E heti körkérdésünk témája a tápanyag-utánpótlás, azon belül is a szervestrágya-szórók jellemzőivel és a gépválasztás kritériumaival foglalkozunk. Cikkünkből kiderül, mi alapján érdemes szervestrágya-szórót választani, ahogy az is, hogy a különböző megoldásoknak milyen előnyei vannak, és milyen újítások érhetők el a modern gépekben.

Az Annaburger gépek akár 16-18 méter munkaszélességben is képesek kiszórni a kijuttatandó anyagot – fotó: AXIÁL Kft.

A Kvernelandtól két újdonságot is bemutattunk. Vontatott, nagy munkaszélességű modellekkel bővítette vetőgép kínálatát. A DG II széria két modellből áll, 9, illetve 12 méteres munkaszélességben kapható. A Kverneland új vontatott permetező sorozatot is bemutat az idei Hannoveri AGRITECHNICA-n. Az iXtrack T6-tal új szegmens felé nyit a cég a vontatott permetezők piacán.

Új vetőgép és vontatott permetező  a Kverneland-tól – fotó: Kverneland Group

A Braun Maschinenbau GmbH-val közösen a FENDT az Agritechnica 2019 kiállítás egyik egyedülálló rendszerét mutatja be, amely nagyban leegyszerűsíti a gépkombinációinak vezetését, különösen a közbenső – tengelyek közé szerelt – eszközökkel, növelve a munkaminőséget, és lehetővé téve a korábban nem megvalósítható komplex gépkombinációk használatát. Ezüstérmet nyert a komplex munkagépkapcsolatok automatikus szabályzása a szőlőtermesztésben.

A Braun-Fendt rendszer teljesen átveszi a traktor-eszköz kombináció vezérlését.

A Pöttinger megújította függesztett, oldalsó tárcsás, NOVADISC kaszacsaládját. Az új széria négy modellből áll, 2,2 és 3,46 méteres munkaszélesség között. Az új NOVADISC széria legnagyobb újdonsága, hogy a traktorhoz képest, + 22 és -30 fokos mozgási ívben is képes dolgozni.

Az új NOVADISC széria gátoldalak, töltések kaszálását is könnyen elvégzi – fotó: Pöttinger

Néhány hete nagy meglepetést keltett a CASE IH afrikai és közel-keleti piacra szánt újdonsága, a 4077, 4088 és 4099, típusokból álló 4000-es széria, amely külsőre kísértetiesen hasonlít a Axial-Flow 2366/2377/2388 modellekből álló, egykoron legendás, leköszönt sorozatra.

Az új 4000-es kombájncsalád külső hasonlósága kísérteties az egykori 2300-as sorozathoz - fotó: Case IH

Ahogy korábban beszámoltunk róla, életbe lépett a rendelet, amely a permetező gépek felülvizsgálatát szabályozza. A növényvédelmi tevékenységről szóló rendelet értelmében az Európai Unió területén az árutermelésben használt növényvédelmi gépeken – kivéve a kézi, illetve a háton hordozható növényvédelmi berendezéseket – műszaki felülvizsgálatot kell végezni. A géptulajdonosoknak érdemes minél előbb felkeresniük egy, a műszaki felülvizsgálat elvégzésére jogosult szervezetet a Nébih honlapján közzétett listán és jelentkezni a vizsgálatra.

Azt nem bírságolják meg, aki igazolja, hogy jelentkezett a felülvizsgálatra – fotó: Agroinform.hu

A Tobroco-Giant bemutatta első elektromos meghajtású, kompakt gumikerekes rakodóit. A G2200E és a G2200E X-TRA 48 voltos, 250 Ah-s, lítium-ion akkumulátorral van felszerelve, amelynek minimális kapacitása 12,3 kilowatt. A szinte hangtalan működésű rakodógépeknek két különálló, 6,5 kW teljesítményű motorja van a gép hajtásához és 11,5 kW teljesítményű, a hidraulika rendszer kiszolgáláshoz.

A 2200E rakodó emelőképessége 1650 kg, míg a 2200E X-TRA verzió nagyobb terhet, 2,2 tonnát bír emelni – fotó: Tobroco-Giant

A Lemken ezüstérmet nyert innovációja, az iQblue connect egy sokoldalú, akár utólag is felszerelhető szett, amely a meglévő technológiát intelligens gépekké alakítja át.

Az iQblue connect-e akár utólag is felszerelhető a gépekre.

Nem kevés Steyr és Case IH parkol az Agro-Tipp Kft. tolnai telephelyén, és az erőgépek mellé még ott van a szerviz, és a több 100 millió forint értékű alkatrészraktár.

Sorakozó Case és Steyr módra – fotó: Agroinform.hu

Átadták az Amazone új debreceni telephelyét kedden a helyi Határ úti ipari parkban, a beruházás 400 millió forintba került – mondta az átadáson Kovács Tamás, a cégcsoport magyarországi vállalatának ügyvezetője.

Az Amazonen-Werke Kft. 25 éve van jelen Magyarországon – fotó: Agroinform.hu

Az AXIÁL Kft. akciót hirdet 3 és 4 vasú Grégoire Besson ekékre, amely 2019. november 30-ig, illetve a készlet erejéig tart. Cikkünkben a Grégoire Besson kínálatáról és az ekékkel kapcsolatos tapasztalatokról olvashat.

Az AXIÁL akciója november 30-ig tart – fotó: Agroinform.hu

A helyszín Felsőszentiván, egy kedves kis település, közel 2000 lakossal Bács-Kiskun megyében. Sokan gazdálkodnak a környékben így semmi újdonság nincs abban, ha felbőg egy-egy erőgép, vagy vonul néhány "pótos" az úton, viszont látványban az év egyik napja mégis rendkívüli módon különbözik a megszokott képtől. Ráadásul idén már negyedik alkalommal, hiszen a Dorker Kft. ismét megtartotta népszerű szántóföldi gépbemutatóját.

Az összetéveszthetetlen Giugiaro dizájn – fotó: Agroinform.hu

A Navik Alfa Kft. mezőgazdasági üzletága, a Meződepo a szőlő- és gyümölcsültetvények gépesítésére specializálódott. Kizárólagos forgalmazója többek között az olasz gyártmányú Mark One gyümölcsbetakarítást segítő gépeknek, melyeket az alábbiakban mutattuk be.

A szállítószalag mindig az üzemeltetőnek legoptimálisabb pozícióba állítható.

A Massey Ferguson univerzális felhasználású traktorszériája- az importőr Austro Diesel GmbH év végi akciójában- rendkívül kedvező áron érhető el. Az erőgép kifejezetten a hazai gazdálkodók igényeire lett kialakítva: rugózott mellsőhíd, frontsúlyozás, légfék berendezés és kukorica sorközbe beférő abroncsozás mind az alapfelszereltség részei.

Massey Ferguson 5711 S:  4.4 l-es, 4 hengeres motor / Dyna-4 sebességváltó terhelés alatt kapcsolható összes fokozattal / 55 mázsa önsúly hosszú tengelytávval.