A Väderstad, a világ egyik vezető talajművelő és vetőgép gyártó vállalata újabb lépéseket tesz az ultrasekély talajművelés terén. A 2025-ös szezonra a Väderstad bemutatja a Carrier 925 rövidtárcsa új változatát, amely három sorban elhelyezett egyedülálló CrossCutter Disc tárcsával van felszerelve. Ez a gép fontos lépés lesz az ellenálló gyomok mechanikus gyomirtásában.

Carrier 925

A Carrier 925 rövidtárcsa három sorban elhelyezett egyedülálló CrossCutter Disc tárcsával van felszerelve – fotó: Väderstad

"A Carrier 925 új verziójánál a két soros kivitelről, ahol 12,5 cm az osztástávolság, három soros kivitelre tudunk váltani, ahol így mindössze 8,3 cm lesz az tárcsák közötti osztástávolság. A CrossCutter Disc-el szerelt változatot a Väderstad, az ultrasekély talajműveléshez tervezte" – mondta Wolfram Hastolz, a Väderstad talajművelési termékmenedzsment igazgatója, majd hozzátette:

"A harmadik tárcsasorral és CrossCutter Disc-el szerelt Carrier esetében a tárcsák osztástávolsága 8,3 cm-re csökken. Ez azt jelenti, hogy a talajművelés intenzitása, a finom talajréteg kialakítása és a szármaradványok bekeverése a felső talajrétegbe drasztikusan megnő. Ez pedig a főnövény betakarítása után visszamaradt és elszórt gyommagvak magasabb csírázási arányához vezet, amelyet a gazdálkodó egy második menetben végzett műveléssel képes felszámolni."


A szántóföldi tesztek azt mutatják, hogy betakarítás után a Carrier ezen változata által létrehozott magágy, elősegíti a talaj felső rétegében maradt magok csírázását, kelését. Ezenkívül a teljes kivágás és az intenzív keverés képes a kialakult növényzetet egy második menetben megszüntetni, biztosítva ezzel a szántóföldi higiéniát a következő kultúra számára.

A rezisztens gyomnövények, például az ecsetpázsit visszaszorításához a gazdák számára egyre kevesebb eszköz áll rendelkezésre, ennek érdekében kell megoldást találni a mechanikai gyomirtásra.

"A Väderstad 2017-ben alakította ki az ultrasekély talajművelés koncepcióját. 2025-ben elérkeztünk a következő lépésig, fokozva a művelés intenzitását a talaj felső rétegében. Úgy gondoljuk, hogy ez a gép fontos eszköz lesz a rezisztens gyomok, például az ecsetpázsit elleni küzdelemben" – mondta Wolfram Hastolz.

A Carrier új, háromsoros változata kezdetben a 9,25 m széles Väderstad Carrier 925-ön kerül bevezetésre. A tervek szerint később további modellekhez is elérhető lesz. A talajviszonyoktól függően a gép a 450 mm-es CrossCutter Disc vagy a 450 mm-es CrossCutter Disc Aggressive tárcsával szerelhető fel.

A Carrier 925 három CrossCutter Disc sorral szerelt új változata 2024 októberétől lesz elérhető, az első szállítások az év végén kezdődnek.