Gazdasági hírek

A gazdasági hírek rovatunkból értesülhetsz a legfontosabb mezőgazdasági történésekről, eseményekről és határidőkről. Ismerd meg az agrárpiac helyzetét Magyarországon és külföldön egyaránt! Kövesd a legfontosabb agrár híreket és legyél naprakész a gazdasági hírekben!
A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
Őstermelők, családi gazdaságok adózása: sorra vettük a változásokat!

Őstermelők, családi gazdaságok adózása: sorra vettük a változásokat!

2020. október 21., szerda 17:09 Gazdaság

Idén ősszel révbe érhet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által kezdeményezett javaslatcsomag, mely az őstermelők és a családi gazdálkodások adóterheit és adminisztrációs kötelezettségeit hivatott csökkenteni. Az új szabályoktól a magyar gazdák beruházási kedvének növekedését, ezáltal az agrárium versenyképességének erősödését várják....

 • Ötödjére is MagyarBrands díjas a Bábolna Takarmány

  2020. október 21., szerda 16:10 Gazdaság Sajtóközlemény

  A „Kiváló Üzleti Márka” kategóriában idén is – immár ötödik alkalommal – MagyarBrands díjat nyert a Bábolna Takarmány.

 • Itt vannak a számok: javultak az magyar agrárium kilátásai

  2020. október 21., szerda 15:43 Gazdaság Sajtóközlemény

  Az előző negyedévi, 27,5-es pontértékről 30,5-re emelkedett a Takarék AgrárTrend Index értéke. Az élelmiszer-kiskereskedelmi forgalom jelentős mértékű bővülése jótékonyan hatott az egyes termékpályák szereplőire, továbbá a vendéglátóhelyek újranyitása is javuló hangulatot eredményez az agráriumban.

Örülhetnek a gazdák! A búza és a kukorica ára folyamatosan emelkedik!

Örülhetnek a gazdák! A búza és a kukorica ára folyamatosan emelkedik!

2020. október 21., szerda 15:24 Gazdaság

Nem áll meg az áremelkedés a gabonapiacon.

Nem lesz karácsonyfa? – Végleg eltűnik a lucfenyő hazánkból

Nem lesz karácsonyfa? – Végleg eltűnik a lucfenyő hazánkból

2020. október 19., hétfő 14:56 Erdő- és vadgazdálkodás

Évek óta sok szó esik erdészeti körökben arról, hogy a lucfenyő-erdők pusztulása jelentős károkat okoz az erdőgazdálkodásban. Ha esetleg szántónk van, mondhatjuk, hogy „engem nem érdekel”, de az biztos, hogy a telepített és a természetes erdők is a biológiai egyensúly szerves részét képezik, a fák és erdők ökológiai haszna vitathatatlan.

 • 6 dolog, amiért a tojásevés segít megőrizni az egészségedet

  2020. október 19., hétfő 10:48 Gazdaság Hirdetés

  A tojás mindennapjaink része már az ősidők óta, szinte mindig találkozunk vele, fogyasztjuk és felhasználjuk valamilyen formában. De sokan nem ismerjük valójában, hogy mit is rejt a tojáshéj. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy miért érdemes tojást fogyasztani.

 • Újra változnak a hazai üzemanyagárak

  2020. október 19., hétfő 10:45 Gazdaság

  Szerdától a benzin és a gázolaj árában is változások jönnek.

 • Továbbra is gondot okoz a borsodi folyók áradása

  2020. október 18., 16:14 Gazdaság

  A Hernád és a Sajó áradása továbbra is gondot okoz Borsod-Abaúj-Zemplén megyében: a víz településeket zár el, utakat áraszt el; a Halmaj és Hernádkércs közötti útszakaszt meg tudták nyitni vasárnap délelőtt.

Új pályázatok, új módszerek, új adózási szabályok – a hét legfontosabb hírei

Új pályázatok, új módszerek, új adózási szabályok – a hét legfontosabb hírei

2020. október 18., 09:00 Gazdaság

Módosult a nitrátrendelet; a legfontosabb októberi teendők a kertben; ötmilliárdos keret nyílik kisvállalkozásoknak; itt a beígért támogatás az öntözési közösségeknek; az Országgyűlés előtt az új adózási szabályok. Az Agroinform.hu heti hírösszefoglalója.

 • Megduplázódott a hazai nyúlfogyasztás

  2020. október 17., szombat 15:11 Gazdaság

  Az elmúlt három évben megduplázódott a hazai nyúlfogyasztás – közölte az agrárminiszter szombaton, a Csak nyúl elnevezésű 17. debreceni nyúlfesztivál megnyitóján.

 • Több mint fél millió embernek elegendő ételt dobunk a kukába évente

  2020. október 16., péntek 12:40 Gazdaság

  A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kutatása szerint évente több mint 600 millió adag élelmiszert pazarolunk el a háztartásainkban Magyarországon. Ez a mennyiség több mint félmillió ember teljes körű éves élelmezését fedezné. A veszteség pénzben kifejezett értéke pedig több mint 170 milliárd forint, vagyis fejenként 18 000...

 • A ruhánkkal terjesztjük a gyommagvakat, amik még a mosógépet is túlélik

  2020. október 16., péntek 09:55 Gazdaság

  Az emberek nagy számban és messzire terjeszthetnek növényi magokat a ruházatukon, amelyek még a gépi mosást követően is megőrizhetik csíraképességüket, így tudtunkon kívül szerepünk lehet a növényfajok terjesztésében – állapítják meg az Ökológiai Kutatóközpont munkatársai legújabb kutatásukban.

