Az ilyen gombák bevezetése a növények gyökérzónájába magasabb terméseredményhez vezet, amit a leedsi kutatók a világon elsőként bizonyítottak be – olvashatjuk a phys.org angol hírportálon.

A kísérletekbe bevont 3 búzafajta különbözőképpen reagált a gombák hatására. A Skyfall fajta az Avalon és a Cadenza fajtánál sokszorosan több foszfort volt képes felvenni. A kísérletek felvetik annak lehetőségét, hogy az ilyen gombák esetleg más haszonnövények környezetébe is áttelepíthetők, és ugyancsak javítják azok termését. Ez azt jelenti, hogy ezzel a módszerrel csökkenthető a termesztéshez szükséges műtrágyaigény, ami egyben a klímaváltozás negatív hatásait is fékezi.

„Az ilyen gombák a jövőben értékes eszközt képezhetnek a fokozott élelmiszer-biztonság elérésében a klímaváltozás által kiváltott krízis közepette, és csökkenthetik a műtrágyázástól való függőséget” – mondta Katie Field, az Egyetem professzora.

talaj

Talajlakó gombák csökkenthetik a műtrágyaigényt – fotó: Shutterstock

A gombákkal több növény is kialakít hasonló szimbiózist, sőt már az ősidőkben is tapasztalható volt a növények és a gyökérzónájukban élő gombák kölcsönös egymásrautaltsága, amelynek során a gombák serkentették a növények fejlődését és tápanyagfelvételét, a növények pedig szénhidrátokkal segítették a gombák növekedését. Az utóbbi néhány ezer évben azonban a növények háziasítása és intenzív nemesítése több fajnál, illetve fajtánál felborította ezt a kölcsönösen hasznos együttélést.

Ma már csak bizonyos búzafajtáknál tapasztalható ez a szimbiózis, holott annak visszaállítása a világ 218 millió hektáros búza-vetésterületének akárcsak a felén is óriási megtakarítást eredményezne, és jelentős mértékben mérsékelné a talajban lévő szén légkörbe kerülését.

A kutatások eredményeit a  Global Change Biology folyóiratban közölték.