A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
Kiszolgáltatottak a termelők – hatalmas válságban a magyar húspiac?

Kiszolgáltatottak a termelők – hatalmas válságban a magyar húspiac?

2020. május 27., szerda 12:49 Állattenyésztés

Olcsó importhúsok árasztják el Európát, sertéspestis és madárinfluenza tizedeli az állományt, ráadásul a koronavírussal járó korlátozások felforgatták az egész húspiacot.

 • Ismét Business Superbrands díjat nyert az Agrofeed

  2020. május 27., szerda 11:34 Gazdaság

  Idén tizenharmadik alkalommal ült össze a jelenleg 22 tagú, független szakemberekből álló bizottság, amely az Agrofeed márkát érdemesnek találta a Business Superbrands 2020 védjegy viselésére – olvasható az Agrofeed Kft. közleményében.

Betarthatatlan szabályok vagy valódi megoldások? – miről szól a Termőföldtől az Asztalig Stratégia?

Betarthatatlan szabályok vagy valódi megoldások? – miről szól a Termőföldtől az Asztalig Stratégia?

2020. május 26., kedd 16:15 Gazdaság

Az elmúlt napokban nagy port kavart az Európai Bizottság által bemutatott, fenntartható mezőgazdaságról és élelmiszeriparról szóló tervezet, ezért most röviden összefoglaltuk milyen intézkedéseket is tartalmaz a Termőföldtől az Asztalig Stratégia.

 • Amerikai kutatók megfejtették a rettegett gyom rezisztenciájának titkát

  2020. május 26., kedd 16:00 Gazdaság

  Pusztán a disznóparéj szó hallatán kirázza a hideg a gyapot- és szójatermelőket. A gyom óriási károkat tud okozni és egyre ellenállóbbá válik a gyomirtó szerekkel szemben. A Clemsoni Egyetem genetikusai viszont most azt állítják felfedezték a növény rezisztenciájának titkát.

 • #maradjotthon – májusban?

  2020. május 26., kedd 15:16 Gazdaság

  Más években ilyenkor egyik rendezvényről megyünk a másikra, egymást érik a termékbemutatók, kiállítások és konferenciák. Hol rekkenő hőségben, hol egymás autóját a sárból kituszkolva járjuk a határt, régen látott és újdonsült ismerősökkel folytatunk jóízű beszélgetéseket, kicseréljük tapasztalatainkat. De ami most történik, arra senki sem...

 • Törékeny egyensúly a bárányárakban

  2020. május 26., kedd 11:13 Gazdaság

  A visszaeső kereslet kínálatcsökkenéssel párosult, ami lehetővé tette, hogy a piac viszonylag rugalmasan tudjon alkalmazkodni a kialakult helyzethez.

 • Komoly változások a húsárakban – jelentős visszaesés jöhet

  2020. május 26., kedd 10:12 Gazdaság

  A koronavírus-járvány mellett az afrikai sertés pestis és a madárinfluenza is sújtja a hústermelőket. A kereslet visszaesésével túlkínálat lépett fel a húspiacon, így a gazdák sokszor önköltség alatt kénytelenek értékesíteni termékeiket.

 • Az üzemanyagárak szép lassan közelítenek a 350 forintos lélektani határhoz

  2020. május 26., kedd 09:00 Gazdaság

  A benzin literenkénti átlagára 7, a gázolajé 6 forinttal emelkedik szerdától.

 • Aki eddig nem készítette fel a kombájnját, még nincs elkésve

  2020. május 26., kedd 08:48 Gazdaság

  Az utolsó előtti pillanatban vagyunk, de még nincs késő. Alkatrészekből hazánkban nincs hiány, a szállítmányok folyamatosan érkeznek. Az agrárium legfrissebb híreivel jelentkezik az Agroinform Híradó.

 • Ötszáz éve nem volt a jelenlegihez mérhető szárazság Csehországban

  2020. május 25., hétfő 15:00 Gazdaság

  Az összegyűjtött adatok szerint a jelenlegi száraz időszak, amely a Cseh Köztársaságban 2015 óta tart és még mindig nem ért véget, az elmúlt 500 évben a legrosszabb.

 • Dübörög a precíziós betakarítási technológiák piaca

  2020. május 25., hétfő 10:31 Gazdaság

  Kevesebb mint 10 év alatt meg fog duplázódni a precíziós betakarítási technológiák világpiaci értéke. A technológiai eszközök gyártásában és alkalmazásában jelenleg Észak-Amerikáé a vezető szerep, de rohamosan fejlődik Ázsia csendes-óceáni térsége is.

 • 800 kiló szalmonellás csirkemáj jutott Magyarországra

  2020. május 25., hétfő 09:37 Gazdaság

  A fertőzött lengyel áruból két magyar kereskedőhöz is szállítottak.

