A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • Ezért tűnnek el a német családi kisgazdaságok

  2019. szeptember 15., 16:00 Gazdaság

  A Müncheni Műszaki Egyetem elemzői szerint 1970-ben még több mint egymillió családi kisgazdaság működött Németországban, amelyeknek ma már csupán egynegyede működik.

 • Elképesztő mértékben növekszik a mezőgazdasági robotok és drónok piaca

  2019. szeptember 15., 13:30 Gépészet

  Egy amerikai elemzők által összeállított jelentés szerint a mezőgazdaságban alkalmazott robotok és drónok globális piaca a jelenlegi 3 milliárd dollárról 2022-ig elérheti a 10 milliárd dollárt.

 • A klímaváltozás miatt 2050-re elveszíthetjük az európai termés 16 százalékát

  2019. szeptember 15., 11:00 Gazdaság

  Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) közelmúltban közzétett jelentése szerint a klímaváltozás miatt 2050-re az európai növénytermesztők elveszíthetik éves termésük 16 százalékát.

 • Kína az állami tartalékok piacra dobásával sem tudja leküzdeni a sertéshúshiányt

  2019. szeptember 15., 10:00 Gazdaság

  Kínának az afrikai sertéspestis-fertőzés által okozott termeléskiesés miatt jelenleg súlyos ellátási gondokkal kell szembenéznie, mivel az állami tartalékok piacra dobásával sem tudja leküzdeni a tartós hiányt sertéshúsból, amely a kínai lakosság alapvető élelmiszertermékének tekinthető.

 • Fontos határidők, új módszerek, aktuális problémák a mezőgazdaságban

  2019. szeptember 15., 09:00 Gazdaság

  A tejtermelők már nem sokáig bírják a növekvő költségeket; elmondjuk, mi a legfejlettebb módszer toxinos takarmány ellen; aktuális kérdések a tarlóápolásban betakarítástól a vetésig; így kell megalapozni a jövő évi jó termést! Az Agroinform.hu heti hírösszefoglalója.

 • Az új tejfeldolgozó naponta közel 25 ezer liter tejet lesz képes feldolgozni

  2019. szeptember 14., szombat 16:40 Gazdaság

  Mintegy 483 millió forintos uniós forrás és több mint félmilliárd forintos saját erő segítségével létesült tejfeldolgozó üzem a Baranya megyei Mágocson. A megvalósításban pedig itáliai szakértelmet vettek igénybe.

 • A brit kormány élelmiszerhiányra számít a Brexit esetén

  2019. szeptember 14., szombat 14:32 Gazdaság

  A legkedvezőtlenebb esetekre kidolgozott brit kormányzati forgatókönyv szerint jelentős kereskedelmi fennakadásokat, egyes élelmiszerekből hiányt okozhat a brit EU-tagság rendezetlen megszűnése.

 • Olaszország csökkenti a paradicsom-termésbecslését

  2019. szeptember 14., szombat 13:50 Kertészet és szőlészet

  Az Olaszország északi és déli részén található feldolgozóüzemekbe érkező friss paradicsom alacsony mennyisége arra késztette az érdekelteket, hogy közel 250 ezer tonnával csökkentsék a kezdeti előrejelzéseiket. A globális termelési előrejelzések 36,7 millió tonna körül mozognak, ami a tervezett kereslet alatt van. A magyarországi termelés...

 • Elindult a génmegőrzési stratégia megvalósítása

  2019. szeptember 14., szombat 13:25 Gazdaság

  Az idén 12,3 milliárd forintos forrás biztosításával indult el a génmegőrzési stratégiában megfogalmazott tervek megvalósítása – ismertette az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára csütörtökön Kaposváron.

 • Kína felfüggeszti egyes amerikai agrártermékek pótvámját

  2019. szeptember 14., szombat 13:17 Gazdaság

  Kína felfüggeszti egyes amerikai agrártermékek – köztük a szójabab és a sertéshús – esetében a pótvámokat, továbbá támogatja amerikai mezőgazdasági termékek beszerzését – jelentette pénteken a Hszinhua kínai állami hírügynökség hivatalos forrásokra hivatkozva.

 • "Élővé kell tenni értékeinket és hagyományainkat"

  2019. szeptember 14., szombat 13:08 Gazdaság

  Értékeink számbavételén túl fontos feladat, hogy élővé tegyük ezeket – jelentette ki az Agrárminisztérium kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztosa pénteken Várpalotán.

