Az Iron Ox salátagyárát egy 720 négyzetméteres raktárban hozták létre, amelyet természetes fény világít be, de talaj helyett a vállalat hidroponikus rendszert vezetett be, amely közvetlenül a gyökérbe szállítja a vizet, a tápanyagokat és az oxigént. A növények 25, nagyméretű tálcához hasonló modulban növekednek, de nem emberek, hanem Angus, a 450 kilogrammos robot gondoskodik róluk – írja a Syngenta blog.

A hidroponikus modulokból az „Agy” nevű felhőalapú rendszer gyűjti adatokat, majd közvetlenül elküldi az információkat Angusnak, aki így tudja, melyik termények/fej saláták  állnak készen a leszedésre. Amikor az Agy azt mondja Angusnak: a 14. modulban éppen beérett a bok choy (bordás kel), a robot odamegy, fogja a több mint három mázsás modult, és viszi a csomagolóba. Ha viszont csak egy-egy növény érett meg a modulban, Angus a kapott koordináták alapján precízen megtalálja.

robot

Angus, a robot – fotó: blog.syngenta.hu

A robot „szeme” ugyanis a sztereó fényképezőgépekhez hasonló, és az így gyűjtött 3D adatok folyamatosan áramlanak az Agyba, amely nemcsak az egyes növények helyét tarja számon, hanem egészségi állapotát is, és ha bármi gyanúsat észlel a leveleken, riasztja Angust, hogy ideje a permetezésnek.

Mentsd el a naptáradba Magyarország precíziós konferenciáját!
PREGA 2019 – Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferencia és Kiállítás
Időpont: 2019. február 19-20.
PREGA SCIENCE – Precíziós Gazdálkodási Tudományos Konferencia
Időpont: 2019. február 19.