A manitobacooperator.ca hírportál érdekes fejtegetést közöl a nitrifikáló baktériumok megjelenéséről és újszerű hasznosítási lehetőségeiről.

szója

A rizóbium baktériumok nemcsak a pillangós virágúakra (mint amilyen a szója is), hanem több más növényre is rátelepíthetők – fotó: pixabay.com

Az Észak-Dakotai Állami Egyetem kutatói megállapították, hogy a növények gyökereire telepedő nitrifikáló baktériumoknak a műtrágyák fogalmának megismerése ezelőtt több millió évvel történő létrejötte, különleges értékkel gazdagította a növényvilágot és a növényi élelmiszer források tárát. Szerintük ez a folyamat a szintetikus műtrágyázás legelső megjelenésének tekinthető.

Mára viszont a tudomány eljutott odáig, hogy a rizóbium baktériumok nemcsak a pillangós virágúakra, hanem több más növényre is rátelepíthetők, ami a globális népesség gyors szaporodására való tekintettel, különös jelentőséggel bír.

Ez nemcsak a növények táplálását fokozza, de egyben megakadályozza a műtrágyák N-tartalmának légkörbe jutását is, ami világszerte súlyosbodó problémát jelent.

Amennyiben a rizóbium baktériumoknak a nem pillangós virágú nagy növényekre történő ráoltását üzemi szinten sikerül megoldani (amelyben az Észak-Dakotai Kutatóközpont eddig is komoly sikereket ért el), az forradalmi változást hozhat a világ élelmiszer-ellátásának javításában és a termelési költségek csökkentésében.