A hír megjelenési dátuma:
1 hét
1 hónap
3 hónap
1 év
 • A klímaváltozás hatásainak mérséklése a legsürgetőbb feladat

  2019. október 19., szombat 14:00 Gazdaság

  A mezőgazdaság előtt álló kihívások közül a klímaváltozás hatásainak kivédését vagy mérséklését jelölte meg a legsürgetőbb feladatnak Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a 4. Magyarország-Latin-Amerika Fórumon, ahol az agrárkutatást érintő innováció, az öntözés és vízgazdálkodás, a haltenyésztés, az erdészet,...

 • Az agrár-külkereskedelem egyenlege 20 százalékkal javult az első fél évben

  2019. október 19., szombat 12:49 Gazdaság

  A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek kivitele 4714 millió euró, behozatala 3042 millió euró volt az első fél évben, az export 11,2 százalékkal, az import 6,8 százalékkal nőtt, az agrár-külkereskedelem aktívuma 1672 millió euró volt, 279 millió euróval, 20 százalékkal több, mint 2018 első fél évében.

 • Valószínűleg a KAP új rendszere még 2021 elején sem indulhat el

  2019. október 19., szombat 12:00 Támogatások - pályázatok

  A magyar kormány elkötelezett amellett, hogy a mezőgazdaságnak nyújtott európai uniós támogatások és az átmeneti nemzeti támogatások 2020 után is megmaradjanak – jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének (Madosz) jubileumi konferenciáján pénteken...

 • Az agrárium legégetőbb problémája: az öröklés

  2019. október 18., péntek 15:56 Gazdaság

  Minél hamarabb megoldást igényel az agráröröklés kérdése, mert e nélkül továbbra is versenyhátrányban maradunk Nyugat-Európával szemben.

 • A NAV közzétette a novemberben elszámolható üzemanyagárakat

  2019. október 18., péntek 13:10 Gazdaság

  A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közzétette honlapján a fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolásban novemberben alkalmazható üzemanyagárakat.

 • A brazil mezőgazdasági kutatóintézet kész magyar kutatókat fogadni

  2019. október 18., péntek 11:09 Gazdaság

  Nagy István elmondta, Magyarország felajánlja tudományos bázisát, hogy ezzel hozzájáruljon az élelmezéssel kapcsolatos kérdések megoldásához.

Így lehet sikeres agrárvállalkozást építeni Magyarországon

Így lehet sikeres agrárvállalkozást építeni Magyarországon

2019. október 18., péntek 11:06 Gazdaság

Kitalálni valami újat, beletalálni egy réspiacba, nem csak szimplán lemásolni valamilyen más vállalkozást, egyben rögtön konkurenciát teremtve saját magunknak is.

 • Mi terem a neten? – avagy a marketinges sikerekhez a jövő irányait is kutatni kell

  2019. október 17., csütörtök 16:46 Gazdaság

  Mi terem a neten, avagy hogyan tudunk lépést tartani marketing és online vonalon, ebben a rohamosan változó digitalizációs világban? E szavakkal kezdte megnyitó beszédét Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum (AMC) „Mi terem a neten?” című konferencián, amelyet partnerségben az AMC-vel az az Agroinform szervezett.

 • Mezőgazdasági együttműködés Magyarország és Ciprus között

  2019. október 17., csütörtök 16:12 Gazdaság

  A megállapodás keretében Cipruson modern webalapú magyar szoftveres megoldást alkalmaznak majd mezőgazdasági adatszolgáltatásra.

 • Mesterséges húst állítanak elő spenótlevelek alapján

  2019. október 17., csütörtök 13:02 Gazdaság

  A „húskészítés” során a spenótlevél cellulózvázára csirkeizomsejteket visznek fel, amelynek eredményeként egy teljesen új „húskészítmény” jön létre. A mesterséges hús kialakulása 3 hétig tart, vagyis sokkal gyorsabb, mint egy csirke felnevelése.

 • Több tonna illegális növényvédő szert foglalt le a Nébih

  2019. október 17., csütörtök 10:40 Gazdaság

  Több mint 2,2 tonna problémás növényvédő szert találtak egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei üzletben.