 • Megkezdődtek a Szekszárdi Szüreti Napok

  2019. szeptember 14., szombat 12:30 Gazdaság

  Megkezdődtek a Szekszárdi Szüreti Napok, a vasárnapig tartó programsorozatot pénteken Varga Judit igazságügyi miniszter nyitotta meg ünnepélyesen.

 • A romániai mezőgazdaság fejlődését visszaveti az elmaradott infrastruktúra

  2019. szeptember 14., szombat 12:00 Gazdaság

  Kritikusok szerint a romániai mezőgazdaság az infrastruktúra kiépítését és a termékértékesítés szervezését tekintve megrekedt a 19. századi színvonalon.

 • A lengyel borpiac éves forgalma meghaladja a 600 millió eurót

  2019. szeptember 14., szombat 10:00 Gazdaság

  Az európai és tengerentúli nagy bortermelők készek bármilyen mennyiségű és minőségű bort szállítani Lengyelországba. Ennek alapján – a magas nyereség reményében – egyre több lengyel kereskedő akar bekapcsolódni a borimportba, ami azonban komoly nehézségekkel jár együtt.

 • A Corteva hamarosan új és differenciált technológiákat dobhat piacra

  2019. szeptember 13., péntek 16:05 Gazdaság

  A Corteva Agriscience részesedést szerez a Lavie Bio-ban, az Evogene agrobiológiai leányvállalatában. Az ügylet részeként tőkebefektetés és részvénycsere valósul meg: a Corteva által a Taxon Biosciences-ben lévő részvényeket cserélik Lavie Bio részvényekre.

 • Termelői árinformációk – júliusi eredmények

  2019. szeptember 13., péntek 14:25 Gazdaság

  Júliusban ismét egyszámjegyűre mérséklődött a mezőgazdasági termelői árak éves növekedési üteme.

 • Félmilliárdot kap a Rózsakert és a siófoki kikötő környezet-felújításra

  2019. szeptember 13., péntek 11:00 Gazdaság

  Siófok félmilliárd forint kormányzati támogatást kap a tóparti Rózsakert és a siófoki kikötő környezetének felújítására – jelentette be Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója, aki hozzátette: a frekventált helyen lévő Rózsakertet azért kell megújítani, hogy XXI. századi körülmények fogadják az idelátogatókat.

 • Magyar termelőkkel dolgozna együtt az amerikai cég új kabai üzeme

  2019. szeptember 12., csütörtök 11:50 Gazdaság

  Az amerikai Conagen cégcsoport 15 milliárd forintos beruházással épít új gyárat az egykori Agroferm üzem területén Kabán – jelentette be a cégcsoport alapító-elnöke. A gyárban 2020-tól indulhat a mezőgazdasági termények feldolgozása.

 • Lengyel kutatók szárított mézet hoztak létre

  2019. szeptember 12., csütörtök 09:06 Gazdaság

  A lengyel Vidéki Gazdálkodási Főiskola kutatói Dorota Witrowa-Rajchert professzor asszony irányításával olyan szárított (porított) mézet kísérleteztek ki, amely 50-80% természetes méz mellett baktériumölő, roboráló, regeneráló, fájdalomcsillapító, purifikáló és az emberi szervezet ellenálló képességét növelő vegyületeket tartalmaz.

 • Több traktor, kombájn és munkagép fogyott Magyarországon az első fél évben

  2019. szeptember 11., szerda 19:13 Gazdaság

  A cikkből az is kiderül, hogy összesen hány új kombájnt vásároltak a magyar gazdálkodók az első hat hónapban...

 • Az agrártárca kiemelt célja, hogy megvédje a magyar gazdák érdekeit

  2019. szeptember 11., szerda 14:27 Gazdaság

  Az összes tavalyi közbeszerzés majdnem 7 százaléka volt olyan, ami az agrárszektorhoz köthető – mondta Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke.

 • Megerősítik a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. tevékenységét

  2019. szeptember 11., szerda 11:49 Gazdaság

  Megerősítik a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. tevékenységét további 1300 hektár tógazdasággal, ennek köszönhetően a társaság halgazdálkodási feladatait magasabb szinten, hatékonyabban tudja ellátni – jelentette be az agrárminiszter budapesti sajtótájékoztatóján.

