen. Az ismerethalmozás helyett a képességfejlesztésre kell koncentrálni. Meg kell értetni, és el kell fogadtatni, hogy általános elvárások helyett egyéni menetrendek vannak. A felmérések szerint a diákok is azt szeretnék, ha a tanár elsősorban mentorálná őket. Nem okítókat és főleg nem főnököket óhajtanak. Ehhez az elváráshoz az oktatóknak, sőt a szülőknek is alkalmazkodniuk kell.

Nagyon fontos a kritikus gondolkodás, a problémamegoldási képesség, a másokkal való kommunikáció, illetve a csapatmunkára való alkalmasság fejlesztése.

Ez a T-Systems-álláspont egyértelműen egybecseng azzal, amit az Agrovirtus verseny képvisel. Pont ezt a négy dolgot kell a hallgatóknak itt is tudniuk ahhoz, hogy sikeresen szerepeljenek. Ezek érvényre jutásához próbálunk minden eszközt megadni.

Miként?

A T-Systems Magyarország alulról kezdett el építkezni. Elindítottuk azt a programot, amelynek keretében általános és középiskolai tantermeket szerelünk föl a legmodernebb didaktikai eszközökkel. Mindig szem előtt tartjuk, hogy a diákok meg tudjanak majd felelni a munkaerőpiaci elvárásoknak. A Legyél te is informatikus! középiskolásoknak szóló, itt a székházban megrendezett nagyon népszerű programunk is ezt segíti. Miként a lányok napja rendezvényünk is, amely azért oly fontos számunkra, mert az informatika még mindig férfias szakma.

Az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon is évről évre külön pulttal jelenünk meg, és 2020-tól már lesz agráriummal kapcsolatos mondanivalónk is.

kép

fotó: Agrovirtus Facebook oldal

Mit tudnak tenni azért, hogy digitálisabb legyen a felsőoktatás?

Amit alsóbb szinten teszünk, azt igyekszünk kiterjeszteni az egyetemekre is. Ezt az agrár felsőoktatásban szeretnénk először megtenni. Minden olyan technológiával, amely partnereinken keresztül elérhető, illetve amelyekben saját termékfejlesztéseink, innovációs programjaink vannak, rendelkezésre állunk. A startupokban most is együtt dolgozunk nagyon sok agrárinnovációs területen. A Szent István Egyetemmel és a kormányzattal idén stratégiai együttműködési megállapodást is kötöttünk ennek érdekében.

Az is meggyőződésünk, hogy a digitalizációnak nem egy egyetemi tantárgynak kell lennie, hanem át kell hatnia minden szakot, az egész felsőoktatási tevékenységet. Hiszen amikor a hallgatók kikerülnek a gazdaságba, ismerniük kell a digitális technika-technológia minden vívmányát, amelyek majd az adatalapú döntéseiket megalapozzák. Ha nem tudnák használni, akkor nagyon rosszak lennének a munkahelyi kilátásaik.

Az Agrovirtus verseny is épp azért oly fontos számunkra, hogy a hallgatók, az oktatók és a mentorok első kézből tudjanak információkat kapni arról a digitalizációs világról, amelyben dolgoznunk kell.

Ezeken kívül szervezünk továbbképzéseket is, hiszen termékeink és szoftvereink nem mindig kerülnek szakértő felhasználókhoz, így nekik is szükségük lehet a segítségre.

Az Agrovirtus nyilvános döntőjére november 20-án kerül sor a gödöllői Szent István Egyetemen. A döntőben a zsűri által kiválasztott öt egyetemista csapat prezentálja eredményeit. A verseny kísérőrendezvényeként agrár-robotika bemutatót, interaktív gépbemutatókat és drónbemutatót is tartanak a szervezők.

Az Agrovirtus Döntő és Agrártechnológiai nyílt nap rendezvényre ezen a linken lehet regisztrálni.