A vízválság felé rohan az emberiség

A vízválság felé rohan az emberiség

2019. október 17., csütörtök 08:43 Gazdaság

Magyarországon nyit európai központi irodát a Globális Zöld Növekedési Intézet; Európa első vízalapját indította el az MFB; a magyar vízipari tudástőke exportképes termék; magyar fejlesztésű talajkondícionáló készítményt mutattak be – szemelvények a Víz Világtalálkozó mai eseményeiből.

 • Több mint ötven tonna élelmiszert szállítottak át Budapesten az élelmezési világnapon

  2019. október 16., szerda 17:00 Gazdaság

  Több mint ötven tonna, 20 magyar és nemzetközi cégtől érkezett, rászoruló családoknak szánt ételadományt szállított keresztül Budapest belvárosán egy teherautókonvoj szerdán az élelmezési világnap alkalmából.

 • A fiatalokat fel kell készíteni a mezőgazdaság digitális átalakulására

  2019. október 16., szerda 15:43 Gazdaság

  Az agrárium iránt érdeklődő fiatalok felsőoktatási képzésében a technológiai és az agrárszakmai tudás átadása egyaránt fontos; a fiatalokat fel kell készíteni az agrárium digitális átalakulására, hogy Magyarország aktív részese lehessen a szektorban zajló technológiai robbanásnak – mondta az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős...

 • Állítsuk meg az élelmiszer-pazarlást!

  2019. október 16., szerda 15:20 Gazdaság

  Az élelmezési világnapot az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, vagyis a FAO egy magyar javaslat alapján 1976 óta minden évben megtartja.

 • Három év óta a legnagyobb mértékben estek vissza a termelői árak Kínában

  2019. október 16., szerda 15:00 Gazdaság

  Három év óta a legnagyobb mértékben estek vissza a termelői árak Kínában szeptemberben, egyre szítva azokat az aggodalmakat, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi háború és a gyengülő belső kereslet hatásait nyögő feldolgozóipar lassulása tovább fékezi a világ második legnagyobb gazdaságának növekedését.

 • Megváltozott a KTF-kérelmezés menete

  2019. október 16., szerda 12:00 Gazdaság

  Elengedhetetlen, hogy a gazdálkodó pontosan tudja, hogy az általa gyártott vagy forgalmazott termék milyen vámtarifaszám alá tartozik, fokozottan igaz ez, ha export-import ügyletről van szó, ugyanis a vámeljárások során ennek megadása kötelező.

 • A tartástechnológiának nincs hatása a tojás minőségére

  2019. október 16., szerda 11:00 Gazdaság

  A tojást és a tojástermelést övező tévhitek, előítéletek eloszlatása és a fogyasztás ösztönzése érdekében kampányt indít a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Tojásszövetség. Utóbbi ezen kívül hosszú távú stratégiát is készít.

 • Indiával az öntözés kapcsán jó együttműködési lehetőségek kínálkoznak

  2019. október 16., szerda 10:00 Gazdaság

  Nagy István agrárminiszter hivatalában fogadta a Török Köztársaság mezőgazdasági és erdészeti miniszterét, India vízügyi miniszterét és az Iráni Iszlám Köztársaság nagykövetét. A kétoldalú tárgyalások során a kereskedelmi lehetőségek bővítéséről és az öntözés potenciális együttműködési területeiről, valamint ezek fejlesztésének lehetséges...

 • Létrejön az ország ötödik legnagyobb bankja

  2019. október 15., kedd 14:06 Gazdaság

  Tizenegy takarékszövetkezet és két bank egyesül a Takarékbankban, amely 1,1 millió ügyfelet szolgál ki.

 • A learatott termény 14%-a megy veszendőbe azelőtt, hogy kereskedelmi forgalomba kerülne

  2019. október 15., kedd 09:10 Gazdaság

  Nemcsak az élelmiszerveszteség, a pazarlás is hatalmas: 820 millió éhező ember mellett rengeteg ételt dobunk ki.

 • A legtöbb gazdálkodó nem gondol időben a generációváltásra

  2019. október 14., hétfő 16:14 Gazdaság

  Egyre növekvő gondot okoz a munkaerőhiány a mezőgazdaságban is, ráadásul az itt foglalkoztatottak mindössze 6 százalékát teszik ki a 35 évnél fiatalabbak. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a küszöbön álló generációváltás is nehézségekkel jár, és indokolatlanul elhúzódik.

