A belföldi fogyasztásélénkítő kampányokkal és külföldi exportpromóciós tevékenységekkel foglalkozó Agrármarketing Centrum célja a rendezvénnyel az volt, hogy az agrárszakemberek, a mezőgazdasági szakképzéssel foglalkozó döntéshozók és a sikeres, fiatal agrárvállalkozók megosszák tapasztalataikat a pályaválasztás előtt álló vagy agrárszakképzésben résztvevő hallgatósággal.

Nagy István miniszter a helyszínen felhívta a megjelent fiatalok figyelmét arra, hogy a mezőgazdaság stratégiai ágazat, és amíg emberek élnek a Földön, addig élelmiszerre szükség lesz. Ennek fényében az agrárium a legbiztosabb pálya a világon, de a jövő szakembereinek számos kihívásra kell majd választ adniuk. 2050-re ugyanis 9 milliárdra nő a Föld népessége, és 70 százalékkal több élelmiszerre lesz szükség, 30 százalékkal kevesebb termőterület, illetve 40 százalékkal kevesebb ivóvíz mellett.

– Adjon nektek tartást, büszkeséget, hogy ti lesztek azok, akik enni adnak ennek a 9 milliárd embernek! A ti felelősségetek lesz az, hogy a mindennapi kenyér és a többi egészséges élelmiszer a családok asztalára kerüljön – jelentette ki Nagy István.

Nagy István

Nagy István: "Ha van saját ötleted, azt felépítheted kicsiben is, nincs szükség sok száz hektárnyi földterületre."

Az agrárminiszter sajnálatát és aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy tavaly agrármérnök képzésre csupán 98 diák jelentkezett a 12 hazai intézmény valamelyikébe, vagyis szinte „több professzor van, mint tanuló”, miközben

a magyar mezőgazdaságban tevékenykedők 60 százaléka 65 év feletti, ezért óriási szükség mutatkozik a generációváltásra.

Nagy István jelképesen „vetőmagnak” nevezte a fiatalokat, hiszen belőlük sarjad majd az a „termés”, ami minden problémára megoldást nyújt.

– A jelenben nem tanulhatjátok meg azt, ami a jövőben lesz, egyet azonban tehettek: keressétek a választ, legyetek rá nyitottak, hogy megtaláljátok a megoldásokat – fogalmazott a miniszter. Szerinte le kell dönteni a sztereotípiákat, meg kell mutatni a világnak, hogy az agrárium ma már nem egyenlő a sáros gumicsizmával. Egyre nagyobb teret hódít ugyanis a precíziós gazdálkodás, és rohamosan fejlődik az agrárinformatika.

– Ha van saját ötleted, azt felépítheted kicsiben is, nincs szükség sok száz hektárnyi földterületre.

A világ legnagyobb vállalatai egyetemista barátságokból, fiatalkori ismeretségekből születtek – mutatott rá a miniszter.

AMC

A konferencián résztvevő szakemberek arra bíztatták a fiatalokat, hogy merjék az agrárpályát választani, hiszen az óriási fejlődésen megy keresztül, és számos lehetőséget kínál.

Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója szerint az agrárium számos lehetőséget rejt magában. A fiatalok a nagyüzemeknél elhelyezkedhetnek akár gépkezelőként, gépészként, akár IT szakemberként, növényorvosként, de indíthatnak saját vállalkozást is.

A magas hozzáadott értékű élelmiszeripar, vagyis a kézműves termékek iránt ugyanis fokozott igény mutatkozik a piacon, és a fiatalok viszonylag csekély anyagi ráfordítással is elindulhatnak ezen az úton.

Ondré Péter

Ondré Péter: "A kézműves termékek iránt fokozott igény mutatkozik a piacon."

– A mezőgazdaságból, az élelmiszeriparból élni ma Magyarországon stabil jövedelmet jelent, ráadásul a szakma gyorsuló tempóval fejlődik, és egyre „trendibb”. Mivel Földünk népessége folyamatosan nő, a rendelkezésre álló erőforrások köre pedig egyre inkább szűkül, biztos, hogy a hatékony magyar mezőgazdaságra és az okoseszközök használatában jártas fiatalok innovatív készségére a következő évtizedekben fokozottan szükség lesz – jelentette ki az ügyvezető.

A konferencián felszólaló szakemberek a jelen nehézségeit és az előttünk álló jövőbeni kihívásokat igyekeztek feltárni a fiatalok előtt, és arra bíztatták őket: bátran merjék az agrárpályát választani, hiszen az óriási fejlődésen megy keresztül, és számos lehetőséget kínál.