 • Nagy István: idén tovább nőtt az agrárexport

  2019. szeptember 09., hétfő 15:03 Gazdaság

  Az agrárminiszter a legfrissebb, 2019. első félévére vonatkozó külkereskedelmi adatokról szólva elmondta, pozitív eredmény, hogy az év első hat hónapjában az agrárexport 11,2 százalékkal növekedett és meghaladta a 4,7 milliárd eurót.

 • Nagy a baj: a tejtermelők már nem sokáig bírják a növekvő költségeket

  2019. szeptember 09., hétfő 11:18 Állattenyésztés

  Az erősödő infláció, az input- és a munkaerőköltségek növekedése egyre nagyobb gondot jelentenek a hazai tejtermelőknek.

 • Bábolna okos gépei és technológiái: 16 VIDEÓ!

  2019. szeptember 08., 10:15 Gazdaság

  Az Agroinform.hu csapata a 32. Bábolnai Gazdanapokon 16 élő videót forgatott, amelyek segítségével most ízelítőt nyújtunk a rendezvényről azoknak a gazdálkodóknak, akik nem jutottak el idén a kiállításra.

Jó tanácsok deszikkáláshoz, kalászostermesztéshez, takarmányozáshoz

Jó tanácsok deszikkáláshoz, kalászostermesztéshez, takarmányozáshoz

2019. szeptember 08., 09:00 Gazdaság

Érdemes deszikkálni? És ha igen, hogyan tegyük? Hogyan termesszek olyan kalászost, amelyre van kereslet a piacon? A cirok a szarvasmarha-takarmányozásban: hogyan etessük? Teljesen betiltják a glifozátot a németek. Rengeteg az őszi károsító. Az Agroinform.hu heti hírösszefoglalója.

 • 7300 fiatal kezdi tanulmányait az Agrárminisztérium intézményeiben

  2019. szeptember 07., szombat 15:28 Gazdaság

  Több mint 7300 fiatal kezdi meg tanulmányait az Agrárminisztérium valamelyik oktatási intézményében – közölte az Agrárminisztérium az MTI-vel.

 • Teljesen betiltják a glifozátot a németek!

  2019. szeptember 06., péntek 14:46 Gazdaság

  2020-tól csökkenti a glifozátot tartalmazó herbicidek használatát a német kormány, 2024. elejétől kezdődően pedig tilos glifozátot használni Németországban – írja a Reuters a német Környezetvédelmi Minisztérium közlése alapján.

 • A magyar gazdálkodók a jövőben könnyebben férhetnek hozzá a digitális tudáshoz

  2019. szeptember 05., csütörtök 16:17 Gazdaság

  A digitális, vagy smart technológia alkalmazásához – amely egy eszköz a magasabb jövedelmezőség, a gazdaságosabb és a kímélőbb mezőgazdasági termelés eléréséhez – komoly tudás szükséges. Ennek összegyűjtése és a gazdálkodóknak átadása fontos feladata és célja a szaktárcának – fogalmazott Bábolnán, a Smart Farm konferencián Feldman Zsolt,...

 • A Bayer AG eladja az állategészségügyi részlegét

  2019. szeptember 05., csütörtök 13:40 Gazdaság

  A német Bayer AG augusztus végén bejelentette, hogy a közeli jövőben 7,6 milliárd dollárért eladja az Elanco Animal Health amerikai vállalat részére a cég állategészségi üzletágát, amely 2018-ban 1,8 milliárd dolláros forgalmat bonyolított.

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Amerikai Egyesült Államok: szója - termelés 2019 előrejelzés: 98,9 millió tonna (-20% vs 2018) (Oil World, 2019-09-13)

EU-28: napraforgóolaj - termelés 2019/2020 előrejelzés: 3,6 millió tonna (+2% vs 2018/2019) (Oil World, 2019-09-13)

EU-28: repceolaj - termelés 2019/2020 előrejelzés: 9,5 millió tonna (-4% vs 2018/2019) (Oil World, 2019-09-13)

Oroszország: búza - betakarítás szeptember 12-ig 21,6 millió hektáron, a tervezett terület 77%-án végeztek a munkákkal; betakarított termésmennyiség: 67,1 millió tonna (Orosz mezőgazdasági minisztérium, 2019-09-13)

Oroszország: árpa - betakarítás szeptember 12-ig 7,4 millió hektáron, a tervezett terület 85%-án végeztek a munkákkal; betakarított termésmennyiség: 19,3 millió tonna (Orosz mezőgazdasági minisztérium, 2019-09-13)

[bezárás x]