A londoni King’s College egyik PhD-hallgatója fejlesztette ki – a brit Mezőgazdasági és Kertészeti Fejlesztési Testület, az Agriculture & Horticulture Development Board támogatásával – a Growbot nevű mezőgazdasági robotot, aminek olyan egyszerű a kezelése, hogy semmiféle technológiai előképzést nem igényel. Ezzel végül is azon az úton jár az agrárrobot-fejlesztés, amin a személyi számítógépek is végigmentek – írja a Syngenta blog.

Az első házi komputerekbe ugyanis még parancsokat kellett beírni, hogy elvégezzék a feladatot, majd 1984-ben jött az Apple Macintosh. Ez egy radikálisan új grafikus felhasználói felületet mutatott: a felhasználók a szöveges parancsok helyett a monitoron megjelenő asztalon, a munkaműveletek ikonjaira kattintva kezelhették a számítógépet.

A robotok mezőgazdasági terjedése megállíthatatlan.

Például a nyugati tehenészetekben egyre gyakrabban látni olyan robotkarokat, amelyek a tehenek tőgyét fertőtlenítik a fejés előtt.

robot

A robotok mezőgazdasági terjedése megállíthatatlan – fotó: blog.syngenta.hu

A legkritikusabb terület azonban talán a gyümölcsszedés. A képen látható robot kezének két „ujjába” olyan érzékelőket építettek, amelyek utánozzák, ahogyan az ember ösztönösen használja a tapintást, amikor megfog dolgokat. Ennek köszönhetően a kényes termény nem sérül a betakarítás során.