A Gordius Solutions Tender Kft. pályázatírója hívta fel a figyelmet arra a jelenlegi információk szerint 2024. február elsején induló pályázati lehetőségre, melynek keretében elektromos autót lehet beszerezni. A pályázatot 2025. március 31-ig lehet benyújtani, mutatjuk a további részleteket:

Ki pályázhat?

Magyarországon székhellyel vagy az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarországon fiókteleppel, magyar adószámmal rendelkező gazdasági társaságok és egyéni vállalkozások. Gépjárműkölcsönzéssel és gépjármű-kereskedelem foglalkozó vállalkozások nem pályázhatnak. Támogatható vállalkozások GFO kód szerint: 113; 114; 116; 117; 226; 231; 572; 573; 575; 576.

Hirdetés – 

A mezőgazdasági pályázatokkal és támogatásokkal kapcsolatban érdemes naprakész tudásra szert tenni, segítünk! Legyen szó pályázatokkal kapcsolatos kérdésekről, közvetlen támogatásokról vagy beruházási pályázatokról, kifizetődik a tájékozottság, csekkoljon be hozzánk, és ne maradjon le semmiről!

Fontos! A felhívásra a tervezet szerint az a magyar adószámmal rendelkező gazdasági társaság vagy egyéni vállalkozó nyújthat be kérelmet, amelynek alapítása 2021. december 31. vagy ennél korábbi dátumú, valamint gazdasági társaság esetén a támogatást igénylőnek a támogatási kérelem benyújtását megelőző jóváhagyott, legutolsó lezárt, teljes üzleti év éves beszámoló szerinti nettó árbevétele meghaladja a projekt elszámolható költségét.

Egyéni vállalkozó kizárólag akkor nyújthat be támogatási kérelmet, amennyiben nyilvántartásba vétele legkésőbb 2023.12.01-ig bejegyzésre került a Taxis személyszállítás (TEÁOR 4932) tevékenység, vagy akinek a támogatási kérelem benyújtását megelőző évben a foglalkoztatottak átlagos állományi létszáma legalább 2 fő volt.

Tisztán elektromos meghajtású járműveket lehet beszerezni a pályázat keretében – Fotó: Shutterstock

Mekkora összegre lehet pályázni?

Összesen 30 milliárd forint áll rendelkezésre, melynek körülbelül egyharmad részét lehet budapesti székhelyű vállalkozásoknak igénybe venni, a fennmaradó forrást pedig a vidéki vállalkozások használhatják fel.

Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege: minimum 2 800 000 forint, maximum 64 000 000 forint (akár több jármű is vásárolható a vállalkozás méretétől függően).

Hogy mennyi támogatást lehet igényelni járművenként, azt az akkumulátor teljesítménye és a jármű ára alapján határozzák meg: M1 kategória (személygépkocsi) esetén a

  • 41 kilowattóra vagy az alatti teljesítményű, 11,5 millió forintnál alacsonyabb árú járművek után 2,8 millió támogatás igényelhető,
  • 41–59 kilowattóra teljesítmény között, maximum 14 millió forint értékű járművek esetében  3,6 millió,
  • az 59 kilowattóra feletti, legfeljebb 20 millió forintos értékűeknél pedig 4 millió forint lehet a támogatás.

M2 (legfeljebb 5 t megengedett legnagyobb össztömegű autóbuszok), N1 (legfeljebb 3,5 t megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsik és vontatók) és N2 (több, mint 3,5 t, de legfeljebb 12 t megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsik és vontatók) esetében az igényelhető összegek így alakulnak:

  • 17 millió forint elszámolható költséggel rendelkező, 50 kilowattóra vagy az alatti teljesítményű jármű esetében 3,6 millió forint,
  • 50 kilowatt felett 74 kilowatt teljesítményig 3,8 millió forint igényelhető (a jármű teljes ára maximum 22 millió forint),
  • 74 kilowattóra és maximum 25 millió forint értékű jármű esetén 4 millió forint a támogatás.

Mit lehet beszerezni?

Tisztán elektromos meghajtású személyautót, kishaszon gépjárművet, és kisbuszt lehet beszerezni a pályázat terhére, hibrid üzemű járművet viszont nem.

A felhívás egyelőre tervezet, a végleges pályázati felhívás megjelenése hamarosan várható.