A komáromi székhelyű, 30 éves szakmai múltra visszatekintő gépkereskedés olasz és cseh gyártók takarmány-, termény- és silószállító eszközeit forgalmazza. Mint azt Vas Péter értékesítési vezetőtől megtudtuk: a fent említett előnyöket igazolja, hogy vásárlóik közt olyan jó nevű vállalkozások is vannak, mint például a Csicsó Pig Kft., a Rábapordányi Mezőgazdasági Zrt., a TEDEJ Zrt., a Végh Farm, a Talentis Agro, vagy a Városföldi Agrárgazdaság Zrt.

pótkocsik

MOLČIK tridem billencs pótkocsi – forrás: VIR-TECH

– Az általunk forgalmazott eszközök amellett, hogy sokrétűen használhatók, nagyon magas teljesítményűek, így a szállított anyag kitárolása gyorsan és hatékonyan végezhető – szögezte le Vas Péter. – A kínálatban bármilyen méretű gazdaság megtalálja a számára legoptimálisabbat, melynek kiválasztásában akár személyes találkozó, telephelybejárás keretében nyújtunk segítséget. A paletta rendkívül széles, sokféle szempontot kell mérlegelni. Sokszor megesik, hogy a gazda konkrét igénnyel keres meg minket, de néhány kérdés után kiderül, hogy neki inkább egy másik típusra lenne igazán szüksége. Ez néha azzal jár, hogy bizony kevesebb bevételünk realizálódik az adott üzletkötés kapcsán, de ez nem számít, a legfontosabb számunkra, hogy a vevő elégedett legyen. Én így szeretném kifejezni mélységes tiszteletem az állattenyésztők felé, mert sajnos, ez manapság nem egy megbecsült ágazat. Nem véletlen, hogy kevesen foglalkoznak vele, mert aki állatot tart, annak bizony nincs se hétvégéje, se ünnepe, az állattal minden nap, 24 órában kell foglalkozni. Ráadásul a szakmában évek óta áldatlan állapotok uralkodnak, kiegyensúlyozatlan, hektikus piaci körülmények között kell helytállniuk az állattenyésztőknek. Mi azzal igyekszünk segíteni őket, hogy az általunk forgalmazott eszközökhöz korrekt alkatrészellátást és szervizhátteret biztosítunk – fogalmazott Vas Péter.

pótkocsik

WTC tandem billencs pótkocsi – forrás: VIR-TECH

A VIR-TECH értékesítési vezetője jelezte: mint a fentiekből már bizonyára világossá vált, elsősorban állattenyésztéssel foglalkozó vállalkozások számára szállítanak olyan többfunkciós berendezéseket (pótkocsikat, félpótkocsikat, teherautó-felépítményeket), melyek „A" pontból „B" pontba eljuttatják a terményt és a takarmányt. Tehát mondjuk a raktárból a takarmányüzembe beszállítja a takarmány alapanyagául szolgáló terményt, és ezt követően a takarmánykeveréket kiviszi az állattartó telepre, ott pedig betölti a silóba. Ez utóbbi kétféle műszaki megoldással lehetséges az általuk forgalmazott eszközök esetében: csigás vagy pneumatikus kitárolással. Csak az olasz gyártónak, a MENCI-nek vannak olyan eszközei, melyek mindkét módszert „tudják". A MENCI a kilencvenes évek óta jelen van Magyarországon, s egyébként már közel 100 éves múltra visszatekintő olasz családi vállalkozás, mely jelentős tapasztalattal rendelkezik a termény- és takarmányszállításhoz köthető gépgyártás területén. Csigás rendszerük a prémiumkategóriás termékek közé sorolandó, teljesítményük egy órára vetítve eléri a 650-700 q-t. A MENCI –vel szoros együttműködésben dolgozó olasz Ali Meccanica termékeinek forgalmazásával 5 éve foglalkoznak. Újdonság az általuk gyártott traktorvontatású csigás pótkocsi, mely gyári COC-vel rendelkezik, az EU bármely országában forgalomba helyezhető, vagyis a közúton is szállíthat takarmányt, amit azért kell kiemelni, mert egyébként más gyártó kínálatában nem is található olyan eszköz, amivel ez a közúti közlekedési szabályoknak megfelelően, jogszerű módon lehetséges.

pótkocsik

ALI Meccanica közúti csigás pótkocsi – forrás: VIR-TECH

–  Az Ali Meccanica ilyen pótkocsit 2023-ban már két cég részére szállított Magyarországra. Az egyik a TÖLTÉSTAVAI Mg. Zrt, a másik a tiszaföldvári DOBOS Baromfitenyésztő Kft. A pótkocsi kitároló teljesítménye 600 q/óra.  Az ezt megelőzően Magyarországra beérkezett csigás pótkocsik hivatalosan csak a telephelyen belül foghatók munkára. Nagyon sikeres márkánk a cseh DUMET, melynek keresett, népszerű terméke a pneumatikus kitárolású, teherautóra szerelhető billenőplatós felépítmény, pótkocsi, vagy félpótkocsi, amit a kedves vevő szeretne. Dupla hasznot jelent a tulajdonosnak, hiszen ugyanazzal az eszközzel tudja beszállítani a terményt a takarmányüzembe, onnét pedig a tápot ki az állattenyésztő telepre, ahol pneumatikus rendszerével a silóba juttatja azt. Traktorvontatású, pótkocsis kivitelben épp ezért nagyon kedvelt a gazdák körében – közölte a szakember.

pótkocsik

DUMET fújós kitárolású pótkocsi – forrás: VIR-TECH

Vas Péter hozzáfűzte: mindezen túl további két csehországi gyártó hazai márkaképviseletét is ellátják, melyek mezőgazdasági vállalkozások számára gyártanak bálaszállító, illetve billenőplatós pótkocsikat. A MOLČIK és WTC cégek a csehországi piacon szereztek tapasztalatot, ahol rendkívül erős és strapabíró, két-, illetve háromtengelyes pótkocsikra van piaci igény. Ennek alapvetően az az oka, hogy az ottani agrárvállalkozások zömében többezer hektárosak, az átlagos méret több mint 2000 hektár. Csehországban nem szűntek meg a szövetkezetek, nem került sor a szétaprózódásukra, így ezek részvénytársaságokba, vagy Kft.-kbe tömörülve tovább működnek a rendszerváltás óta, s ezek a dominánsak, így ők határozzák meg a piaci keresletet is.

pótkocsik

MENCI csigás+fújós kitárolású tehergépkocsi felépítmény – forrás: VIR-TECH

Végül arra hívta fel a figyelmet az értékesítési vezető, hogy várhatóan tavasszal újabb, az állattartó infrastruktúra fejlesztését célzó pályázati kiírások jelennek meg, a benyújtandó pályázatokhoz örömmel nyújtanak segítséget, s adnak árajánlatot a gazdáknak. Korábban már több sikeres pályázat készült a közreműködésükkel – tapasztalataikat és tudásukat szívesen megosztják az eszközeik iránt érdeklődő gazdálkodókkal.

Részletekért az alábbi elérhetőségeken lehet érdeklődni:

Vas Péter

Tel.: +36202325254

Email: vas.peter1965@gmail.com

http://www.vir-tech.com/