A 7,2 méter hosszú és 2 méter magas eszköz 2,4 és 5,8 méter közötti szélességben képes irtani a gyomokat a haszonnövények közül – írja a farm-connexion.com.

A munkaerőhiány egyes országokban különösen magas, ám a kézimunka-igényes, komoly hozzáadott értéket képviselő növények termesztéséhez emberekre lenne szükség. Ugyanakkor az is tény, hogy ha van is munkaerő, nem mindig alkalmas olyan összetett és érzékeny feladatok elvégzésére, mint a növény-egészségügy. Erre a kihívásra csak a high-tech adhat választ!

Az újonnan bemutatott gép gyomklorofill-detektáló rendszert alkalmaz, mely lehetővé teszi a növények megkülönböztetését és a pontszerű permetezést. A John Deere & Guss közölte: számtalan kérést kapott a gép villamosítására.

"Az elektromos gyomirtó permetező volt a legésszerűbb számunkra, mivel az akkumulátor élettartama egy teljes munkanapot kibír, miközben ezt a kritikus feladatot a gyümölcsösben végzi" – mondta Gary Thompson, a GUSS Automation operatív igazgatója.

Az elektromos GUSS Kriesel akkumulátorokat használ. A GPS, a fényérzékelés és távolságmérés (LiDAR), valamint a szabadalmaztatott technológia kombinációjával a pontos lefedettség érdekében egyetlen alkalmazott akár nyolc GUSS gépet is működtethet és felügyelhet járművéről egy laptop segítségével. Az autonóm képesség számos biztonsági funkcióval kiegészült a veszélyes szituációk elkerülése érdekében és ezek automatikusan megszakítják a munkát ilyen helyzetekben.

"Az érzékelési technológia jelentősen csökkenti a felhasznált lé- és szermennyiséget, ami a gyomnyomástól függően akár 90%-os anyagmegtakarítást is eredményezhet" – közölte a John Deere. Ez a működési költségek csökkenését is eredményezi, mérsékli a terméksodródást, így pozitív hatást gyakorol az ökoszisztémára és hozzájárul a munkavállalók biztonságának javításához is.

Az elektromos GUSS hamarosan megrendelhető lesz a kiválasztott John Deere márkakereskedésekben Észak-Amerikában és Ausztráliában, azonban Európában még várni kell rá.

Indexkép: Facebook/Guess