A Case IH az idei berlini Grüne Woche-n, azaz a Nemzetközi Zöld Héten megrendezett Mérnöki Innovációs Fórumon megerősítette szerepét a mezőgazdaság konkrét kihívásainak megoldásában. A márka úttörő szerepet tölt be abban, hogy segítse a gazdálkodókat a termelékenység és a jövedelmezőség növelésében, miközben elősegíti a meglévő erőforrások megőrzését is – olvasható a CNH Industrial honlapján.


"Más jól ismert agritech vállalatokkal együtt mélyreható párbeszédet folytattunk a fogyasztókkal, a politikai döntéshozókkal és intézményekkel a Farm Experience rendezvényen" – mondta Marc-Peter Bormann, a CNH Deutschland GmbH ügyvezető igazgatója. "A mezőgazdasági technika döntő szerepet játszik az erőforrás-hatékony, termelékeny és nyereséges gazdálkodás előmozdításában. Az agritech előnyei azonban túlmutatnak a mezőgazdasági ágazaton és mélyreható hatást gyakorolnak a társadalomra. Erre a hatásra kívántunk rávilágítani azzal, hogy ez alkalommal konkrét példákkal szolgáltunk."

case

Az egyes gépek munkafolyamatainak és működési paramétereinek optimalizálása mellett a Case IH a flottamegoldásokra és a mezőgazdasági gépek hálózatba szervezésére összpontosít – forrás: CNH

A Case IH különös hangsúlyt fektet az automatizálásra és az autonómiára; mindkét fejlesztési irány hatalmas potenciállal rendelkezik a természeti erőforrásokkal való gazdálkodás további optimalizálása, valamint a műtrágyák, növényvédő szerek és üzemanyagok használatának minimalizálása terén. A terepen történő automatikus útmutatáson túl a digitális technológiák ma lehetővé teszik az olyan tevékenységek automatizálását, mint a betakarítás. Az Agritechnica 2023 kiállításon bemutatott axiális áramlású kombájnok fejlett előtolási szabályozó rendszerét ezüstéremmel jutalmazta a Német Mezőgazdasági Társaság (DLG) innovációs díja az elért hatékonyságnövekedés elismeréseként. A természeti erőforrások körültekintő felhasználása, valamint a mezőgazdasági adatok gyűjtése és értékelése (amely digitális technológiákkal lehetségessé válik) és ennek révén a szántóföldi gazdálkodás további optimalizálása – ez egyre fontosabb szerepet játszik az élelmezésbiztonság tekintetében.


Ezek a fejlesztések a következők:

Új Case IH bálázóautomatika

A traktor kabinjának elején található LiDAR (fényérzékelő és távolságmérő) érzékelő lézerimpulzusait egy processzor elemzi, hogy meghatározza a traktor által működtetett bálázó előtti terményterület helyzetét, alakját és keresztmetszetét. Majd elküldi a megfelelő impulzusokat a traktornak az automatikus kormányzáshoz. Az ISOBUS 3 (TIM – Tractor Implement Management) a traktor és a bálázó sebességének a bálázandó anyag helyzetéhez és sűrűségéhez való beállítására is szolgál. Ez enyhíti a járművezető terhelését és fenntartja a bála egyenletes alakját, illetve sűrűségét, miközben optimálisan kihasználja a motor és a bálázó teljesítményét, ezáltal minimalizálja az üzemanyag-fogyasztást.

case

A traktor kabinjának elején található LiDAR (fényérzékelő és távolságmérő) érzékelő lézerimpulzusait egy processzor elemzi – forrás: CNH

Intelligens érzékelők és mesterséges intelligencia

A márka traktor- és talajművelő platformjain alapuló, a Raven Autonomy™ technológiát alkalmazó Case IH autonóm talajművelési rendszer a legújabb szenzorfejlesztésekkel működik.

