Az Agroinform.hu portál "Adj fel piactér hirdetést" elnevezésű nyereményjáték nemrégen lezárult, és a Natur Agro Hungária Kft. által felajánlott díjak sorsolása is megtörtént.

A nyereményjáték fődíja egy Natur JET Extra 1200 talajoltó kijuttató eszköz volt, bruttó 1.840.000 Ft értékben, amelyet Morvai Gábor családi gazdálkodó nyert meg.

Natur JET Extra 1200 kijuttató eszköz – immár a homokmégyi gazdaságban

Natur JET Extra 1200 kijuttató eszköz – immár a homokmégyi gazdaságban – fotó: Agroinform.hu

Nyeremén átadás Agroinform Natur Agro

Bal oldalon a Natur Agro képviselete, jobb oldalon pedig a Morvai házaspár a gépátadáson – fotó: Agroinform.hu

Az új Natur JET Extra 1200 kijuttató eszköz körbejárása után a szerencsés nyertes felesége, Ágnes kedves fogadtatással invitált bennünket egy kis szakmai beszélgetésre.

– Mekkora területen gazdálkodnak, hányan vesznek részt a mindennapi munkában és hogyan épül fel a vetésforgó? – kérdeztük Morvai Gábort.

– Nagy vonalakban 200 hektáron gazdálkodunk a feleségemmel, Morvainé Rideg Ágnessel, aki agrármérnök. Ketten dolgozunk a vállalkozásban és van egy állandó alkalmazottunk is, aki gépmunkákat végez.

A vetésforgónk klasszikus kultúrákból áll: kukorica, őszi búza, durumbúza, sörárpa, napraforgó, repce és lucernavetőmag előállítása. Feleségem az utóbbi években új kultúrák bevezetését tervezi, ezért előbb-utóbb biztosan bővíteni fogjuk a vetésforgónkat.

Idén nagyot léptünk előre a tavaszi kultúrák vonatkozásában, ugyanis körülbelül 100 hektár kapás növényt vetünk el. A korábbi években lényegesen több volt az őszi vetésű növényünk.

Néhány éve elindultunk a precíziós gazdálkodás útján – egy erre alkalmas szemenkénti vetőgépet vásároltunk is a pályázatból – így idén először a gazdaságunk életében differenciált tőszámmal fogjuk elvetni a kapás kultúráinkat. Feleségem készíti a térképet a vetéshez – és ez a tervezés most még sok időnket elveszi. Természetesen a tanulóév után minden könnyebb lesz – és már tapasztalattal is rendelkezni fogunk, ami majd biztosan megkönnyíti a következő szezon elindítását.

Komplett gépparkkal rendelkezünk, – különösen most, hogy bővült a paletta a Natur JET Extra 1200 kijuttató eszközzel, ugyanis ilyen gépünk még nem volt eddig. Igaz, hogy a Natur Agro termékeit már ismerem és – mivel minimális bérmunkát is végzünk – korábban már juttattam ki Natur készítményeket bérmunkában.

A mikrobiológiai talajoltó készítmények kijuttatását az elmúlt évek aszályos időjárása miatt nem alkalmaztuk, de idén a téli és a tavaszi csapadékmennyiség biztatóan alakul – és már megfelelő eszközünk is lesz a kijuttatáshoz – így reméljük, hogy visszatérhetünk ezekhez a készítményekhez.

– Hogyan kerültek kapcsolatba az Agroinform.hu portállal és hol értesültek a nyereményjátékunkról?

– Amióta az internet napi használati eszköz, azóta olvassuk az Agroinform.hu portált. Évek óta nem olvasok nyomtatott agrársajtót, csak az Agroinformot online. Napi rutin, hogy megnézem az Időjárás rovatot, átolvasom a Híreket, megnézem a Piactér apróhirdetéseket. A Fórumot nem olvasom ugyan napi rendszerességgel, de nagyon hasznosnak tartom, hogy élő, aktuális tapasztalatokat oszthatnak meg a gazdálkodók egymással.

Az Agroinform.hu Piacteret mindig használom, ha a régebbi vagy feleslegessé vált eszközeink, gépeink eladósorba kerülnek. A gazdálkodótól eladásra kínált jó állapotú, vagy jó ár-érték arányú gépekre szinte az feltöltés utáni pillanatokban azonnal lecsapnak a szemfüles érdeklődők. Több gépünket adtam már el így nagyon gyorsan.

Nagyon meglepődtem, amikor értesítést kaptam arról, hogy mi nyertük meg a fődíjat és természetesen nagyon örülünk neki. A nyeremény nélkül is változatlanul Agroinformoznánk, de így különösen – maradunk hűséges olvasóik, felhasználóik.