 • Zöldség-gyümölcs feldolgozásról tanulhatunk az ingyenes programsorozaton

  2019. október 14., hétfő 14:43 Gazdaság

  A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága az ingyenes szakmai programsorozata keretein belül meghirdeti a „TANULJUNK EGYÜTT! - Zöldség-gyümölcs feldolgozás” rendezvénysorozatát.

 • A rovarfehérje hasznosításával növelhetné az EU az önellátást a takarmányozásban

  2019. október 14., hétfő 12:34 Állattenyésztés

  A rovarok az egyetlen olyan fehérjeforrás, amely jelentősen javíthatja az önellátás mértékét az Európai Unióban – erre jutott a Párizsi Mezőgazdasági Minisztérium Élelmezési, Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Általános Tanácsa.

 • A glifozát betiltása 30 milliárd euróba kerülhet Németországnak

  2019. október 14., hétfő 11:34 Gazdaság

  Berlin nagy horderejű intézkedéseket jelentett be az ország csökkenő rovar- és beporzópopulációinak védelme érdekében, amelynek része a vitatott gyomirtó, a glifozát 2023-ig történő fokozatos megszüntetése.

 • A valaha volt legnagyobb dugót okozta a holland gazdák tiltakozása

  2019. október 14., hétfő 10:59 Gazdaság

  Nagyobb megbecsülést követelve, traktorral érkező farmerek tódultak az utcákra, és váltották ki a valaha tapasztalt legnagyobb reggeli forgalmi dugót, amely a helyi autós szervezet szerint 1136 kilométerre terjedt ki.

 • Ezek a legveszélyesebb zárlati károsítók

  2019. október 13., 11:17 Gazdaság

  Az Európai Bizottság jegyzéket tett közzé azon húsz kiemelten veszélyes, úgynevezett zárlati károsítónak minősülő növényi kártevőről, amelyek gazdasági, környezeti és társadalmi hatása a legsúlyosabb az Európai Unió területén.

 • Új szabályozás és a sajtkultúra fejlesztése a középpontban

  2019. október 13., 09:59 Gazdaság

  A kormány és a sajtkészítők közös feladata a magyar sajtkultúra fejlesztése, a magyar sajtkülönlegességek bemutatása, hiszen "a magyar sajt közös ügyünk"– mondta az AM mezőgazdaságért felelős államtitkára a VII. Magyar Sajtmustra megnyitóján Budapesten.

Ideje a lemosó permetezésnek, érkeznek a kifizetések, támadnak a mikotoxinok!

Ideje a lemosó permetezésnek, érkeznek a kifizetések, támadnak a mikotoxinok!

2019. október 13., 09:00 Gazdaság

A talajvizsgálat kötelező, de megéri az árát; eddig kétezer vaddisznó pusztult el sertéspestisben Magyarországon; összeomolhat a búzatermesztés a század végére; hogyan biztosítsuk be magunkat okosan fagykár ellen; miért fontos az őszi lemosó permetezés? Az Agroinform.hu heti hírösszefoglalója.

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE

Növényvédő szer kereső

Terményárak

Ukrajna: kukorica - betakarítás október 17-ig 2,55 millió hektáron, a tervezett terület 51%-án végeztek a munkákkal; betakarított termésmennyiség: 16,66 millió tonna (Ukrán mezőgazdasági minisztérium, 2019-10-18)

Ukrajna: napraforgó - betakarítás október 17-ig 5,38 millió hektáron, a tervezett terület 92%-án végeztek a munkákkal; betakarított termésmennyiség: 13,00 millió tonna (Ukrán mezőgazdasági minisztérium, 2019-10-18)

Ukrajna: szója - betakarítás október 17-ig 1,36 millió hektáron, a tervezett terület 86%-án végeztek a munkákkal; betakarított termésmennyiség: 3,19 millió tonna (Ukrán mezőgazdasági minisztérium, 2019-10-18)

Kazahsztán: árpa - export 2018/2019: 1,7 millió tonna (+27% vs 2017/2018) (UkrAgroConsult, 2019-10-17)

Világ: napraforgó - termelés 2019/2020 előrejelzés: 53,6 millió tonna (+2% vs 20018/2019) (Oil World, 2019-10-11)

[bezárás x]