Sokszor elhangzott vélemény a hazai zöldségfogyasztásról, hogy nagyon egyoldalú, az egy főre eső éves mennyiség (110-115 kg/fő, gyümölccsel együtt ~200kg/fő) 90%-a mindössze 9-10 növényfajból tevődik össze. Elmozdulás látszik ezen a téren.

Piacokon, zöldségboltokban, de a házikerteket is járva megállapítható, hogy színesebb a kínálat, korábban alig ismert levélzöldségek vásárolhatók, nagyobb a választék a paradicsomfajtákból (fürtös, koktél, szilva alakú, sárga bogyójú fajták stb.) és a hagyományos kúp alakú fehér (TV), valamint a hegyes zöld fajták mellett megnövekedett az érdeklődés a színes paprikák iránt is. Elmondható, hogy a lakosság megkedvelte a kabakosok (tökfélék) családjába tartozó cukkinit, miután sokféle elkészítését átvették az éttermek és háztartások azoktól az országoktól, így az olaszoktól, spanyoloktól és a franciáktól, ahol évtizedek óta jelentős mennyiségben fogyasztják.

A cukkini felhasználási módjai

Hálás növény, mert kis odafigyeléssel a legtöbb kertben megtermeszthető, és lédús, kellemes ízű termése nagyon sok módon elkészíthető. Igaz táplálkozási értéke (vitamintartalma), mint a családhoz tartozó többi zöldségfajnak, alacsony, ugyanakkor kedvező étrendi hatása és alacsony kalóriaértéke miatt ott a helye az étrendünkben.

Fogyasztása és felhasználhatósága nagyon változatos, az olaszok egészen zsenge állapotban, még a virággal együtt megsütik, mások a húshoz hasonlóan panírozzák és kirántják, vannak, akik savanyítva üvegbe rakják, de ismert a főzőtökhöz hasonló főzeléknek való elkészítése is. Ismert a cukkiniből készült hagymás krém és a vegyes savanyúság is.

A cukkini termesztése

Gyors növekedésű, rövid tenyészidejű növény. Palántázását követően már 5-6 hét, magvetést követően 7-8 hét után már szedhető terméseket fejleszt, és ha gondozzuk, folyamatosan öntözzük, fejtrágyázzuk és időnként megpermetezzük, egészen az őszi fagyokig tud teremni.

Lombozata dús, az uborkához hasonlóan karéjozott levelei tüskések, a levélnyél szegletes, erősen bordázott. Vastag, erős elfekvő szárat fejleszt. Mélyre hatoló, orsószerű gyökerei szükség esetén a talaj mélyebb rétegeiből is képesek a nedvességet és a tápanyagokat felvenni.

Kabaktermése hosszú, hengeres, a virágzást követően igen gyorsan, néhány nap után kifejlődik szedhető nagyságúra. Héja lehet sárga, csíkozott vagy sötétzöld, nálunk a fogyasztók ez utóbbit kedvelik (1. kép). Magja nagy, lapított, tojás alakú, vége kihegyesedő, termésenként 5-6 darab, ezermagtömege 150-250 g, csírázóképességét 6-8 évig is megtartja.

cukkini

Nálunk a zöld termésű cukkinifajták a keresettek – fotó: Agroinform

Különböző nagyságban takarítható be. Van, ahol korán, még virággal együtt, 10-15 cm-es hosszúságban, 50-100 g súllyal szedik, és megsütik, esetleg az uborkához hasonló módon savanyítva fogyasztják. Nálunk inkább a középméretűeket (15-20 cm, 100-200 gramm tömeg) és a nagyobb terméseket szedik (20-30 cm, 250-400 g), az ennél nagyobb cukkini a főzőtökhöz hasonlóan gyalulható, és főzeléknek is kiváló, gyorsan elkészíthető.

Környezeti igénye

Környezettel szemben támasztott igénye hasonló, de mondható, hogy teljesen megegyezik: az a kert, ahol az uborka megterem, a cukkini is megnevelhető. Sok meleget igényel! Csírázása ugyan 14-15 0C-on megindul, de csak lassan, vontatottan. Mint a családhoz tartozó legtöbb faj esetében is, gyorsan, optimális ütemben csak 23-25 0C-on kel. A lombozat és a termések kifejlesztéséhez is melegre van szüksége, lehűlések idején leáll a lombképzése, nem fejleszt terméseket. Fényigényesnek tartjuk, de a dinnyéktől eltérően, az uborkához hasonlóan az enyhe árnyékot is elviseli, így gyümölcsösben, szőlősorokban köztesként is ültethető.

Noha erős gyökérzete van, amely képes több köbméternyi talajt is átszőni, nálunk csak öntözött körülmények között javasolt a termesztése. A folyamatos és bőséges vízellátás teszi lehetővé a folyamatos szedését.

cukkini

A cukkini felhasználhatósága nagyon változatos – fotó: Shutterstock

Levegős gyökérközeget igényel, a középkötött és homokos vályogtalajokat kedveli, ettől eltérő homok- és tömör talajok nagy adagú (5-10 kg/m2) szerves trágyával javíthatók a cukkini számára. Tápanyagok közül – más zöldségfajokhoz képest – sok nitrogént igényel, valamivel kevesebb foszfort és káliumot.

Szaporítása

Miután elmúltak a fagyveszélyes hajnalok, május elejétől vethető, illetve a hónap közepétől ültethető. Koraiság miatt előnyösebb a palántázása.

Mint más kabakosnak, így a cukkininek is a szaporítását csak földlabdás (tápkockás és cserepes) palántáról vagy helyrevetéssel javasoljuk. A spárgatökhöz hasonló méretű tenyészterületet igényel, ezért 100x100 cm-nél sűrűbbre, azaz négyzetméterenként egy növénynél többet ne vessük, ne ültessük. Szokás úgynevezett fészekvetést alkalmazni, 2-3 magot egy helyre vetni, és kelés után, ha szükséges, a javasolt növénysűrűségre ritkítani.

Az időjárástól függően viszonylag gyors gyökeresedésnek és lombképződésnek indul, az első virágai is, ha meleg a május, hamar megjelennek. Kezdetben gyakori gyomlálásra, kapálásra, a talaj lazítására van szükség, később nagy leveleivel takarja a talajt, így a kelő gyomok fényhiány következtében gyorsan elpusztulnak.

Folyamatos gondozást igényel, ami rendszeres öntözésből és fejtrágyázásból áll. Főleg jelentős nitrogénigénye miatt kell kéthetente 5 g/m2 hatóanyagnak megfelelő mennyiségű nitrogénműtrágyával (34 %-os ammóniumnitrátból 1,5 dkg/m2-nek felel meg) fejtrágyázni. Tápoldatozással jobban, gyorsabban hasznosulnak a tápanyagok, és kisebb a levelek perzselődésének a veszélye, mint a szilárd formában történő trágyakijuttatás esetén.

Előfordul, hogy egy-egy termés betegséget mutat, szedés vagy ápolás alkalmával megsérül. Ezeket feltétlenül távolítsuk el, mert visszafogják a növényt, lassul vagy le is állhat a hajtásképzés.

Rendszeres öntözést igényel, heti két-három alkalommal 10-15 mm-es (10-15 liter/m2) vízadagot juttassunk ki, nagy melegben szükséges a napi párásítás, 1-2 mm vízmennyiséggel.

Meglehetősen szeretik a levéltetvek, illetve az üvegházi molytetű, és mivel ezek vírushordozó kártevők is, a leggyakoribb betegségét, a vírusfertőzést ezek szállítják.

A szedett termések nagyságától függően akár 5-8 kg/m2 terméssel is számolhatunk!