Az Európai Unió előírása alapján 2024. május 31-ig a biomassza-kereskedői, biomassza-feldolgozói és biomassza-energiatermelői (REDD II) tevékenységet végzőknek regisztrálniuk kell magukat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (Nébih).

A kötelezettség érinti azokat is, akik csak most akarnak belekezdeni REDD II-be. Az ő esetükben azonban elegendő, ha a tevékenység indítása előtt teljesítik a regisztrációs és adatszolgáltatási kötelezettséget.

A bejelentés helye

Az érintettek a faanyag kereskedelmi lánc szereplők részére a Nébih Ügyfélprofiban Rendszerében (ÜPR) üzemeltetett regisztrációs felületen tehetik meg a bejelentést, ehhez részletes útmutatót is kapnak.

"A felületen a ténylegesen végzett REDD II tevékenysége(ke)t kell bejelölni. Ezt követően a tevékenységi helyek és körök rögzítésénél ügyelni kell arra, hogy a választott REDD II tevékenységnek megfelelő telephelyeket és tényleges tevékenységeket válasszák ki. Az érintett kereskedőknek, feldolgozóknak és termelőknek a regisztráció elfogadását követően 15 napon belül kell eleget tenniük a további, REDD II tevékenységekkel kapcsolatosan előírt adatszolgáltatásnak."

- írta meg a Nébih.

A kötelezettség azokat is érinti, akik csak most kezdenének bele REDD II tevékenységbe - fotó: pexels.com

Az adatszolgáltatás határideje

A REDD II tevékenységet jelenleg is végzők 2024. május 31-ig kaptak időt a bejelentésre. Akik azonban még nem kezdték meg a REDD II-t, tevékenységük indítása előtt kell, hogy felvigyék az adataikat a felületre. Nem árt tudni, hogy kizárólag a teljes körű adatszolgáltatás elvégzésével teljesül az előírt bejelentési kötelezettség.