 • Jelentősen javult a Welsh bárányhús eltarthatósági ideje

  2020. május 24., 13:45 Gazdaság

  Az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott Welsh bárányhús átlagos eltarthatósági idejének jelentős növelése javíthatja az ágazat hosszú távú versenyképességét.

 • A munkáltatók kötelességei az idénymunkások alkalmazásával kapcsolatban

  2020. május 24., 13:29 Gazdaság

  A munkáltatóknak garantálniuk kell a nemzeti hatóságok által meghatározott társadalmi távolságtartási szabályokat, valamint az egészségvédelmi és biztonsági intézkedéseket mind a munkakörnyezetben, mind a munkavállalók elhelyezésével kapcsolatban.

 • Megnyílt az autós termelői piac

  2020. május 24., 10:00 Gazdaság

  A helyi termékek mindig a helyi gazdaságot erősítik és sok-sok család megélhetését jelentik – mondta az agrárminiszter szombaton a Pest megyei Bagon.

Veszélyben az európai mezőgazdaság jövője?

Veszélyben az európai mezőgazdaság jövője?

2020. május 24., 09:00 Gazdaság

Az európai gazdákat irreális szabályok betartására köteleznék; sikerrel zárult az egységeskérelem-beadás első szakasza; az EU a növényvédőszer-használatot 50%-kal, a műtrágya-használatot 20%-kal csökkentené; a termények 40%-a sosem jut el a fogyasztókhoz. Az Agroinform.hu heti hírösszefoglalója.

 • Így juthat versenyelőnyhöz a hazai mezőgazdaság

  2020. május 23., szombat 18:00 Gazdaság

  A cél az, hogy minden területen nőjön a magyar élelmiszerek felhasználásának aránya, mert így juthat versenyelőnyhöz a hazai mezőgazdaság – mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke az M1 aktuális csatornán.

 • Miben más az import eper, mint a hazai?

  2020. május 23., szombat 16:33 Gazdaság

  Napjainkra az olyan fogalmak, mint nyári gyümölcs, őszi gyümölcs, ennek-annak a szezonja, gyakorlatilag megszűnőfélben vannak, hiszen a piacok és élelmiszerüzletek kínálatában szinte mindig minden kapható. Vajon honnan kerül télen, kora tavasszal szamóca a boltok polcaira? Vajon érdemes-e megvárni a vásárlással, amíg beérik a hazai...

 • Háromszáz kiállítót és harmincezer látogatót várnak a Farmer Expóra

  2020. május 23., szombat 16:29 Gazdaság

  Nem marad el az idei Farmer Expó, a szervezők háromszáz kiállítót és harmincezer látogatót várnak augusztus 18-21. között a Debreceni Egyetem (DE) Böszörményi úti campusára – közölte Vaszkó László vásárigazgató csütörtökön az MTI-vel.

 • A különadó nem áthárítható a beszállítókra

  2020. május 23., szombat 16:24 Gazdaság

  Az agrárkamara több áruházi beszállítótól úgy értesült, hogy egyes áruházláncok az általuk a veszélyhelyzet idején fizetendő kiskereskedelmi különadót a mezőgazdasági, élelmiszeripari beszerzési árak letörésével akarják ellensúlyozni, ami tisztességtelen forgalmazói magatartásnak minősül – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági...

 • Újabb fejlesztések valósulhatnak meg a Magyar Falu Program forrásaiból

  2020. május 23., szombat 12:59 Gazdaság

  A Magyar Falu Program idei pályázati forrásaiból újabb jelentős beruházások segíthetik a vidék népességmegtartó erejének növelését – jelentette ki a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos Szilvásváradon.

 • Bővült a Hungarikumok Gyűjteménye

  2020. május 23., szombat 08:49 Gazdaság

  A csíksomlyói pünkösdi búcsú és kegyhely, a klasszikus magyar szablyavívás, a szőregi rózsatő és a tiszavirágzás is bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe, emellett a Magyar Értéktár is nyolc tétellel bővült – mondta el Nagy István agrárminiszter a Hungarikum Bizottság 25. jubileumi ülésén.

A Kirovec traktoroktól az űrtechnológiáig

A Kirovec traktoroktól az űrtechnológiáig

2020. május 22., péntek 21:42 Gazdaság

A gazdálokók már űrből követhetik nyomon, milyen állapotban vannak a növénykultúráik és milyen változások történtek az állományban. Az agrárium legfrissebb híreivel jelentkezik az Agroinform Híradó.

Zöld utat kapott az agrármentőcsomag: június végétől kezdődhet a kérelembeadás

Zöld utat kapott az agrármentőcsomag: június végétől kezdődhet a kérelembeadás

2020. május 22., péntek 09:31 Gazdaság

25 milliárd forintnyi többletforrás felhasználásával az Agrárminisztérium több olyan támogatási konstrukciót hirdet meg, amelyek segítik a mezőgazdasági termelőket, termelői szervezeteket és élelmiszeripari vállalkozásokat a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak kezelésében.

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE

[bezárás x]