 • Országos kampány indult a halfogyasztás ösztönzésére

  2020. október 16., péntek 08:31 Gazdaság Sajtóközlemény

  A „HalPéntek” és a „Kapj rá!” halfogyasztási kampányok mellett az Agrárminisztérium kiemelt figyelmet fordít a halhúsminőségi kérdésekre. A „HalPéntek” sajtótájékoztatóján ismertetett eredmények szerint a „Kapj rá!” kampány piackutatása azt mutatja, egyre többen választják az édesvízi halakat.

 • 5 tipp, amire érdemes figyelni egy biogázüzem esetében

  2020. október 16., péntek 07:09 Gazdaság

  A biogáz-technológia nagyon rugalmas, alkalmazásával a legkülönfélébb szerves anyagokból gáz halmazállapotú energiahordozót lehet előállítani. Aki rugalmasan irányítja biogázüzemét, annak foglalkoznia kell az üzemirányítás különféle szempontjaival. Ez nemcsak a piaci árakról szól, hanem a rendszer technikai know-how-járól is. 5 tipp,...

A mai nap a vidéki nőké!

A mai nap a vidéki nőké!

2020. október 15., csütörtök 17:07 Gazdaság

A vidék mint társadalmi, gazdasági és kulturális rendszer a mindennapi élet alapjait teremti meg annak a csaknem 100 ezer nőnek a szerepvállalásával, akik a mezőgazdaságban és az ahhoz tartozó ágazatokban dolgoznak. Munkájuk gyakran nehéz fizikai tevékenység, amiért nem mindig kapják meg a méltó elismerést, az ENSZ Közgyűlése ezért...

 • Egy új módszer képes azonosítani a génszerkesztett haszonnövényeket

  2020. október 15., csütörtök 10:28 Gazdaság Sajtóközlemény

  A GMO-mentes élelmiszerekért dolgozó civil szervezetek csoportja és egy élelmiszerkereskedelmi vállalat jelentette be a világon az első olyan molekuláris (qPCR) módszer kifejlesztését és közzétételét, amely alkalmas génszerkesztéssel létrehozott haszonnövény kimutatására.

 • Tovább csökken a benzin ára

  2020. október 15., csütörtök 08:48 Gazdaság

  A gázolaj átlagára most változatlan marad.

 • Strapabíróbb lesz az új iPhone

  2020. október 14., szerda 15:33 Gazdaság

  Tim Cook, az Apple vezérigazgatója kedd esti bejelentésénél a szokásától eltérően nem húzta az időt az Apple eredményeinek bemutatásával, hanem szinte azonnal a lényegre tért és prezentálta azt, amire az egész világ vár: 4 új iPhone modell mellett még egy-két izgalmas újdonságot.

 • Így lesz vonzó a magyar fiatalok számára az agrárhivatás

  2020. október 14., szerda 13:29 Gazdaság Sajtóközlemény

  Nem képzelt, hanem valódi problémával állunk szemben, amikor a fiatal gazdák jövőképét vizsgáljuk. A magyar agrártársadalom nyilvánvaló felelőssége az új szakemberek kinevelése és integrálása a hazai és a külföldi minőségi élelmiszertermelés számára.

 • Eljött a mezőgazdasági robotok ideje?

  2020. október 14., szerda 13:03 Gazdaság Sajtóközlemény

  Az agrárium jelenét és jövőjét két tényező alakíthatja. Egyrészt az adatalapú digitális technológiák alkalmazása, másrészt a technológiai eszközök széles körű használata utat nyithat a robotikának és a mesterséges intelligencia agrárcélú felhasználásának. A koronavírus-járvány hatására ezek a fejlesztések most új lendületet vehetnek és...

 • Már az Országgyűlés előtt az új adózási szabályok

  2020. október 14., szerda 09:55 Gazdaság Sajtóközlemény

  A parlament elé került az őstermelői és családi gazdasági rendszer átfogó reformjáról szóló törvényjavaslat, amelyet a következő hetekben vitatnak meg a képviselők.

 • Jégmeleg gazdaságok – a jégfűtés lehetőségei

  2020. október 14., szerda 08:54 Gazdaság

  Nehéz elképzelni a fűtést gáz, olaj és szinte áram nélkül. De a jég-energiatároló lehetővé teszi ezt. Alapvető elve a hő kinyerése a talajból, a vízből és a környező levegőből.

 • Felpezsdült a használt mezőgazdasági gépek piaca

  2020. október 13., kedd 16:36 Gazdaság

  Miközben az új mezőgazdasági gépek forgalma jelentősen visszaesett 2020 második negyedévében, a használt géppiac tekintélyes növekedést produkált.

 • Több mint duplájára nőtt a hazai biogazdálkodók száma négy év alatt

  2020. október 13., kedd 16:03 Szántóföld

  A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elemzése szerint 2015 és 2019 között 2,6-szorosára nőtt a biogazdálkodással foglalkozók száma. A bevont területek mérete is duplájára nőtt ez idő alatt.

A lepkét vagy a gazdát védjük? Agrár-környezetgazdálkodás a gyakorlatban

A lepkét vagy a gazdát védjük? Agrár-környezetgazdálkodás a gyakorlatban

2020. október 13., kedd 14:04 Támogatások - pályázatok

Az agrár-környezetgazdálkodás (AKG) olyan agrárpolitikát és a hozzá tartozó intézkedéseket jelent, amely a környezet, a gazdaság és a társdalom céljait egyszerre szolgálja, ráadásul hosszú távon is fenntartható. De hogyan is működik ez a gyakorlatban? Vajon tényleg választani kell? Egy őrségi gazdálkodóval beszélgettünk.

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE

[bezárás x]