A rendszer elemei:

Forum – ellenőrzi a munkagépet és biztosítja a megfelelő talajművelést minden centiméternyi talajon. Ugyanez vonatkozik a Field Analyzerre, egy intelligens érzékelőre, amelyet a CNH Industrial 2023-ban hozzáadott precíziós technológiai portfóliójához, amikor felvásárolta az Augmenta Agriculture Technologies technológiai céget. A 4K kamerák és az AI képfeldolgozás segítségével ez az érzékelő lehetővé teszi a növények és a gyomok valós idejű megkülönböztetését, így a peszticidek használata az érintett területekre korlátozható és így minimalizálható.

case

Működés közben kamerák és radarérzékelők kombinációja figyeli folyamatosan a traktor körüli területen az akadályokat és a külső mozgásokat – forrás: CNH

Az autonóm rendszer, amelyet először Németországban mutattak be 2023 őszén

Az autonóm Case IH Magnum traktor mindig egy lépéssel előbbre jár. A technológia más Case IH sorozatokhoz is használható, mint például az Optum vagy a Puma. Működés közben kamerák és radarérzékelők kombinációja figyeli folyamatosan a traktor körüli területen az akadályokat és a külső mozgásokat. A mesterséges intelligencia segítségével a Raven's Perception Controller feldolgozza a folyamatosan érkező képeket, értelmezi azokat és azonosítja a lehetséges akadályokat. Ha ilyet észlelnek, a traktor megáll és az üzemeltető / adminisztrátor figyelmeztetést kap a hálózatba kapcsolt intelligens eszközén, amely lehetővé teszi számára, hogy felmérje a helyzetet és eldöntse, mi a következő lépés. A gazdálkodók – tekintettel a mezőgazdasági ágazatban érzékelhető szakképzett munkaerő hiányára – úgy látják, hogy egy ilyen rendszert párhuzamosan alkalmaznának a hagyományos megoldások mellett, így megdupláznák a munkasebességet és a teljesítményt.

Digitális és hálózatba kapcsolt – és most már elektromos is a Farmall 75C-vel

Az egyes gépek munkafolyamatainak és működési paramétereinek optimalizálása mellett a Case IH a flottamegoldásokra és a mezőgazdasági gépek hálózatba szervezésére összpontosít. Ezek közé tartoznak a távfelügyelethez és karbantartáshoz szükséges telemetriai megoldások, a mezőgazdasági adatok gyűjtésére és elemzésére szolgáló automatizált rendszerek, valamint a márka integrált mezőgazdasági szoftvere a mezőgazdasági adatok hatékony kezeléséhez.

Azzal, hogy a Farmall 75C Electric-et a 2023-as Agritechnica-n bemutatta a Case IH, bizonyította elkötelezettségét a fenntartható mezőgazdaság és az alternatív hajtásrendszerek iránt. A dízel gépekéhez hasonló teljesítménye mellett a Farmall Electric akkumulátora kevesebb, mint egy óra alatt feltölthető 10%-ról 80%-ra az egyenáramú töltési funkció segítségével.

case

A  Case IH új bálázóautomatikája optimálisan kihasználja a motor és a bálázó teljesítményét, ezáltal minimalizálja az üzemanyag-fogyasztást – forrás: CNH

Az alacsony kopással és kis karbantartási költségekkel párosuló villamosításnak köszönhetően a modell a dízel traktorokhoz képest akár 50%-kal is csökkentheti az üzemeltetési költségeket. A digitális off-board funkciók és a kiegészítő automatizálási lehetőségek biztosítják a jármű rendkívül hatékony használatát, amely alkalmas a mezőgazdasági, kommunális, ipari, üvegházak és könnyű erdészeti munkák feladatainak elvégzésére – hogy csak néhány példát említsünk.

PREGA – Precíziós Gazdálkodási Konferencia és Kiállítás 2024 – részletes program

Időpont: 2024. február 6-8.

Helyszín: Budapest, Aquaworld Resort****

Biztosítsa be helyét már most! Program és jegyvásárlás: www.prega.hu